Massiv fordømming av ambassadebrenning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den syriske regjeringen må ha visst om og støttet demonstrasjonene, sier en amerikansk regjeringstalsmann. Også islamske organisasjoner fordømmer ambassadebrenningene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Jeddah - NTB:) Den islamske konferanseorganisasjonen (OIC) fordømmer ødeleggelsene av Danmarks og Norges ambassader i Syria.

- Overreaksjoner som overskrider grensene for fredelige, demokratiske handlinger er farlige og skader innsatsen for å forsvare den muslimske verdens legitime interesser, heter det i en uttalelse fra OIC søndag.

Organisasjonens generalsekretær Ekmelettin Ihsanoglu «uttrykker misnøye med disse beklagelige og skadelige hendelsene», heter det i uttalelsen.

Demonstranter i Syria brant ned ambassadene til Danmark og Norge lørdag, som en protest mot trykkingen av karikaturene av profeten Muhammed.

OIC har 57 medlemsland og regnes som en av de viktigste flernasjonale organisasjonene i den muslimske verden.

- Vi vil holde Syria ansvarlig for slike voldelige demonstrasjoner, siden de ikke skjer i det landet uten regjeringens kjennskap og støtte, sier Scott McClellan, pressesekretær i Det hvite hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA fordømmer


Også USA fordømmer angrepene «på kraftigste måte». Syriske myndigheters manglende beskyttelse av ambassadene, til tross for advarsler, var «utilgivelig», heter det i en erklæring Det hvite hus sendte ut lørdag kveld.

USAs utenriksdepartement har fortalt Syrias ambassadør i Washington i klare ordelag at Syria plikter å beskytte alle utenlandske ambassader og statsborgere mot angrep.

Samtidig ber Det hvite hus all regjeringer om å bidra til å dempe spenningen og forhindre vold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi står sammen med våre venner og allierte i ønsket om en fredelig dialog, i respekt for alle religiøse retninger, sier McClellan.

Støre: - Skader forholdet til Syria

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er også overrasket over at syriske myndigheter ikke greide å stanse det ødeleggende angrepet på den norske ambassaden i Damaskus.

- Det får konsekvenser for vårt forhold til Syria. Hvilke vil jeg ikke konkludere om nå, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han varsler at Utenriksdepartementet vil ta en full gjennomgang av forholdet til Syria søndag. Ifølge UD er det første gang en norsk ambassade er blitt angrepet på denne måten.

- Men det er ikke snakk om å bryte diplomatiske forbindelser nå. Det er jo nettopp i tider som dette det er viktig å ha dem, sier Støre til NTB.

Støre legger ikke skjul på at han er forbauset over at de syriske sikkerhetsstyrkene ikke greide å stanse at ambassaden brant ned, særlig siden den danske ambassaden ble angrepet først.

Europeiske flagg brent i Pakistan


Multan (NTB-AFP-Reuters): Det danske flagget ble søndag brent flere steder i Pakistan, som en protest mot trykkingen av Muhammed-tegningene.

I byen Multan sentralt i Pakistan brente en gruppe handelsfolk danske, franske og tyske flagg, i tillegg til tegninger av den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen.

- Vi forlanger streng straff av tegnerne og utgiverne, sier Khawaja Mohammad Shafiq som leder Den pakistanske handelsalliansen.

Danske flagg ble i tillegg brent av demonstranter i storbyene Karachi og Lahore.

I Irak delte en væpnet gruppe ut løpesedler i byen Ramadi, med en oppfordring om å angripe danske soldater i landet.

Gruppen, som kaller seg den væpnede greinen av Rettens hær, ber også folk angripe irakiske selskaper som handler med land hvor de omstridte Muhammed-tegningene er blitt trykket, og butikker som selger danske og norske varer. (©NTB)


Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannen i Norges ambassade under kontroll

Brannmannskaper fikk lørdag kveld kontroll over flammene i den norske ambassaden i Damaskus. Rasende demonstranter stormet tidligere på dagen ambassaden og stakk den i brann.

Etter å ha satt fyr på den danske ambassaden i Syrias hovedstad, beveget flere hundre demonstranter seg videre til den norske ambassaden. En stor menneskemengde beveget seg også til den franske ambassaden, der politiet prøvde å holde dem borte ved hjelp av vannkanoner.

Flere tusen mennesker har hele lørdag protestert i Damaskus mot de omstridte karikaturtegningene som har stått på trykk i den danske avisen Jyllands-Posten og en rekke andre europeiske aviser.

- Da saken igjen ble aktuell i mediene, ba vi om skjerpede sikkerhetstiltak for ambassaden. Det virker ikke som vi helt fikk dette, sier ambassadør Svein Sevje til CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var ingen nordmenn til stede i bygningen, får NTB opplyst fra ambassadepersonell i Damaskus. Etter en stund fikk brannmannskaper kontroll over flammene.

Det er ansatt fire diplomater ved ambassaden, som ligger om lag en halv mil fra den danske ambassaden, som ble totalskadd i brannen. Den svenske og chilenske ambassaden holder til i samme bygning som den danske.

Ingen ny trusselvurdering fra PST

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har foreløpig ikke endret sin trusselvurdering etter at den norske ambassaden i Syria ble brent ned lørdag kveld.

- Men vi følger situasjonen fortløpende og har folk som jobber med dette nå, er beskjeden NTB får fra PST lørdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyreekstreme truer muslimer i Norge

Her i Norge truer en høyreekstrem gruppe med krig mot muslimer i Norge og har sendt drapstrusler til Islamsk Råd.

Islamsk Råd har hatt flere krisemøter om saken og vil søndag politianmelde truslene, skriver VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I e-post til rådet skriver en gruppe som kaller seg Norsk Frigjøringsfront (NFF) at de kartlegger bolig- og jobbadresser til muslimer i Norge.

Muslimer i Norge beskyldes for å være femtekolonister. NFF krever at Islamsk Råd går ut og beklager brenning av det norske flagget i palestinske områder. Hvis ikke, vil det få konsekvenser for alle muslimer i Norge.

- Vi er bekymret for denne utviklingen. Truslene har økt den siste tiden, sier en representant for Islamsk Råd til VG.

Informasjonssjef Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener de har god kontroll over nynazistene i Norge, men han minner om at deler av miljøet er voldelig, og at flere av nynazistene er domfelt for grov vold.


Følg saken her:
-

VG: Muhammed-tegningene


-

Aftenposten: Utenriks


-

Nettavisen: Verden


-

Dagbladet: Utenriks


-

BBC: The Muhammed cartooons row

-

Informasjon fra Utenriksdepartementet