Hva kan gjøres med rødming?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rødming er en bagatell, hevder de fleste. Men noen mennesker lider imidlertid av en ekstrem ansiktsrødme som ikke forsvinner i voksen alder. Denne rødmingen er sosialt invalidiserende og gjør det umul

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Julie fra Fredrikstad ringte (!) til meg og sa at hun var så plaget av rødming, og så spurte hun om jeg kunne skrive en artikkel om emnet. Sjarmert som jeg ble, så lovte jeg at jeg skulle ta tak i saken, om ikke umiddelbart, så i hvert falll ganske snart.

Rødming avfeies ofte som en bagatell av andre ikke-rødmende mennesker. Men alle vi som har rødmet, vet at dette langt fra er en bagatell.

Jeg skal ikke forklare hva rødming er for noe, for det vet du allerede. Rødming i seg selv oppleves som flaut. Mange er plaget av det, og spesielt da tenåringer. Enkelte kan knapt omgås andre mennesker uten å rødme.

Én ting er at du rødmer, men når du blir klar over at du rødmer, ja, så rødmer du jaggu meg enda mere. I tillegg så bare vet du enkelte ganger at du kommer til å rødme, og da rødmer du på grunn av det. Og så rødmer du fordi du rødmer. Og når du til slutt merker at andre legger merke til at du rødmer, ja, så rødmer du forsyne meg på grunn av det også.

Trøsten til deg, kjære tenåring, eller andre for den del, er at det går over. Det er en typisk pubertetsgreie som de fleste vokser av seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har noe med nervesystem og blodkar å gjøre


Ifølge Ole Rørdam hos Lommelegen, så vet vi visstnok ikke helt hvordan det med rødming henger sammen, men det er «satt i sammenheng med overaktivitet i den delen av nervesystemet som kalles sympatiske nervesystemet. Denne delen er ikke viljestyrt. Dette fører til en utvidelse av blodkar i huden som gir synlig rødming».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hva kan gjøres?


Doktor Bernt Anker hos Doktor Online sa det så bra da han formulerte følgende:

«Å godta at du rødmer er etter min mening den beste løsningen. Da framstår du som den du er og trenger ikke lenger være redd for at du skal bli rød. Det minsker sjansen for at du rødmer. Hvis du rødmer så forsøk om du kan le litt av det selv. Ikke anstreng deg for å skjule det. Da blir det mindre spennende for andre å kommentere rødmingen.»

- OK, jeg har prøvd det, men det funker ikke


Det finnes tabletter som kan dempe rødmingen. De kalles betablokkere, og er en hjertemedisin. Problemet med disse er at de kan gi en del ugunstige bivirkninger. Og det er nok en viktig årsak til at de kun fås på resept.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og hvis ingenting annet hjelper, så er det mulig å løse problemet med kirurgi. Det offentlige tilbudet er visstnok ganske begrenset. Løsningen er gjerne da private sykehus. Koster skjorta gjør det også.

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg». Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost. Send gjerne med et bilde som jeg kan ta med i artikkelen.