Slik går du ned i vekt:– Fettet du går ned forsvinner ut med pusten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor blir det egentlig av fettet når en person går ned i vekt? Det aller meste puster man ut, ifølge australske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en verden der fedme og overvekt har blitt en epidemi, er vektreduksjon noe som angår og opptar mange. Likevel er det få som faktisk vet hva som skjer med fettet som forbrennes.

Etter å ha møtt på mange misforståelser blant alt fra helsepersonell, ernæringsfysiologer og personlige trenere til mannen i gata, bestemte to australske forskere seg for å illustrere dette med et regnestykke.

Ganske enkelt ville de finne svaret på følgende:

Om en person går ned ti kilo i vekt - hvor blir fettet av?

Folk flest tror at fett forsvinner ved at det gjøres om til energi eller varme, eller at fettmolekyler forsvinner ut av kroppen gjennom avføring, eller at fettet gjøres om til muskler, skriver forskerne i en artikkel som er publisert i British Medical Journal (BMJ).

I virkeligheten forsvinner det ut av kroppen som karbondioksid og vann, det aller meste pustes ut via lungene og resten forlater kroppen i kroppsvæsker som svette, urin og tårer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Våre beregninger viser at lungene er det viktigste organet for dette, skriver Ruben Meerman og Andrew J. Brown, ved University of New South Wales, i British Medical Journal.

Fysiologiprofessor Jan Helgerud ved NTNU har forståelse for at de australske forskerne ønsker å oppklare dette spørsmålet.

– Men det er ikke snakk om å puste mer mens man hviler, for plutselig å se at fettet forsvinner. Spis mindre og beveg dere mer, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også videoillustrasjonen av hvor fettet blir av øverst i artikkelen.

8,4 kilo blir CO2 som pustes ut

Menneskets fettceller lagrer såkalte triglyserider (tre fettsyrer + glyserolmolekyl), som inneholder tre typer atomer: karbon, hydrogen og oksygen.

Når man kvitter seg med fett må man låse opp bindingen mellom atomene i triglyseridmolekylene, en prosess som kalles oksidering. Da snakker vi om at fettet forbrennes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne fulgte hvert enkelt atom ut av kroppen. De oppdaget at når ti kilo fett er forbrent:

  • Forsvinner 8,4 kilo ut via lungene som karbondioksid (CO2).
  • De resterende 1,6 kiloene blir vann (H20), som forsvinner gjennom urin, tårer, svette, pust og andre kroppsvæsker.

Beregningene viste også at for å forbrenne ti kilo menneskefett, som tilsvarer 94.000 kalorier, kreves det at man puster inn 29 kilo oksygen. Til sammen produseres 28 kilo CO2 og 11 kilo vann i prosessen.

– Ikke noe av biokjemien i dette er nytt, men av en eller annen grunn ser det ut som om ingen har gjort dette regnestykket tidligere. Mengdene gir perfekt mening, men likevel ble vi overrasket over tallene som dukket opp, sier forfatterne av BMJ-artikkelen i en pressemelding.

Les også: – Kvinner som har ammet, holder seg slanke lenger

Mat + oksygen = CO2 og vann

Fysiologiprofessor Jan Helgerud ved NTNU er ikke overrasket over det de australske forskerne har regnet seg frem til, men synes det er en nyttig øvelse.

– Når vi trenger energi så forbruker vi blant annet fettet som drivstoff, med CO2 og vann som sluttprodukt. Under arbeid går mer enn 75 prosent av energien til varme, men sluttproduktet er likevel CO2 og vann, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er enig i at det er mye misforståelser knyttet til hva som skjer med fettet.

– Mat pluss oksygen går til CO2 og vann, og CO2 forsvinner ut gjennom lungene, mens vannet forsvinner gjennom blant annet svetting og pusting, sier han til ABC Nyheter.

– Det er ikke noe overraskende i dette. Men folk tenker ikke på at avfallsstoffer etter all forbrenning er vann og CO2. Når karbonene er brutt helt ned aerobt, så forsvinner de ut av lungene sammen med O2 som CO2. Folk tenker ikke på at det er sluttproduktet både fra nedbryting av karbohydrater og fett, fortsetter Helgerud.

Les også: – Kosttilskudd med vitaminer og mineraler er bortkastede penger

– Spise mindre, bevege seg mer

Ved hvile skiller en gjennomsnittsperson, med en kroppsvekt på 70 kilo, ut 200 ml CO2 ved 12 pust per minutt.

Hver av disse pustene skiller ut 33 mg CO2, som inneholder 8,9 mg karbon. Ved å puste ut 17.280 ganger, vil en gjennomsnittsperson dermed kvitte seg med minst 200 gram karbon hver dag. Om lag en tredjedel av dette vekttapet skjer i løpet av åtte timer søvn, ifølge forskerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For å holde vekten av, krever det ganske enkelt at man erstatter mindre, ved å spise, enn det man har pustet ut, forklarer forskerne.

Om man bytter ut en time hvile med en time trening, for eksempel jogging, så vil man kvitte seg med 40 gram karbon ekstra. Da blir totalen i løpet av døgnet 240 gram karbon, cirka 20 prosent mer enn om man bare har hvilt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammenligning vil en muffin som veier 100 gram, utgjøre om lag 20 prosent av det daglige energiinntaket en gjennomsnittsperson har behov for.

– Fysisk aktivitet som en strategi for vektreduksjon, vil derfor lett forkludres av relativt små mengder for mye mat, sier forskerne og viser til at det fortsatt er «spise mindre, bevege seg mer» som gjelder.

Les også: Har slanket seg 11 kilo på kakediett

– Fett som ikke beveges, er livsfarlig

Det er altså ingen ting som endrer seg, som følge av regneøvelsen de australske forskerne har gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er og blir forholdet mellom hvor mye energi man får i seg og hvor mye energi man forbruker som i hovedsak avgjør om man går opp i vekt, går ned i vekt eller holder vekten.

Forskerne anbefaler uansett at disse konseptene inkluderes i undervisning på videregående skole, og i biokjemiundervisning ved universiteter, for å «korrigere utbredte misforståelser knyttet til vektreduksjon».

– Jeg skjønner hva det er de vil frem til, at de ønsker å opplyse folk om denne prosessen. De færreste har nok fått med seg dette, sier NTNU-professor Jan Helgerud.

Les også: – Slik utvikler muskelstyrken seg gjennom livet

Han understreker at uavhengig av hva man spiser, også om det er «sunne» karbohydrater, proteiner eller fettsyrer, så lagres det overflødige som fett.

– Folk skiller også mellom sunne og usunne matvarer, men tenker ikke på at all mat i overskudd omdannes til fett. Og fett som ikke beveges, er livsfarlig. Som jeg pleier å si, trent flesk er ufarlig, når det lukter bacon er du på rett vei, sier Helgerud til ABC Nyheter.