150 utenlands-soldater psykisk skadd

150 utenlands-soldater psykisk skadd
150 utenlands-soldater psykisk skadd
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske soldater på oppdrag utenlands sliter med alvorlige psykiske problemer i etterkant. I fjor fikk FN- og NATO-soldater mer enn 13 millioner i erstatning fra Forsvarsdepartementet, viser en hemmeli

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Tøffe tak
Norske ISAF-styrker i Afghanistan viser en drept kamerat den siste ære på flyplassen i Kabul. Foto: Reuters/ Scanpix

ABC Nyheter har fått delvis innsyn i en hemmeligstemplet rapport om erstatningsutbetalinger for psykiske senskader . Dette berører minst 150 norske FN- og NATO-soldater.

Denne viser blant annet at det i 2006 tilsammen ble utbetalt mer enn 13 millioner kroner i engangsutbetalinger til tidligere deltagere i norske styrker på oppdrag i utlandet.

Den største enkeltutbetalingen var på nærmere 400.000,- kroner, men i følge Forsvarsdepartementets informasjonavdeling ligger gjennomsnittlig utbetaling i 2005 og 2006 på ca 220.000,- kroner.

Blir invalide

Disse erstatningene gis ut fra en vurdering av medisinsk invaliditet. De fleste befinner seg i intervallet mellom 25-30 prosent invalid, men i fjor var det seks tidligere soldater som ble erklært mer enn 50 prosent invalid som følge av utenlandsoppdragene.

Den anonymiserte gjennomgangen av erstatningsutbetalingene viser også at Forsvarsdepartementet allerede har akseptert et økonomisk ansvar for skader hos 78 eks-soldater. I tillegg ligger pr 1. februar 2007 nesten like mange nye saker (72) klar til behandling. Tilsammen er det med andre ord 150 soldater som kan få innvilget erstatning for psykiske skader.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

20 fikk avslag

Så langt er det også 20 som har fått avslag på sine søknader til Statens pensjonskasse som administrerer ordningen for Forsvarsdepartementet.

Slike erstatninger blir gitt etter en forskrift fra 2. desember 2004. I fjor høst ble denne endret og nye erstatningsnivå fastsatt. De som allerede hadde fått godkjent sine søknader skal også ha fått en justert etterbetaling.