Vallas fryktelige fall

Vallas fryktelige fall
Vallas fryktelige fall
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før jul ble hun kåret til Norges mektigste person i VG. Etter jul hev Norges største avis seg over henne i den mest høyprofilerte personalsaken Norge noen gang har opplevd. I dag gikk LO-lederen av, a

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

VG skal få sin del av «æren» for at Gerd-Liv Valla i dag trekker seg. Da Ingunn Yssen fikk brettet ut personalproblemene sine i Norges mektigste avis, ble det selvsagt oppstyr. Yssen, som selv hadde en ledende stilling innen LO, hadde nettopp sagt opp og klagde over elendig personalbehandling. Hun skal blant annet ha blitt fratatt makt og myndighet av sin overordnede. Allerede da kunne Valla ha bidratt til å dempe saken ved en forsiktig grad av ydmykhet.

Men i stedet gikk hun til motangrep. I en redegjørelse som ble sendt til alle ansatte i LO og offentliggjort i mediene, brettet hun ut at Yssen ikke hadde utført jobben sin som leder av internasjonal avdeling, at hun hadde høyt sykefravær og tatt seg fri uten å ha avklart dette med sjefen. Kanskje ikke så uvanlig i mange norske bedrifter, men desto mer alvorlig i LO, hvor selve livsgrunnlaget består av å forsvare arbeidstakernes rettigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Første feilgrep
Dermed hadde Valla begått sin første og mest fatale feilvurdering. Og VG og resten av medie-Norge fikk den bensinen de trengte for å fyre opp bålet skikkelig - for å la flammen brenne så lenge den kunne. Er det noe mediene lever for og av, så er det personkonflikter. Er det i tillegg den mektigste personen i Norge som får svi, finnes det ingen skrupler.

I løpet av et par måneder var det politiske scenariet helt endret. Etter å ha fått statsministeren til å fremstå som en beskjemmet skolegutt etter striden om sykelønnen i fjor høst, kåret Dagsavisen LO-lederen til vinneren i rangeringen av den rød-grønne regjeringens innsats.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg puttet VG henne opp på den høyeste tinde og fortalte Norges befolkning at denne kvinnen har enorm politisk makt. Visste de samme journalistene på dette tidspunkt at de hadde makt til å rive henne ned fra tronen kun kort tid etter?

Artikkelen fortsetter under annonsen

De var i hvert fall klar over at det ulmet i LO.

Hva visste VG egentlig?
Politisk journalist i VG, Eirik Mosveen, sa følgende til fagbladet Journalisten tidligere i år:

– Det er jeg som har gått til Ingunn Yssen og ikke hun som har kommet til meg. Jeg begynte å jobbe med denne saken for et og et halvt år siden, men fikk ikke hull på den da. Jeg har mange kilder og mange notater på arbeidsmiljøet i LO.

I dag sier Mosveen dette til ABC Nyheter:

- Vi satt inne med informasjon om at hun var på kant med nære medarbeidere, men i den første fasen var jeg ikke så interessert i Yssen. Han innrømmer at han visste det var en konflikt mellom Valla og Yssen.

- Men jeg fikk det ikke bekreftet.

Journalisten vil ikke si noe om når han fikk det. - Hadde jeg husket det, er jeg ikke sikker på om jeg ville sagt det, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke først
Det er også interessant å notere seg at VG ikke var først ute med saken, men Dagens Næringsliv (DN). Mot slutten av november i fjor begynte DN å skrive om konflikten, mens VG fikk selve skupet da de fikk slippe bomben fra Yssen. Hvordan ble den så fulgt opp? Jo, først Vallas svar og så en serie med artikler som inneholdt sterke anklager mot LO-lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at Fougner-utvalget ble satt ned og undersøkelsene begynte, har det virket som om VG har vært til stede på selve høringene. Fint for dem – forferdelig for LO-lederen, siden avisen hele tiden har kunnet sortere ut de verste angrepene.

Valla var da også svært misfornøyd med Jan Fougner og hans utvalg. - Jeg selv har opplevd det som spesielt tøft at utvalget har oppfordret til sladder, sa hun under pressekonferansen i dag.
Men da var det selvsagt altfor sent for henne å komme med noen innvendinger.
Den andre fatale feilen Valla gjorde var nemlig å tviholde på tømmene da granskningsutvalget ble satt ned mandag den 29. januar. Hun skulle ha trukket seg. Det innrømmet Valla under pressekonferansen. Hun medga at hun ikke skulle ha blitt sittende, fordi hun opplevde det som om organisasjonen hadde satt sin egen leder under administrasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Burde vært spart
Paradoksalt nok virker det som hennes fremste egenskap under samtalene med den rød-grønne regjeringen også førte til hennes fall: Staheten rådet grunnen, og fornuften ble skjøvet i bakgrunnen. Og uansett hvilke rådgivere hun har hørt på, eller ikke hørt på underveis, er det Gerd-Liv Valla selv som kunne ha unngått den offentlige skittentøyvasken vi har vært vitne til de siste månedene.

VG fikk styre saken dit de ville. Og Ap rømte fra Vallas side da generalsekretær Martin Kollberg (ifølge mediene) ga henne det glatte lag under høringene. Da var det definitivt slutt på Vallas karriere som sjef i Norges største fagforening.

Hun burde beskyttet seg selv mot denne offentlige ydmykelsen.