Tradra - i går ble jeg tater

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lærerik dokumentar om en skamplett i norsk historie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste av oss kjenner til begrepet «tater». Betegnelsen får oss til å tenke på sigøynere og andre omflakkende folkeslag, men hvor mye vet vi egentlig om tatere som er oppvokst i Norge?

For mitt eget vedkommende må jeg ærlig innrømme at jeg visste svært lite. Jeg hadde kanskje lest noen artikler om Åge Alexandersen og han butleren i «Hotell Cæsar», men kunnskapen stoppet der. Etter å ha sett filmen «Tradra - I går ble jeg tater» er jeg langt klokere. Og det er nokså skremmende ting jeg har fått vite.

 Bjørn Granum fikk i en alder av 45 år vite at han er tater. Bjørn Granum fikk i en alder av 45 år vite at han er tater.

I denne dokumentaren avdekker regissør Karoline Frogner nemlig en del av norsk fortid som er så skammelig at den har blitt skjult for offentligheten. Taternes historie er preget av grusomheter som tvangssterilisering, lobotomering og barn som blir tatt fra sine foreldre. Norske myndigheter har i vår nære fortid gått til forkastelige tiltak for å slette folkeslagets egenart slik at de kunne integrere taterne inn i et såkalt «normalt» samfunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dokumentaren følger vi Bjørn som ble tatt fra sin mor da han var en dag gammel. Bjørn var i midten av 40-årene da det plutselig en kveld stod en kvinne på døren hans og gråtkvalt kunne fortelle at hun er hans biologiske mor. Han blir videre informert om at den norske stat stjal ham fra henne dagen etter fødselen, og plasserte ham på barnehjem. I dokumentaren følger vi Bjørn på hans leting etter sine røtter og en ny identitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er ikke bare lidelse og skam i taternes historie. Vi får også innblikk i en kultur fylt av musikk og sterke familiebånd. Jeg kan også røpe at vi i løpet av filmen blir vitne til at Bjørn forelsker seg for første gang på lenge.

Og ja, det blir også innslag med «taterkjendisene» Åge Alexandersen og Karl Sundby fra «Hotell Cæsar». Disse to profilerte menneskene gjør sitt for å prøve å kjempe folkeslagets sak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er mulig du liker «Tradra- i går ble jeg tater» dersom du likte:

«Heftig og begeistret»

For det er også et politisk element i denne historien. Bjørn Granum har prøvd saken sin for Stortinget. Han ville ha en billighetserstatning for behandlingen han fikk som barn, men fikk nei. Forhåpentligvis kan Karoline Frogners dokumentar bidra til å sette større press på norske politikere slik at de gjør opp for den uretten som er begått.

«Tradra - i går ble jeg tater» er en veldig lærerik film. Den er også nokså rørende ettersom hovedpersonen Bjørn er et utrolig ærlig og sårbart menneske. Men, dokumentaren kan nok like gjerne nytes på TV som på kino ettersom den ikke inneholder storslagne scener som krever et stort lerret. I framtiden vil «Tradra- i går ble jeg tater» sikkert også bli vist på skoler som del av et undervisningsopplegget. Visse deler av filmen kan bli litt langdryge, men dette er en detalj i forhold til viktigheten av stoffet som blir presentert.