- Ensidig negativ Valla-dekning

- Ensidig negativ Valla-dekning
- Ensidig negativ Valla-dekning
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyhetsdekningen av Valla-sakens første fase var ensidig negativ fra de fire dominerende Oslo-avisenes side. Men Klassekampen og Dagsavisen skilte seg ut, hevder medieprofessor Sigurd Allern.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix/Peter Talos
Sigurd Allern, tidligere Klassekampen-redaktør og nå professor i journalistikk på Universitetet i Oslo har gjennomført en analyse av seks Oslo-avisers dekning av Valla-saken i januar. Analysen ble lagt fram på den årlige SKUP-konferansen for undersøkende journalistikk i Tønsberg lørdag.

Tønsberg (Kristin V. Aanensen, NTB):

Han har gjennomført en analyse av VG, Dagbladet, Aftenposten, Dagens Næringsliv, Dagsavisen og Klassekampens dekning av Valla-saken fra den startet 11. januar med Ingunn Yssens oppsigelsesbrev i VG til granskingsutvalget ble oppnevnt i slutten av januar.

På den store mediekonferansen SKUP i Tønsberg lørdag stilte Allern spørsmålet om det er god presseetikk at en overdimensjonert dekning vinkles så ensidig når en maktperson havner i «stormens øye».

Umulig massivitet
Presseforbundets Per Edgar Kokkvold var klar i sin konklusjon:-

- Det er umulig å gjøre noe med massiviteten. Det er en del av den frie presse. Og det er umulig å ikke la seg sjokkere når vi blir presentert slike historier om LOs leder. De eneste som muligens ikke lar seg sjokkere av slikt, måtte være dem som heller ikke lot seg sjokkere av Moskva-prosessene. Det er et godt tegn at nesten hele den norske pressen så at dette var en stor sak, sa Kokkvold.

Han mener det er helt andre enn VG og Dagens Næringsliv som bør foreta en selvransakelse i denne saken.

Dobbel tsunami
- Valla er utsatt for en dobbel tsunami, skrev Dagens Næringsliv i februar. Omfanget av pressedekningen kan i hvert fall tyde på det. En undersøkelse Retriever har gjennomført viser at over en to måneders periode er det bare 11.9 som har flere oppslag. Sammenlignet med tsunamien i 2004 har dekningen av Valla-saken vært dobbelt så stor. 14.359 artikler er det registrert på Valla-saken, 7.050 om tsunamien og 16.390 om terroraksjonen 11.9.

Allern har også sammenlignet dekningen med Tønne-saken, hvor det i sin tid ble rettet kritikk mot nettopp overdimensjonering.

- Hvilke relevanskriterier gjør det naturlig at en strid om LO-lederens personalbehandling av en avdelingsleder gis en pressedekning på linje med 11.9 og den siste Libanonkrigen - og en langt mer omfattende dekning enn en flomkatastrofe med gigantiske ødeleggelser og dødssifre, spurte Allern.

Nesten ensidig negative
Allerns analyse viser VG, Dagbladets, Aftenpostens og DNs førsteside- og nyhetsoppslag i Valla-saken er nesten ensidig negative, Dagsavisens er noenlunde likt vektet, mens Klassekampen vipper i motsatt retning med sterk vekt på en kritisk vinkel til selve mediedekningen.Men et panel på STUP-konferansen bestående av VG-redaktør Helje Solberg, Dagsavisen-redaktør Kjell-Erik Kallset, Transportarbeiderforbundets leder Per Østvold og Per Edgar Kokkvold var ikke villige til å kritisere VG i denne saken.

- VG har gjort en veldig god journalistisk jobb som brakte denne saken fram, sa Østvold, men la til at han syntes Yssen slapp litt for billig unna og bekreftet at han var blant dem som mener det var en klar feil i sin tid å ansette henne som leder for LOs internasjonale avdeling. (©NTB)

LES OGSÅ: Yssen skriver bok