- Har tillit til Wegner

- Har tillit til Wegner
- Har tillit til Wegner
Artikkelen fortsetter under annonsen

De etterlatte fra Deep Sea Driller-ulykken har tillit til Rolf B. Wegner som leder av den nye granskningen. - En god mann, sier enken Ingunn Vier Gabrielsen. Rederiet er derimot mer tilbakeholdent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kort tid etter at ABCNyheter gjorde det kjent at Bergens tidligere politimester, Rolf B. Wegner, vil lede en ny granskning av den mer enn tredve år gamle ulykken med riggen Deep Sea Driller, er det glede blant de etterlatte.

- Ja, Wegner har jeg tillit til, sier Ingunn Vier Gabrielsen til ABCNyheter. Hun er drivkraften i arbeidet for å få myndighetene til å revurdere konklusjonene fra den første granskningskommisjonen, og fronter de etterlattes støttegruppe.

Rederiet avmålt

Enken til en av de seks omkomne etter Deep Sea Driller-ulykken, har tillit til den nye granskningen av oljenorges første store ulykke. Foto: ScanpixEnken til en av de seks omkomne etter Deep Sea Driller-ulykken, har tillit til den nye granskningen av oljenorges første store ulykke. Foto: Scanpix

Ketil Lenning, dagens administrerende direktør for Odfjell drilling som eide Deep Sea Driller, er mer avmålt i sine kommentarer.

- Dette får vi komme tilbake til. Vi var ikke informert om dette på forhånd og kjenner heller ikke til Wegner-kommisjonens mandat - hva som skal granskes - og ikke kommisjonens sammensetning, sier han til ABCNyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Av femti arbeidere som forsøkte å komme seg i land med en defekt livbåt, kom bare 44 tilbake til sine familer. Ingunn Vier Gabrielsen er enke etter en av de seks som døde da Deep Sea Driller kantret på hordalandskysten.

Vier Gabrielsen har i mer enn seks år arbeidet bevisst med det formål og få til en ny granskning. Da ABCNyheter er innom torsdag ringer telefonen ustanselig og gratlasjonsepostene har strømmet inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det har kostet henne mye å komme så langt. De første 25 årene etter ulykken levde hun med en løgn; at hennes mann og de andre omkomne selv bar skylden for det katastrofale resultatet.

- Rederiet og den første kommisjonen fastslo jo dette, sier hun lavmælt til ABCNyheter.

Først etter at hun fikk kontakt med andre etterkommere, og menn som overlevde den dødelige natta, fikk hun krefter og energi til selv å ettergå de offisielle konklusjonene som ble gitt allerede to måneder etter at riggen blåste på land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De er kjeltringer

I dag mener Vier Gabrielsen at det er rederiet som hadde ansvaret den gang - og som etterpå har forsøkt å unngå det.

Hun viser til at både riggen og livbåten hadde påviste tekniske mangler som ikke ble utbedret før den ødeleggende natta. At den første kommisjonen, som avsluttet sitt arbeid etter bare to måneder og uten å snakke med alle overlevende, la skylden på riggens kaptein, synes hun er direkte skammelig.

Selv om Vier Gabrielsen tviler på rederiets vilje til å rydde opp, lover den administrerende direktøren å samarbeide med Wegner & co.

- Vi vil gjøre det materiale vi har tilgjengelig for en offentlig granskning. Det finnes ikke noe materiale her som ikke er åpent for dem, sier Ketil Lenning.

Ingunn Vier Gabrielsen er ikke overbevist.

Hun sier at representanter for rederiet tidligere har opplyst de etterlattes støttegruppe at alt materiale om Deep Sea Driller-ulykken er makulert.

- De er kjeltringer, fastslår hun med bitterhet i stemmen.