Kaiser Chiefs – «Yours Truly, Angry Mob» (Polydor U.K/Universal)Rocka og verdig oppfølger

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kaiser Chiefs andrealbum er en fengende og jevn samling rockelåter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I rekka av band som har brakdebuter å følge opp denne våren, har turen kommet til Kaiser Chiefs. Deres «Employment» var en fengende rakker av en plate, og albumet som skal forsvare æren deres har fått navnet «Yours Truly, Angry Mob».

Dette er utvilsomt en britisk plate, men det er ikke alltid noe negativt. Musikken er på ingen måte revolusjonerende, men Kaiser Chiefs blander postpunk, rock og britpop med stø hånd og har gode melodier. The Cure, Wire, The Clash og The Beatles er blant bandene som trolig har blitt spilt i turnébussen til Kaiser Chiefs. De mer nerdete av oss vil sikkert også tolke tomatbønnene på et bilde i bookleten som en referanse til The Who, men det får nå så være...

Til min store glede preges «Yours Truly, Angry Mob» mindre av synth enn «Employment», og mer av gitartrøkk og ren rock. Det bandet mister av særpreg ved å kutte ned på synthen, veies opp for ved at «Yours Truly, Angry Mob» ikke låter så tidstypisk som forrige album. Det har derfor mindre sannsynlighet for å låte flaut om ti år, når vi indiegutter har sluttet å danse igjen. Når et band har så gode melodier og hooks som Kaiser Chiefs, trenger man ikke å lene seg på et sært lydbilde for å få oppmerksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De tolv sangene Kaiser Chiefs har plukket ut til denne plata holder imponerende jevn kvalitet. «I Can Do It Without You» er en litt kjedelig og anonym låt, men de øvrige sporene sitter godt. «Heat Dies Down» er en favoritt med sine imponerende popmelodier, mens «Highroyds" er litt tøffere i trynet, der den portretterer ungdomstid i en britisk småby («I remember nights out when we were young / They weren't very good, they were rubbish»). Den småpunka «Everything Is Average Nowadays» er trolig platas enkleste låt, men den er utrolig fengende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kaiser Chiefs glimter flere ganger til med gode tekster. Man må jo trekke på smilebåndet når man får servert småabsurde utsagn som «Due to lack of interest, tomorrow is cancelled» (fra «Ruby») og «There are many things that I would be proud of / If I'd only invented them, such as the wheel» (fra «Retirement»). Når det er sagt, er temaene i tekstene stort sett de vanlige - kjærlighet og ungdomsliv - uten at det blir klisjéfylt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om det tøffe sistesporet «Retirement» er ment som en referanse til tittelen på forrige album («Employment») vites ikke, men etter å ha hørt albumet håper jeg at bandet ikke mener for mye med tekstlinjen «I want to retire». «Yours Truly, Angry Mob» er nemlig en plate som viser at Kaiser Chiefs er et solid band, og karrieren deres på ingen måte er over.

Karakter: 7 av 10