- Fjern voldsfilmer fra nettet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fenomenet Happy Slapping har nådd Norge. Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk tror ikke vi vil få bukt med problemet, men anbefaler å fjerne filmene som spres fortest mulig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Voldsfilmene filmes ofte med mobiltelefoner og legges ut på nettsider eller spres via MMS. (Illustrasjonsfoto: flickr.com/photos/osakasteve/107911862/)Voldsfilmene filmes ofte med mobiltelefoner og legges ut på nettsider eller spres via MMS. (Illustrasjonsfoto: flickr.com/photos/osakasteve/107911862/)

I helgen ble en 15 år gammel jente grovt mishandlet mens det ble filmet med mobiltelefon. Politiinspektør Magnar Pedersen i Vestfold politidistrikt bekrefter overfor Dagsavisen at jenta fikk brennmerker og ble slått. I tillegg ble hun skamklipt, og klærne hennes ble klippet i stykker.

I sommer skrev Adresseavisen om et tilfelle av videovold i Nord-Trøndelag, der politiet klarte å identifisere de involverte ut fra bildene, men de slapp likevel unna straff fordi ingen anmeldte saken.

Fenomenet som nå har nådd Norge oppstod etter at en gjeng i USA begynte og fremprovosere vold på gata, som de filmet. De kalte seg 311, som står for tre ganger den 11. bokstaven i alfabetet, altså KKK, som i Ku Klux Klan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det var stor oppmerksomhet rundt dette i USA med en rettssak som var overført i fjernsyn. Etter hvert spredte fenomenet seg rundt til forskjellige steder, sier voldsforsker ved Universitetet i Oslo, Ragnhild Bjørnebekk, til Neste Klikk.

Det var da fenomenet nådde England at termen Happy Slapping ble tatt i bruk, noe Bjørnebekk tror skyldes assosiasjoner til vold i filmer, som kalles gladvold.

Hva får folk til å oppføre seg på denne måten?

- Det varierer ut i fra hva slags gruppe det er snakk om. I gjengmiljøer står rykte, respekt og hevn sentralt. Dette er populært blant de grupper som har som drivkraft å komme i posisjon og få et rykte som farlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ser litt det samme i tagger-kulturen - der gjelder det også å komme i posisjon og bli sett.

Gjengvold i seg selv er ikke noe nytt, det er elementet med å dokumenterer ugjerningen på film som skiller Happy Slapping fra andre voldshandlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når de går til angrep på offeret og filmer det gjør det at offeret blir enda mer krenket, nærmest dehumanisert, sier Bjørnebekk.

- Utviklingen av dette fenomenet henger sammen med utviklingen innen teknologien, med Internett og med digitale kamera og mobiltelefon.

- Samtidig har større grupper har fått en medieutdannelse som gjør at de kan formidle ting. De har kompetanse. Noen av videoene blir redigert, får lagt til musikk og så videre, mens andre igjen er uredigerte. Det hender også at de lager CDer av voldsfilmene som de selger.

Bjørnebekk mener det er vanskelig å gjøre noe for å forhindre utviklingen av fenomenet:

- En får ikke bukt med dette problemet på grunn av den teknologien som er tilgjengelig, og den logikken og tenkningen man ser blant gjenger og grupper som ønsker å komme i posisjon.

- Det beste vi kan gjøre er å sørge for at filmene blir fjernet fortest mulig, både for å skjerme ofrene og hindre at voldsutøverne får status.