The Aviator

Artikkelen fortsetter under annonsen

Storslagent Oscar-drama som til tider går på autopilot.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


«Jeg er perfeksjonist av natur og ser ut til å ha problemer med å tillate noe som helst å slippe gjennom som halv-perfekt», skal visst den eksentriske milliardæren Howard Hughes ha uttalt.

Det samme kan man kanskje si om regissør Martin Scorsese. «The Aviator» er selve prototypen på det storslagne, episke Hollywood-drama. Filmen formelig oser Oscar-materiale og har fått hele 11 nominasjoner til prisen, inkludert kategorien for «beste film». Er den så god som Akademiet vil ha det til? Tja.

Sprøtt rik
«The Aviator» er som kjent et portrett av den styrtrike og etter hvert svært gale Howard Hughes. Eksentrikeren hadde tre store lidenskaper: Film, fly og damer med stor utringning. Gjerne i skjønn forening. Uten å blunke ville den stormannsgale Hughes bruke millioner av dollar på filmer som «Hell's Angels» og «The Outlaw». Og når det kom til det kvinnelige kjønn plukket han fra øverste hylle. Han kal ha hatt intime forhold til superstjerner som Ava Gardner, Ginger Rogers, Katharine Hepburn, Bette Davis og Rita Hayworth.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Leo som gamlis. (Foto: filmweb.no)Leo som gamlis. (Foto: filmweb.no)

Men under all luksusen og glamouren skjulte det seg en mann med sterke psykiske problemer. Howard hadde nemlig et heller turbulent forhold til bakterier og skitt. Angst og tvangstanker gjorde seg utslag i at han til slutt ikke kunne omgås andre mennesker i frykt for å bli infisert av urenheter. Han isolerte seg totalt og skal blant annet ha spart på sin egen urin og unngått å klippe hår og negler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boys and their toys
Det er liten tvil om at Scorsese har kost seg en haug da han laget denne filmen. Gutter er nå engang gutter, og hva kan vel være bedre enn å lage en film fylt med kjappe fly, deilige damer og politiske intriger på høyt nivå?

Og filmen er flott den. Her er det bare å spenne setebeltet og rette opp (kino)stolryggen. For veien fra de store høyder til Howards mentale havari er actionfylt, interessant, og ikke minst lekker å se på. Det er få regissører som lager mer stilfulle filmer enn mesteren Scorsese. Flyscenene er ikke uventet både halsbrekkende og storslagne, og beskrivelsene av Hollywoods gullalder fascinerende. Ikke minst skal regissøren ha skryt for å gi sine kvinnelige karakterer både snert og styrke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er mulig du liker «The Aviator» dersom du likte:
Titanic
The people vs. Larry Flynt

Jeg synes kanskje at Leonardo DiCaprio ennå har et for «ungt» utseende til å kunne portrettere en aldrende, gal mann, men også Leo får ståkarakter for sin hederlige innsats.


Autopilot
Men følelsesmessig går «The Aviator» litt på autopilot. For når man ser vekk ifra flystyrter og svære offentlige rettsaker, så er det noe med filmen som virker litt, ja, hult. Særlig kjærlighetsforholdene virker svært overfladiske; man skulle forvente dem mer lidenskapelige fra en så intens person.

Jeg skulle virkelig ønske at en større del av den nærmere tre timer lange filmen var viet til å virkelig komme under huden på hovedpersonen. For meg som ikke er overmåte flyinteressert, ligger jo nettopp den store interessen i Hughes' galskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg vil gjerne se milliardæren sprøyte sprø, og jeg vil se Leonardo DiCaprio i en rolle hvor han virkelig får utforsket sine mørkere sider. «The Aviator» feiler på begge disse punktene. For når vi først kommer til kjernen av Hughes' undergang, ja da er filmen plutselig slutt.

For all del; «The Aviator» er på ingen måte en dårlig film, men den er langt fra årets beste.