En av fire kan ha øresus uten å vite det

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av fire med øresus tror at støyen de hører kommer fra omgivelsene, ifølge ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Tinnitus
Tinnitus, eller øresus, er en opplevelse av lyd, uten at den faktiske lydkilden kan påvises. Vanligvis utløses dette av langvarig eller brå støy, eller en hendelse vi opplever som dramatisk.

Foto:
tailsteak.com

Mange med tinnitus tror at støyen de hører kommer fra naboer, trafikken eller husholdningsapparater, viser ny britisk undersøkelse.Mange med tinnitus tror at støyen de hører kommer fra naboer, trafikken eller husholdningsapparater, viser ny britisk undersøkelse.

Mange som lider av tinnitus, eller øresus, skjønner ikke at den høyfrekvente lyden de hører kommer fra dem selv, og har i vanvare klaget på lydforurensning i nærmiljøet, viser en ny britisk undersøkelse.

Undersøkelsen, gjort av det britiske instituttet for døve og det britiske tinnitusforbund, tok utgangspunkt i over tusen briter som hadde lidelsen, og viste at flere av disse antok støyen opprinnelig kom fra naboer, trafikken eller husholdningsapparater.

En oppfølging hos lokale myndigheter i Storbritannia tyder på at så mange som 2000 årlige klager på støy og lydforurensning kan skyldes at klageren har tinnitus, uten å være klar over det selv, melder BBC.

Tinnitus er vanligvis forbundet med en konstant høyfrekvent lyd i begge ørene, som kan høres ut som en blanding mellom susing og piping, men den kan også opptre i andre former som lett kan forveksles med lyd utenifra.

Nå prøver ekspertene å lage en plan for hvordan man lettere skal klare å skille tinnitus fra eksterne lyder.

– Tinnitus kan være svært plagsomt og ha en sterk påvirkning på livet til de som lider av det, uttaler John Low, sjef for det britiske instituttet for døve, til BBC

– Disse undersøkelsene viser at mange ikke er klar over at de har tinnitus, og dermed går glipp av viktig hjelp for å takle lidelsen.

Det eksisterer per i dag ingen kur for å bli kvitt tinnitus. Men det finnes ulike former for terapi som kan hjelpe de aller fleste å lære å leve med det.

Omlag 4,7 millioner briter har tinnitus i en eller annen form.

I Norge regner man med at omlag 650 000 personer har tinnitus. 20 000 av disse er så kraftig rammet at de har vanskelig for å leve et normalt liv.

Den beste måten å oppdage tinnitus er å oppsøke et helt stille sted for å sjekke om lydene opphører.