Stort ansvar for Norsk Tipping

Stort ansvar for Norsk Tipping
Stort ansvar for Norsk Tipping
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er en stor dag for de spilleavhengige, sa kulturminister Trond Giske etter dommen i EFTA-domstolen. Fremfor alt er det han selv, Norsk Tipping og idretten som har grunn til å feire. Men vi

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix

Dag Vidar Hanstad

Dag Vidar Hanstad er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere vært sportssjef og kommentator i Nordlandsposten, Fædrelandsvennen og Aftenposten. Hanstad har spilt 150 landskamper i håndball og har vært trener på eliteserienivå. Hanstad driver nettstedet www.sportsanalyse.com





De spilleavhengige ville trolig hatt enda større grunn til å feire hvis EFTA-domstolen hadde gått imot det monopolet som staten har gitt Norsk Tipping for drift av spilleautomater. Da ville det høyst sannsynlig blitt totalforbud her i landet, og man kunne virkelig ha fått ryddet opp i problematikken rundt spilleavhengighet.

Nå skal vi i stedet få de 'snille' automatene som gjør at nordmenn ikke spiller seg fra gård og grunn, men bare tapper oss såpass at milliardene ruller inn til Norsk Tipping. Det gir også mer penger til idretten, som virkelig har grunn til å feire i dag. Blant særforbund, kretser og klubber har man sett med stor bekymring på bortfallet av disse inntektene etter som det har vært snakk om voldsomme beløp.


Knapt noen prinsippdiskusjon

Den prinsipielle diskusjonen har med enkelte unntak vært totalt fraværende i idretten. At en del nordmenn faktisk må betale en meget høy pris på grunn av disse automatene, har man rett og slett ikke tatt sjansen på å ta opp som tema - i frykt for å miste inntekter. Det kan i og for seg forstås i en hverdag der den frivillige idretten må slite for hver eneste krone, men det ville tjent idretten om man hadde stått opp for denne saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Bare fremtiden vil vise hvordan dette utvikler seg. Får man ikke kontroll på spilleavhengighet knyttet til de nye automatene, vil politikerne ha et problem. Ikke Valgerd Svarstad Haugland, som dro det hele i gang, eller Trond Giske, som førte seieren i land, men de som vil sitte med ansvaret. De må svare på hvorfor forgjengerne hadde klokketro på at dette ville være saliggjørende.

Alle vil da peke på Norsk Tipping, selve garantisten for at alt skal bli så mye bedre for spillerne når deres automater kommer på markedet. Inntil videre kan vi ikke annet enn tro på det statseide selskapet - riktignok med en viss skepsis. Dette er et marked som i 2006 omsatte for 22,6 milliarder kroner der mange nordmenn må ha tapt fryktelig mye penger. Slik vil det trolig fortsette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Utfordring i idretten også
I idretten pustes det lettet ut i dag. Mange særforbund, kretser og klubber har levd godt på spilleautomatene. For å ta ett eksempel: Av en total inntektsside på 182 millioner i 2005 kunne Norges Skiforbund inntektsføre 77,8 millioner kroner på spilleautomater. Egenkapitalen for ett år siden var på 130 millioner. Dette er enorme summer, og det spesielle er at de er blitt fordelt seg så skjevt.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Grunnen til at Skiforbundet kom så godt ut, var at tidligere skipresident Jan Jensen reagerte lynkjapt da lisensene ble sluppet fri. En gang på 1990-tallet satt han en hel påske og skrev søknader som ble sendt til de lokale lensmannskontorene. Det har forbundet hans tjent flere hundre millioner kroner på, mens andre ikke har fått noe.

Slik vil det ikke fortsette. Når Norsk Tipping får monopol på dette markedet, vil fordelingen skje på en mer rettferdig måte. Mange vil derfor tjene penger på automatene.

Men andre vil tape. Og de driver ikke idrett.

Les mer om idrett og politikk på www.sportsanalyse.com

LES OGSÅ DE TIDLIGERE KOMMENTARENE:

Ingen seier for presidentens kritikere


Idrettens tøffeste toppkamp

Viktig for langrenn og Norge

Toppidretten kan bli for ekstrem

Langrenn ut av skyggen

Politisk OL-press mot sin hensikt