Mobilt ordlistekrøll

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordlisten på mobilen min mener at ordet «jødedo» er mye vanligere enn ordet «loffen». Hver gang jeg taster inn loffen, dukker jødedoet opp. Og det er bare toppen av ordfjellet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Ordlisten gjør det mulig å trykke bare én gang per bokstav. Tallkombinasjonen avgjør ordet.Ordlisten gjør det mulig å trykke bare én gang per bokstav. Tallkombinasjonen avgjør ordet.

Også ved et så enkelt ord som tiger må ordlisten min melde pass. Den stopper opp ved det ukjente «ugif» og lurer på om det kanskje er det jeg mener? Det er det så å si aldri.

Filmtittelen «Snikende tiger, skjult drage» tolkes av mobiltelefonen til å bli «Smilende ugif, skjult drage», en tittel som ikke akkurat appellerer til Oscar. Men der ordlisten min ikke takler «tiger», imponerer den med vanskelige ord som partisekretær, fødselspermisjon eller Lahnstein.

Ordliste basert på tall


Tekstsystemet som i dag benyttes på de fleste mobiltelefoner heter T9. T9-systemet erstatter den gamle multitast funksjonen (der du må trykke flere ganger på hvert tall for å få frem ønsket bokstav) ved å gi mobilbrukerne en mulighet til bare å trykke én tast per bokstav. Ved hjelp av bokstavene på hver tast og en fyldig database, oversetter T9-systemet rekken av tastetrykk til ord. Det vil si at dersom du har ordlistefunksjonen på og for eksempel trykker de tre tastene 5-3-4, vet T9 at det vanligste ordet med denne tallkombinasjonen er «JEG».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

... Men ord som Storgata og loffen blir ikke tolket riktig.... Men ord som Storgata og loffen blir ikke tolket riktig.

Vanligste ord først
Systemet mener å ha full ordklaff i 95% av tilfellene. De gangene mobilbrukeren ikke får opp riktig ord på første forsøk, er det visstnok en indikasjon på at ordet ikke er blant de mest brukte ordene med akkurat den tallkombinasjonen. I disse tilfellene skal det være nok å trykke på * eller 0 tast, så vil man få listet opp, rangert etter hyppighet, de andre ordene med samme tallkombinasjon. Dette i følge T9.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange fallgruver


Men som vi allerede har poengtert, systemet er ikke feilfritt. Der personene bak tjenesten skryter av 95% treff, gir erfaringen gjennom omfattende bruk et litt annet bilde. Sender du for eksempel denne meldingen til kjæresten din mens du er på fest, bør du forberede deg på et oppvaskmøte:

Den uskyldige

«Jeg skal tidlig opp i morgen, så det er ikke sikkert jeg får sovet i natt»

blir nemlig til den mer suspekte

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jeg skal tidlig opp i morgen, så det er ikke sikkert jeg får rotet i natt»

...

Erstatter du ordet «rotet» risikerer du også å ende opp med både «røvet» og «potet», så det gjelder å holde tungen rett i munnen, når du skal forklare hva du egentlig mente.

Videre foreslår mobilordlisten disse løsningene på ellers vanlige ord:

Ok = øl
Pappskalle = passplalle
Gardin = hårfin
Edru = fest
Fluktstol = fluktrunk
Hårklype = hasjlyse
Storgata = pumpibua
Loffen = jødedo.


Kanskje har vi ikke kommet lenger enn telegrammet som mormor og morfar til undertegnede sendte under andre verdenskrig. De hadde nettopp fått sin førstefødte og sendte ut følgende telegram til slekt og venner:«En datter i går!».

Sannsynligvis var både slekt og venner like forundret som de tyske kodespesialistene over meldingen slik den lød da den kom fram... «Er dette i går?»