Hva er ørevoks?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trenger vi egentlig noe så ekkelt som ørevoks?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det var nå også et spørsmål, tenkte jeg da jeg fikk spørsmål om ørevoks. Men da jeg hadde tenkt litt, fant jeg ut at det lurer jeg også på.

Nå er det rimelig sært å skrive om ørevoks, og de lo godt, både resepsjonsdamen og overlegen, da jeg på vegne av en leser spurte følgende spørsmål:

Hva er ørevoks?

Den som hjalp oss denne gangen heter Sten Harris, og er seksjonsoverlege ved Seksjon for ørekirurgi/ audiologi/ nevrootologi på Rikshospitalet.

Da den første latteren hadde lagt seg, var han seriøsiteten selv.

- Ørevoks er rett og slett det det høres ut som: voks i øret. Voksen produseres av spesielle kjertler i ytre deler av øregangen.

Kjertlene er opprinnelig svettekjertler som har fått oppgaven å produsere voks.

Men hvorfor i all verden produserer kroppen noe så unyttig som ørevoks?

- Hvem har sagt at ørevoks er unyttig? Ørevoks har minst to funksjoner:

1. Det er antibakterielt.

2. Det holder huden inni øregangen myk og elastisk. Ørevoks fungerer nesten som et smurningsmiddel i øregangene, og uten ørevoks ville huden blitt veldig tørr.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trond Viggo Torgersen sa at ingenting mindre enn en albue skal inn i øret. Er det riktig? Bør en ikke bruke Q-tips, for eksempel?

- Det er veldig riktig. Ørevoksen har som sagt en funksjon, og skal ikke fjernes. Q-tips er det verste vi øreleger hører om.

Blir det ikke guggete etter hvert, da?

- Ja, det kan det bli. Hvis du får så mye ørevoks at det blir synlig fra utsiden, kan du forsiktig fjerne det med en klut eller noe.

- Skyllemiddel kan brukes hvis du har problem med tilstopping av øret. Du skal imidlertid ikke bruke skyllemidlet rutinemessig - bare dersom du har problemer.

Hvorfor er det gult?

- Ørevoks er som oftest gulaktig, men ikke alltid. Det kan være både svart og mørkebrunt. Fargen har å gjøre med hvor mye hud som er innblandet.

Lurer du på noe?

Send oss ditt spørsmål

.