Ny svindlerjakt i Forsvaret

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er det en ansatt i Hæren som mistenkes for økonomisk utroskap. Det bekrefter både Forvarsledelsen og Riksrevisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nok en militært ansatt mistenkes for økonomisk utroskap. Denne gangen ved Hærens transformasjons- og doktrinekommando som ledes av brigader Barthold Hals. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXNok en militært ansatt mistenkes for økonomisk utroskap. Denne gangen ved Hærens transformasjons- og doktrinekommando som ledes av brigader Barthold Hals. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

Det er mistanke om et nytt tilfelle av økonomisk uærlighet i Forsvarets rekker. Det skjer bare en uke etter at Neste klikk avslørte at man jaget en utro tjener ved landets øverste miliære ledelse, Fellesoperativt hovedkvarter.

Nå er en ny sak under opprulling ved Hærens transformasjons- og doktrinekommando (TRADOK) som ledes av brigader Barthold Hals.

Underdirektør Birgitte Frisch ved Forsvarsstaben bekrefter overfor Neste klikk at en ny sak er under opprulling.

- Vi har en sak ved TRADOK som vi undersøker. Men jeg vil ikke si noe nå om nivå eller hvilken militær grad det er snakk om. Dette behandler vi som en personalsak, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også ekspedisjonssjef Hans Conrad Hansen hos Riksrevisjonen kan bekrefte at de er informert om mistankene.

Har millionbudsjett

Major Brede Hertzenberg har nylig tiltrådt stillingen som informasjonssjef ved TRADOK. Torsdag ettermiddag kunne han også bekrefte Neste Klikks opplysninger.

- All økonomisk mislighet er helt uakseptabelt for oss, men dette er en personalsak som vi ikke ønsker å gå nærmere inn på, sier han.

Ved TRADOK finnes blant annet en egen Materiellavdeling og både Krigsskolen og Hærens kampenhet hører til under brigader Hals sin kommando. De ulike enhetene er fysisk plassert i Oslo, Elverum og Rena. I 2004 hadde TRADOK et driftsbudsjett på mer enn 286 millioner kroner.

TRADOK regnes som et strategisk verktøy for den norske hærs ledelse. Enheten består av syv avdelinger og har omlag 500 medarbeidere. Sammen med det som kalles Hærens styrker og Hærens Jegerkommando, utgjør TRADOK en av Hærens tre såkalte søyler.

Også tidligere har det vært avdekket lignende saker i de uniformertes rekker, blant annet pågår det saker mot kontreadmiral Atle Torbjørn Karlsvik og en ikke navngitt ansatt i Garden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksrevisjonen presiserte reglene


For to uker siden sendte Riksrevisjonen et brev til Forsvarsstaben der de understreket behovet for skriftlig dokumentasjon av "underslag, tyveri, bedrageri og utroskap" innenfor de militæres rekker.

Det skjedde etter flere tilfelle av at informasjon kun ble formidlet muntlig på møter mellom Forvarsstaben og Riksrevisjonen.

- Det var nødvendig for oss å gjøre oppmerksom på dette, sier ekspedisjonssjef Hansen som understreker at det ikke er snakk om noen reprimande eller irrettesettelse av forsvarsledelsen.

- Nei, det er det slett ikke. Men vi måtte få styr på det, sier han.