Kritikk mot kreftsykehus: – Pasienter og pårørende ført bak lyset

KONA BRUKTE BASSENGET: Espen Rognliens avdøde kone var en flittig bruker av Trivselsanlegget, og er årsaken til hans engasjement. – Hun brukte det frem til hun var så dårlig at hun ikke fikk lov til å gå der lenger, da hun fikk morfinpunmpe, sier Espen Rognlien. (Foto: Eva Nygaard)
KONA BRUKTE BASSENGET: Espen Rognliens avdøde kone var en flittig bruker av Trivselsanlegget, og er årsaken til hans engasjement. – Hun brukte det frem til hun var så dårlig at hun ikke fikk lov til å gå der lenger, da hun fikk morfinpunmpe, sier Espen Rognlien. (Foto: Eva Nygaard)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Terapibassenget på Radiumhospitalet forblir trolig tørrlagt – selv om kreftpasienters pårørende har tilbudt seg å sette det i stand gratis etter legionellafunn. Espen Rognlien mener de er lurt av ledelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For nå opplyser sykehusledelsen til ABC Nyheter at drift av det som var en folkegave til kreftsyke i 1993, ikke inngår som en del av spesialhelsetjenestens tilbud.

– Dette er en helsebyråkratisk ny vri. Vi har tilbudt oss å løse et legionellaproblem som egentlig ikke er et problem. Det er en helsebyråkratisk innsparingsnøkkel, sier primus motor Espen Rognlien i Trivselsanleggets Venner til ABC Nyheter.

I mai i fjor stengte sykehuset anlegget for de rundt 700 ukentlige brukerne, og begrunnet det med funn av legionellabakterier i vannanlegget på Radiumhospitalet.

I over ett år har Rognlien og andre pårørende derfor forsøkt å tilby sykehuset en gave: Å sette i stand anlegget og gjøre det legionellasikkert, slik at kreftsyke igjen kan benytte bassenget - der det for øvrig aldri er påvist legionella.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rognlien er ansvarlig for legionellatiltak i Olav Thon-gruppen. Han har skaffet både økonomiske midler, materiell og mannskap som vil utbedre anlegget gratis. Men ennå har ikke sykehusledelsen tatt seg tid til å møte ham for å svare på om de vil motta gaven.

Bakgrunn: Englepappa: – Et av de siste stedene jeg så Ylva le

Kreftbarna elsket bassenget

Rognliens avdøde kone benyttet bassenget flittig frem til kreftsykdommen satte en stopper for det. Også lille Ylva, som i fjor døde av hjernesvulst bare syv år gammel, var fast bruker. Det var ifølge hennes far Magne Helander ett av de siste stedene han så Ylva le:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Akkurat som alle de andre kreftbarna, elsket hun bassenget. Det var et av de stedene hun var svært fornøyd. Men det gjaldt ikke bare henne, det gjelder alle kreftbarna på hele Østlandet, sa Ylvas far Magne Helander nylig til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De har fysiske problemer med å bevege seg. Men alt oppheves når de er i vannet. Mange er blinde, bassenget er et utrolig viktig sted, fortalte Helander, som er daglig leder i stiftelsen Sykehusbarn, og skrev boken «Englepappa» etter at Ylva døde.

Helander driver også firmaet som har utbedret Oslobadene, og er blant dem som vil bidra gratis for å sette i stand anlegget på Radiumhospitalet.

YLVA OG ENGLEPAPPA: Magne Helander og datteren Ylva (7), som i fjor døde av kreft. Helander skrev etterpå boken Englepappa. Der forteller han historien om Ylva, men også om seg selv – hva han har lært om tilstedeværelse og nærheten til liv og død. Foto: Magne Helander/Englepappa YLVA OG ENGLEPAPPA: Magne Helander og datteren Ylva (7), som i fjor døde av kreft. Helander skrev etterpå boken Englepappa. Der forteller han historien om Ylva, men også om seg selv – hva han har lært om tilstedeværelse og nærheten til liv og død. Foto: Magne Helander/Englepappa

En kalddusj

Etter at ABC Nyheter henvendte seg til sykehusledelsen, har Espen Rognlien omsider blitt lovet et møte med driftsavdelingen i februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men to måneder før møtet, fremstår svaret fra administrerende direktør Bjørn Erikstein ved Oslo universitetssykehus som en kalddusj:

– Oslo Universitetssykehus tar i mot gaver, men må selvfølgelig vurdere om givers ønsker kan oppfylles og hva dette eventuelt betyr for sykehusets drift/investeringer som følge av gaven, skriver administrerende direktør Bjørn Erikstein ved Oslo universitetssykehus i en epost til ABC Nyheter, og understreker:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I tillegg er det slik at bassenget på Radiumhospitalet nok ikke kan sies å være en del av spesialisthelsetjenestens tilbud. Pasientene får i utgangspunktet ikke dekket reiseutgifter og sykehuset kan ikke ta gebyr for bruken av bassenget, jfr. vedlagte brev fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Espen Rognlien blir opprørt da ABC Nyheter leser opp svaret fra ham:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han sier i forkant at de ikke kommer til å ta imot. Når jeg hører det du sier nå blir jeg veldig pessimistisk. Pasienter og pårørende er blitt ført bak lyset. Det handler ikke om legionella. Nå har pipa fått en annen lyd, sier Rognlien.

Les også: Legionellasmitte på Radiumhospitalet

Sår tvil om brukerne er kreftpasienter

I brevet sykehusdirektør Erikstein viser til, sår helse- og omsorgsdepartementet (HOD) tvil om brukerne av bassenget faktisk er kreftpasienter. Brevet ble sendt få uker etter at bassenget ble stengt i mai 2013.

– Jeg synes det er begredelig. For å si det rett ut, sier Rognlien, som mener departementet tar feil.

– Brukerne har selvfølgelig vært pasienter. Men det er ikke alle pasienter som ligger på Radiumhospitalet. Men de er pasienter i den forstand at de har en kreftdiagnose. For eksempel barna som ikke kan bade i andre bassenger. Hvis ikke dét er en pasient, hva er en pasient da? spør Rognlien, og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en gave fra kreftinnsamlingen. Jeg tror ikke det norske folk da tenkte at det skulle være forbeholdt pasienter som ligger på sykehuset. Det er nettopp for å få de best mulig tilbake i dagliglivet man trenger dette tilbudet, fremholder Rognlien om det unike bassenget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter det ABC Nyheter kjenner til, koster driften av anlegget årlig rundt 4 millioner kroner. Rognlien mener sykehuset her har funnet en måte å spare inn penger på:

– Vi i har tilbudt oss å løse et legionellaproblem som egentlig ikke er et problem. Det er en helsebyråkratisk innsparingsnøkkel. Jeg skal selvfølgelig gå i møtet med åpent sinn. Jeg regner med at jeg møter fornuftige mennesker, sier han.

Enorm respons

OFTE PÅ BESØK: Dronning Sonja besøkte bassenget flere ganger. Her traff hun en bekjent da hun var der med dronning Paola av Belgia i 1997. Foto: NTB/ScanpixOFTE PÅ BESØK: Dronning Sonja besøkte bassenget flere ganger. Her traff hun en bekjent da hun var der med dronning Paola av Belgia i 1997. Foto: NTB/Scanpix

Artikkelen fortsetter under annonsen

Terapibassenget på Radiumhospitalet ble i 1993 åpnet av dronningene Silvia og Sonja. I 1996 besøkte Russlands daværende presidentfrue Naina Jeltsina anlegget på eget initiativ. Året etter tok vår egen dronning Sonja tok med Belgias dronning Paola dit. Anlegget er hensiktsmessig utformet, tilrettelagt for bevegelseshemmede og vannet holder behagelige 34 grader. Ukentlig har det hatt rundt 700 brukere.

Etter at ABC Nyheter omtalte saken, har Rognlien fått mange henvendelser.

– Vi fikk enormt mye respons på vår Facebookgruppe, mange ville bli medlemmer. Vi var 1300, nå er tallet opp i rundt 1800. Vår eneste agenda er å få bassenget i drift igjen. Jeg har fått henvendelser fra folk som både vil bidra og hjelpe til konkret, sier Espen Rognlien.

ABC Nyheter har spurt helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) om hva han synes om at anlegget ligger brakk, og om et slikt tilbud bør finansieres av pasienten selv - uten å få svar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans statssekretær Anne Grethe Erlandsen svarer slik i en epost:

– Det er opp til det enkelte sykehus å vurdere mottak av gaver fra private eller ideelle organisasjoner. Det er flott at frivillige organisasjoner og privatpersoner ønsker å bidra til sykehusene, men gaver kan for eksempel også binde opp driftsutgifter fremover. Det enkelte sykehus må derfor selv vurdere dette. I dette tilfellet Oslo universitetssykehus, skriver statssekretær Anne Grethe Erlandsen.

Trivselsanlegget på Radiumhospitalet

Dronning Sonja og dronning Silvia åpnet anlegget i 1993. Tanken bak er at trivsel og vakre omgivelser påvirker både fysisk og psykisk helse.

Anlegget var et resultat av «bassengaksjonen» i 1986, hvor en rekke organisasjoner samlet inn penger til bassenget, der vannet holder en temperatur på 34 grader.

Det er ikke første gang det er stengt. I mars 2011 ble vannet tappet ut og bassenget stengt i mange måneder grunnet manglende vedlikehold og penger. Ventilasjonsanlegget var i så dårlig stand at sykehuset fryktet for arbeidsmiljøet til de ansatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den gang klarte Radiumhospitalets legater, Kreftforeningen og Radiumhospitalet/Rikshospitalet å bla opp seks millioner til rehabilitering.

I mai 2013 ble det funnet legionellabakterier i vannanlegget til Radiumhospitalet, men ifølge Espen Rognlien ikke i selve bassengdelen. Men Trivselsavdelingen ble stengt, og har vært det siden.

Nå opplyser administrerende direktør for Oslo universitetssykehus at bassenget ikke er en del av spesialisthelsetjenestens tilbud.