Minst 31 drept i skytedrama i USA

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 31 personer er drept i massakren på et universitet i Virginia, melder AP. Skytedramaet er det verste i USAs historie. Minst tre nordmenn studerer ved høyskolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blacksburg (NTB-Reuters-AFP): Det opplyser regjeringskilder til det amerikanske nyhetsbyrået. Gjerningsmannen drepte 30 personer før han selv ble drept. Det er uklart om han ble skutt av politiet eller om han tok sitt eget liv.

Dramaet utspilte seg på en teknisk høyskole i småbyen Blacksburg og er den verste skyteepisodene i sitt slag i USA.- Vi antar at det kun dreier seg om én gjerningsmann, og at han ikke har hatt hjelp av andre, sier politisjef Wendell Finchum.

Motivet for ugjerningen er ikke kjent. Politiet opplyser at Virginia Tech mottok flere bombetrusler forrige uke, men at det foreløpig ikke er klart om de har sammenheng med mandagens massakre.

Klasserom

De første skuddene falt inne i West Ambler Johnston-bygningen, et studenthjem inne på universitetsområdet, klokka 07.15 lokal tid. Én person ble ifølge politiet drept inne på studenthjemmet, mens flere ble såret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politi og ambulanser ankom stedet, men klarte ikke å få oversikt over hvor gjerningsmannen befant seg. Høyskoleområdet er stort og består av mange bygninger.

To timer senere, mens politiet fortsatt hadde fokus på studenthjemmet, hørtes skudd fra en annen bygning, Norris Hall.

Gjerningsmannen hadde gått inn i et klasserom og begynte å skyte. Politiet bekrefter at flertallet av ofrene ble skutt der.

Mange av de sårede er livstruende skadd, og ifølge sykehuskilder svever flere mellom liv og død. Ved 21-tiden norsk tid holdt politiet fortsatt på å identifisere de døde.

De fleste av ofrene er studenter, men ifølge politiet er også flere ansatte ved høyskolen truffet. Politiet vil ikke si om gjerningsmannen hadde tilknytning til Virginia Tech eller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Studenter låste dørene

- Dette er en tragedie av monumentale dimensjoner. Vi er sjokkerte og skrekkslagne, sier Charles Steger, president ved høyskolen Virginia Tech.

Aimee Kanode, førsteårsstudent ved høyskolen, forteller til Reuters at skytingen startet i etasjen over der hun bor på studenthjemmet.

- Nestlederen for studenthjemmet banket på døren min ved 8-tiden og sa at jeg måtte låse døren og holde meg inne. Vi fikk beskjed om å holde oss innelåst lenge. Da vi fikk ny beskjed om at vi ikke lenger trengte å låse, skjøt mannen igjen, forteller Kanode.

Mange studenter er kritiske over mangelen på informasjon fra høyskolen.

- Det er helt sprøtt. Vi fikk minimalt med informasjon, sier en oppgitt student Jason Piatt til CNN.

Han reagerer sterkt på at studentene først to timer etter den første episoden fikk en e-post hvor det bare sto at politiet etterforsket en skyteepisode.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst tre norske studenter

Utenriksdepartementet (UD) prøvde mandag å komme i kontakt med en norsk kvinne som studerer på Virginia Tech. Fra før av har de vært i kontakt med to norske menn som også studerer ved høyskolen.

– Vi kjenner til at det er tre norske studenter ved høyskolen. Vi kan ikke utelukke at det er flere, sier fungerende pressetalsmann i UD, Frode Overland Andersen til NTB.

UD har vært i kontakt med foreldrene til de to mannlige studentene, som er i god behold. Den tredje studenten har de ikke hørt fra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet ikke om hun er i nærheten av universitetet en gang, men vi skal få klarhet i det. Vi har i hvert fall ikke fått inn noen bekymringsmeldinger angående skytingen, sier Andersen.

– Vi har også vært i kontakt med to nordmenn som jobber ved Virginia Tech, også de har det bra, sier Andersen.

Bush forferdet

USAs president George W. Bush sier han er forferdet over skytedramaet:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Han ble forferdet. Hans umiddelbare reaksjon er dyp bekymring for familiene til ofrene, ofrene selv, studentene, professorene og alle menneskene i Virginia som har opplevd denne sjokkerende hendelsen, sier Dana Perino. Hun er talskvinne i Det hvite hus og uttalte seg like etter at omfanget av massakren ble kjent mandag.

Regjeringen følger nå nøye med på situasjonen, og føderale myndigheter har stilt sine ressurser til rådighet hvis lokale myndigheter skulle ønske bistand.

(©NTB)

Les også:

De verste amerikanske skolemassakrene

- Drapsmenn har ofte et krenket selvbilde

Forsidefoto: Reuters / Scanpix