Urfe og Uruguay i fint samspill

FOTO: Carl Martin Nordby /
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uruguay spilte et skuffende fotball-VM tidligere i sommer. Heldigvis leverer landet bedre på vinfronten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smaksrikt urfekjøtt får følge av grillet, sødmefull sellerirot, kompott av løk med madeira og sherryeddik, og kremet kruspersille.

Til denne retten er det kjøttet som er avgjørende for vinvalget. Vi trenger en fyldig rødvin med god syre og en viss tanninstruktur. I denne stilen er valgene mange og inkluderer viner laget av druer som Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Sangiovese og Tempranillo.

Les også: Grønn vin

Mitt valg blir en rødvin laget av druen Tannat, fra det lille søramerikanske landet Uruguay. Her startet immigranter fra Baskerland og Italia med moderne vinproduksjonen i 1870.

Druen Tannat kommer opprinnelig fra Sørvest-Frankrike. I Uruguay er Tannat den viktigste røde druen, med nesten 40 prosent av beplantingen i vinmarkene. Klimaet i Uruguay er varmt, med rikelig med soltimer.

Luftstrømmer fra Atlanterhavet har imidlertid en nedkjølende effekt på vinplantene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tannat fra Uruguay skiller seg stilmessig fra de tradisjonelle franske vinene av samme drue, i og med at de som regel har en litt mindre tøff tanninstruktur og noe mer sødmefull frukt.

Les også: Slik utvider du alkoholkvoten helt lovlig

Ukens anbefaling, Pisano Rio de los Pájaros Tannat Reserve 2008 (varenr. 5295301, kr 169, bestillingsutvalg), er en god biffvin med behagelige tanniner, balansert syre, god fylde og sødmefull, litt jordlig frukt. Den sødmefulle frukten passer tilbehøret godt, og det jordlige preget harmonerer fint med urfeets litt viltaktige karakter.

Her er det bare å finne seg en behagelig plass i hagen og fylle opp glasset med deilig Tannat – mens maten godgjør seg på grillen.