Nye Entra-avsløringer

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksrevisjonen har gjort nye funn i sine undersøkelser av Entra Eiendom. Nå antydes det korrupsjon i det statseide selskapet. «En urimelig fordel» på hele 4,5 millioner kroner uroer riksrevisor Jørgen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksrevisor Jørgen Kosmo og ekspedisjonsjef Therese Johnsen har gjort nye funn i sine undersøkelser rundt statsselskapet Entras eiendomssalg. (Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX)Riksrevisor Jørgen Kosmo og ekspedisjonsjef Therese Johnsen har gjort nye funn i sine undersøkelser rundt statsselskapet Entras eiendomssalg. (Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX)

I et brev som ble sendt Stortinget like før jul, kommer riksrevisor Jørgen Kosmo med helt nye opplysninger om prosessene i Entra Eiendom. Hans revisorer har nå funnet ut at en eiendom på Oslos vestkant, ble solgt videre svært hurtig og med enorm gevinst.

Etter å ha eid bygården i bare en drøy uke, kunne eieren innkassere en gevinst på hele 4,5 millioner kroner.

«På denne bakgrunn kan det etter Riksrevisjonens vurdering, stilles spørsmålstegn ved om kjøperen av Cort Adlers gate 33 har oppnådd en urimelig fordel på bekostning av Entra Eiendom AS», skriver Jørgen Kosmo i sin uvanlige tilleggsuttalelse til rapporten om Entra som ble lagt fram i november i fjor.

I avsnittene før kritiserer riksrevisoren Entra Eiendom for ikke å tinglyse sine eiendomstransaksjoner, og han spør om dette er i tråd med Stortingets intensjoner.

Mens Riksrevisjonen i sin to måneder gamle rapport entydig slår fast at det «er ikke avdekket korrupsjonssaker i Entra Eiendom», finner han nå grunn til å minne om at «åpenhet om eiendomstransaksjoner bidrar blant annet til å forebygge korrupsjon og misligheter».

- At vi ikke har avdekket korrupsjon i Entra, betyr jo ikke at det ikke finnes, sier ekspedisjonssjef Therese Johnsen i Riksrevisjonen til Neste Klikk.

De har nå avsluttet all dialog med Entra Eiendom i påvente av den åpne høringen som Stortinget skal ha om saken onsdag i neste uke.

- Men det er ting vi ikke har fått svar på, det finnes en del løse tråder, sier ekspedisjonssjefen.

Det var det lille selskapet CvK Eiendom AS som 24. november 2004 inngikk avtale med Entra Eiendom om kjøp av den aktuelle gården. Seks dager senere stiftes selskapet Cort Adelersgate Eiendomsselskab AS med eiere som kjendisinvestor Jon H. Nordbrekken og FN-direktør Christian Thommessen. På grunn av manglende tinglysning har Riksrevisjonen ennå ikke funnet den konkrete salgsdato, men de mener det skal ha skjedd kort tid etter den 30. november.

Daglig leder for CvK Eiendom AS - og den eneste som sitter i selskapets styre - er en mann som heter Øystein von Krogh. På spørsmål fra Neste Klikk om de eide Cort Adelers gate 33 i mer enn en uke, svarer han:

- Det kan jeg ikke svare på. Jeg husker ikke.

- Riksrevisjonen mener dere tjente 4,5 millioner kroner på dette, er det en sum du kjenner igjen?

- Nei, jeg husker ikke. Det har nå vært så mye rundt Cort Adelers gate 33, at jeg egentlig ikke vil kommentere mer, sier von Krogh.

En gjennomgang av regnskapene og årsmeldingene til CvK Eiendom AS (som nå har skiftet navn til feilstavingen Flooors devolpment & design AS) gir også grunn til å stille spørsmål. For hvordan kan et lite ukjent selskap med negativ egenkapital ved årsskiftet 2003/2004, få kjøpe eiendom hos statens eiendomsselskap elleve måneder senere?

Men akkurat dette har Riksrevisjonen ikke gått nærmere inn på.

- Det har ikke vært vår oppgave. Vi har revidert Entras salgsprosseser, sier ekspedisjonssjef Johnsen som beskriver disse som «mange salg uten åpne prosesser».

Da Lørdagsrevyen omtalte saken første gang i februar 2006 kom det fram at to av eierne i det nystiftede selskapet Cort Adelersgate Eiendomsselkab AS kjenner Entra-sjef Erik Løfnes. I tillegg fastslo NRK at styrelederen i dette nystiftede selskapet har en bror som er ansatt i Entra.

Etter avsløringene ba Entras styre Det norske veritas om å foreta en gjennomgang av forholdene. Veritas konkluderte til slutt med at det ikke var grunnlag for kritikk.

Entra Eiendoms administrerende direktør Erik Løfnes var ikke tilgjengelig for kommentar fredag.