Jakten på stridselgen!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å bruke dyr i krig er ikke noe nytt og ukjent fenomen. Hester har vært brukt mot fiender helt siden mennesket lærte å ri, og et par hundre år før vår tidsregning dro Hannibal over Alpene med en hær av

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

 Har vi noen garanti for at dette ikke skal skje igjen?! Har vi noen garanti for at dette ikke skal skje igjen?!

Et av de mest bisarre eksperimentene med bruk av dyr i krig, stod svenskene for. I en serie på tre deler skal vi presentere alt vi klarer å grave fram om svenskenes forsøk med å bruke elg i krig.

Elgkavaleriet
Det var på 1700-tallet det svenske militæret stod med elg i den ene hånden og militæret i den andre og lurte på om dette kanskje kunne kombineres.

- Vad om vi tar älgen i stället för hästen till tjänstgörning i kavaleriet, sa svenskene.

Og som sagt så gjort. Elgkavaleriet ble dannet. Elgene ble betraktet som sterkere og mer robuste enn den velprøvde og litt kjedelige hesten.

Skremme vekk fienden

Blant annet var utholdenheten bedre, noe som innebar at elgen lettere kunne bevege seg i vanskelig terreng. Dessuten hadde kloke hoder en teori om at disse store dyrene skulle kunne skremme vekk fienden, som sannsynligvis aldri hadde sett en elg før.

Og det er et godt poeng. Det er hevet over en hver tvil at mange blir redde når de ser noe for første gang. Mange blir for eksempel livredde første gang de ser en hjullaster, men det er en annen historie. Nå er det stridselgene som skal stå i fokus.

Feige dyr
Det var lett å ri på elgene, og de kunne trenes like godt som hester. Så langt er alt vel og bra. Det var bare én feil... Elgen er nemlig et smart dyr som ikke lar seg pille på nesen. Trenerne som skulle lære opp elgen til å fungere i krig, klarte derfor ikke å forhindre at elgene sprang til skogs hver gang man begynte å skyte. Og det er jo en stor ulempe i krig når kavaleriet plutselig begynner å kjøre sitt eget løp.

- Nej, vad skit! Där springer dom igen, älg-krakarna! sa svenskene før de måtte overgi seg til fienden gang på gang. Prosjektet ble derfor avsluttet, og man hørte aldri om stridselgene igjen.

Dette er betryggende å vite. Men samtidig er det viktig å poengtere at få ting er forbundet med så mye hemmelighetskremmeri som opprustning og militær forskning. Fiasko i begynnelsen trenger ikke nødvendigvis bety at fortsettelsen også blir en fiasko. Det vet alle som har sammenlignet de to filmene Dødelig våpen 1 og 2.

Trusselen fra øst
Jeg vil derfor ikke utelukke at svenskene har brukt de to, tre siste århundrene siden elgprosjektet offisielt ble lagt ned, til å krysse fram en slags Über-elg, en elg som ikke sier nei takk til å skremme livskiten av fienden, en elg som ikke springer av gårde når den hører lyden av kuler og krutt, men som rett og slett oppsøker bråk og problemer. Jeg holder i hvert fall muligheten åpen ...

Vil kreve svar

De som kjenner meg, vet at jeg ikke går av veien for å spa gjennom allskens dritt og uhumskheter på jakt etter svar. Derfor var det naturlig at jeg tok kontakt med Det svenske Försvarsdepartementet og konfronterte dem med følgende spørsmål:

- Har dere fortsatt stridselger som bare venter på klarsignal for å angripe?

Onsdag graver vi videre i jakten på stridselgen og den svenske Forsvarsministeren uttaler seg. Følg med!