California kupper valgprosessen

California kupper valgprosessen
California kupper valgprosessen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En underskrift fra guvernør Arnold Schwarzenegger gjør at California får økt innflytelse på utfallet av det amerikanske presidentvalget. Han har flyttet Californias nominasjonsvalg fra juni til 5. feb

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Auduns aktuelle

Audun Tjomsland skal kommentere fra den amerikanske valgkampen for ABC Nyheter. Han har fulgt amerikansk politikk for norske medier i en årrekke, blant annet som korrespondent for NRK i New York.

Vår dekning kommer til å ta for seg kandidatene og sakene, stemningene, meningsmålingene og resultatene. Og vi skal drive litt folkeopplysning om hvordan prosessen er organisert og hvordan denne delen av det amerikanske demokratiet fungerer. Litt historikk skal vi se på for å sette dagens valgkamp inn en sammenheng, pluss noen personlige opplevelser og minner gjennom mange år som reporter i USA.

Les også:

Bush, Clinton, Bush - og så Clinton igjen?

En valgkamp for dem med rike venner

Rotteracet langs veien til Det hvite hus


Foto: Arnold Schwarzenegger, her sammen med tidligere borgermester i New York og republikansk presidentkandidat Rudolph Giuliani, har kuppet valgprosessen. Foto: Reuters/Scanpix

Guvernørens hensikt er å gi California det han mener er en rettmessig del av oppmerksomheten foran valget, mens småstater som New Hampshire og Iowa inntil i år har vært dyrket som de viktigste arenaene for kandidatene å vise seg fram på. Det kan være en fordel for de kandidatene som har mest penger å bruke på valgkampanjen, som Hillary Clinton. Nå kan det bli slik at ingen har råd til å tape California.

Resultatet er at en rekke sentrale presidentkandidater allerede har lagt veien om California i sin tidlige valgkampanjeprosess for å diskutere politiske spørsmål med Californias ledere og politiske påvirkere (lobbyister). Kandidatene kan være villige til å gi sine valgprogram innhold som passer for California for å kunne vinne denne uhyre viktige delstaten allerede i starten av valgåret.

Kaster seg på flyttelasset

Det var ikke California som startet ommøbleringen av Primary-sesongen, men da også Swartzenegger begynte prosessen med å flytte sin delstats primærvalg, kastet mange seg på flyttelasset. De ville ikke at California alene skulle komme i en særstilling med et tidlig primærvalg, så stor-stater som New York, Texas og Florida vurderer nå å følge etter sammen med en rekke andre, mindre delstater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagen har allerede fått navnet Den nasjonale primærvalgdagen, og på den uformelle og ubekreftede deltagerlisten er Alabama , Arizona , Arkansas , California , Delaware , Idaho , Missouri , New Jersey , New Mexico , North Carolina , North Dakota , Oklahoma og Utah. Pennsylvania har startet prosessen med å endre dato, og flytting til 5. februar diskuteres også i Florida, Illinois, Minnesota, New York, Texas, West Virginia og Wisconsin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Først siden 1952

Utgangspunktet er at det alltid er en fordel å vinne de tidlige primærvalgene. De har gitt kandidatene en mulighet til å bevise at de har velgerappell, selv uten de rikeste støttespillere og de mest effektive organisasjonene er de blitt lagt merke til over hele nasjonen. Helt siden 1952 har det første primærvalget vært avholdt i delstaten New Hampshire i New England, hvor de første kandidatene har fått sine bilder på fjernsyn og i aviser der de har vasset rundt i snøen for å møte velgere og få presentere seg overfor dem.
Nå blir det helt annerledes, først og fremst fordi store California kommer tidlig, og særlig hvis også New York, Texas og Florida kommer samtidig. Det er viktig å vinne de første primærvalgene og de største delstatene. Nå kan det hele komme samtidig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Straks over nyttår inn i valgåret starter det amerikanerne kaller «Primary-sesongen», som er prosessen med å få valgt hver av de to store partienes kandidater. Det første primærvalget (i New Hampshire) er foreløpig fastsatt til 22. januar, mens det er nå sannsynlig at det blir skjøvet framover til 8. januar for å beholde i hvert fall litt av det forspranget de tidligere hadde.

Primærvalg mest vanlig

Det er opp til delstatene selv å avgjøre hvordan Primary-sesongen skal gjennomføres. Den mest vanlige metoden er ordinære valg (primærvalg) arrangert av delstaten, hvor sympatisører eller velgere av hvert av de store partiene stemmer på den av sitt partis kandidater som de foretrekker. En annen metode er valgmøter (caucus) hvor partienes medlemmer møtes og i flere etapper kommer fram til hvem av kandidatene som bør støttes på partiets landsmøte (convention) som velger partiets presidentkandidat. Caucus skal forøvrig være opprinnelig et indiansk ord som betyr «å komme sammen og lage mye bråk».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det å være først har gitt New Hamsphire betydelig oppmerksomhet og goodwill hos de kommende presidentkandidatene; langt mer enn hva delstatens størrelse og folkemengde skulle tilsi (NH er nummer 41 i folketall med 1,2 millioner innbyggere). Iowa er imidlertid vanligvis en uke tidligere ute men bruker caucus-metoden. Det har gjort Iowa til første stat i Primary-sesongen, men caucus-metoden er mer lukket og derfor mindre attraktiv for mediene. Også Iowa har likevel fått uforholdsmessig mye oppmerksomhet i valgkampen som nummer 30 i folketall med 2,9 millioner innbyggere.

- Ingen tidligere enn New Hampshire

I New Hampshire har avisa Union-Leader rykket ut med et forslag om å at de som ønsker å delta i primærvalget der må avlevere en erklæring om at de støtter New Hampshires ønske om at ingen delstat skal få avholde sitt primærvalg før New Hampshire. Union-Leaders bekymring for å miste statusen som første primærvalg er ikke uten grunn. Foran Primary-sesongen 2008 har flere delstater, riktignok mindre enn California, flyttet sine datoer enda lengre fram. Neste år blir sannsynligvis rekkefølgen: New Hampshire primærvalg 8. januar, Iowa caucus 14. januar, Nevada caucus 19. januar og South Carolina primærvalg 29. januar. Så kommer California allerede på Den nasjonale primærvalgdagen den 5. februar. Igjen, alle datoene er ikke endelig bekreftet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ingen tvil om at California nå kommer til å dominere den første runden av primærvalg. Det har kalifornierne allerede registrert. Hillary Clinton har besøkt en gruppe ungdommer som plukker søppel og planter blomster langs bygatene i Los Angeles, Barack Obama har fylt et idrettsanlegg i Crenshaw og har talt for flere tusen mennesker, og han er ventet tilbake i løpet av meget kort tid. På den republikanske siden har både Mitt Romney og John McCain vært i Californias hovedstad Sacramento og diskutert politikk med lokale ledere, mens New Yorks tidligere borgermester Rudolph Giuliano har vært på landbruksmesse Tulare.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen tror denne økende interessen er tilfeldig, og kandidatene forsøker ikke bare å presentere sine politiske ideer. De prøver samtidig å få Californias behov og synspunkter pakket inn i sine planer for USAs videre utvikling. Ingen her i California er i tvil om at det er viktigere at California får et større ord med i laget når det gjelder landets framtid, enn at New Hampshire og Iowa beholder sitt fortrinn alene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hillary får oppmerksomhet

Størst oppmerksomhet har Hillary Clinton fått, fordi hun i likhet med mange andre sentrale politikere over lengre tid har diskutert politikk med Los Angeles borgermester Antonio Villaraigosa. Han er viktig for enhver politisk kandidat i USA, fordi han er en av de mest innflytelsesrike latinske ledere i amerikansk politikk. Han har tidligere sagt at han har stor sans for Al Gores visepresidentkandidat John Edwards som også er kandidat neste år, samtidig som Villaraigosa også diskuterer med Barack Obama. Men LAs ordfører er ellers ordkapp om hvem han vil gi sin offisielle støtte.

De første småstatene Iowa, New Hampshire, Nevada og South Carolina vil fortsatt være viktige. De vil angi tonen i valgkampen; de vil vise hvilken vei vinden blåser. Men det første høydepunkt i neste års valgkamp kommer 5. februar. Primærvalgene har tent eller slukket stjerner tidligere. En kandidat som kan starte valgåret med California «i lomma» skal bli vanskelig å unngå når partiene skal velge sine kandidater som skal fullføre racet mot Det hvite hus.

Flyttingen vil bety at kandidatene må betale betydelig mer for å bli sine partiers kandidater, enten i penger til en kostbar valgkamp over store deler av USA samtidig, eller i valgløfter overfor California og andre store delstater, før den egentlige presidentvalgkampen kommer i gang.