NELSON MANDELA: 1918-2013Folkehelten Nelson Mandela er død

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vår nasjon har mistet sin største sønn. Vårt folk har mistet sin far, sier Sør-Afrikas president Jacob Zuma torsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Nelson Rolihlahla Mandela:
  • 18. juli 1918: Nelson Rolihlahla Mandela blir født i landsbyen Mvezo i det sørøstlige Sør-Afrika.
  • 1943: Blir medlem av Den afrikanske nasjonalkongressen (ANC) og begynner på jusstudier ved universitetet i Witwatersrand.
  • 1944: Gifter seg med Evelyn Mase.
  • 1952: Åpner det første svarte advokatkontor i Johannesburg sammen med Oliver Tambo.
  • 5. desember 1956: Er blant 156 politiske aktivister som blir pågrepet og tiltalt for forræderi.
  • 1958: Gifter seg med sosialarbeideren Momzamo Zaniewe Winifred «Winnie» Madikizela etter å ha blitt skilt fra sin første ektefelle.
  • 7. november 1962: Dømmes til fem års fengsel for å ha oppfordret til streik og for å ha reist ut av landet ulovlig.
  • 1963: Anklages for sabotasje sammen med andre ANC-aktivister, som blir pågrepet i Rivonis nær Johannesburg. Det skjer samtidig som Mandela sitter fengslet.
  • 12. juni 1964: Blir dømt til fengsel på livstid og sendt til fengselsøya Robben Island.
  • 11. februar 1990: Blir løslatt fra fengselet.
  • 5. juli 1991: Velges til leder for ANC.
  • April 1992: Blir skilt fra Winnie Mandela.
  • 15. oktober 1993: Tildeles Nobels fredspris sammen med president F.W. de Klerk.
  • 27. april 1994: Stemmer for første gang i sitt liv i det aller første valget som er åpent for alle borgere i Sør-Afrika, og vinner valget.
  • 10. mai 1994: Innsatt som Sør-Afrikas første svarte president.
  • 18. juli 1998: Gifter seg med Graca Machel, enken etter Mosambiks president Samora Machel.
  • 1999: Går av som president etter én periode.
  • 1. juni 2004: Kunngjør at han trekker seg tilbake fra offentligheten.
  • 11. juli 2010: Viser seg siste gang offentlig i forbindelse med fotball-VM i Sør-Afrika.
  • 5. desember 2013: Død

(Kilde: Ritzau, AFP)


Direkterapportering:

Legenden Nelson Rolihlahla Mandela er død 95 år gammel. Mandela var symbolet for kampen mot Apartheid, og ikke minst tilgivelse, likeverd og mot.

Mandela var født Xhosa, som er en av de største stammene i Sør-Afrika. Han studerte juss ved Fort Hare University i Johannesburg, men sluttet seg raskt til frigjøringskampen og African National Congress (ANC).

Før Mandela ble Sør-Afrikas første demokratiske valgte president, var han blant landets hvite kjent som en fryktet terrorist. Mandela tok til orde for væpnet kamp for frihet, noe han anså som en siste utvei på de grusomme forholdene majoriteten av sørafrikanere levde under. Det var også derfor han ble sendt til fengselet for høyrisiko fanger, Robben Island.

Mandela sa det best selv:

«Jeg ble kalt terrorist i går, men da jeg slapp ut av fengsel ble jeg omfavnet av mange, inkludert mine fiender. Det pleier jeg ofte å si til andre ledere som omtaler frihetskjempere som terrorister.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandela satt til sammen 27 år i fengsel, mesteparten av tiden i isolat på Robben Island rett utenfor Cape Town. Der levde fangene under et strengt raseskille, hvor svarte kom klart dårligst ut. De fikk mindre matrasjoner, mindre tilgang til luftegårder og levde ganske enkelt enda mer spartansk enn de andre fangene. For å gjøre krenkelsen komplett måtte de i tillegg gå med kortbukser.

Se videoeklippene fra Mandelas liv her

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv i fangenskap fortsatte Mandela frihetskampen. Han sendte brev til meningsfeller på utsiden, samt kjempet for bedre forhold i fengslene. I løpet av de ti første årene i fengsel døde både sønnen og moren til Mandela. Ikke engang da fikk han permisjon. Dette var en svært tung tid for folkehelten:

«Jeg lærte at mot ikke er fravær av frykt, men seieren over den. Den modige er ikke den som ikke føler frykt, men den som utfordrer den.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha sonet i over 20 år ønsket det sittende regimet å forhandle med Mandela. De tilbød han betinget løslatelse mot at ANC ga opp væpnet kamp. Mandela nektet.

«Hvilken frihet blir jeg tilbudt om min organisasjon er forbudt? Kun frie menn kan forhandle. Deres (ANC, red.anm.) frihet og min er en og samme.»

I 1990 hadde Frederik W. De Klerk overtatt som president for Nasjonalpartiet. Han innså raskt at apartheid var i ferd med å bli utdatert, og fjernet forbudet mot ANC. 11. februar ble Mandela løslatt fra Victor Verster Prison.

Mandela var sliten etter å ha sittet i fengsel i 27 år, og hadde ikke selv et stort ønske om å stille som presidentkandidat for ANC. Men sterke krefter i partiet anerkjente Mandelas store påvirkning på massene, og så ham som det tryggeste kortet å satse på ved det første demokratiske valget i 1994.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandela ble landet første svarte president med hele 62 prosent av stemmene. Det var bare begynnelsen på frigjøringen av landet. Slik sa han det selv:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Etter å ha klatret et enormt fjell innser man at det finnes mange flere fjell å bestige.»

De hvite, som tidligere hadde stemt på Nasjonalpartiet, fryktet det verste; at Sør-Afrikas nye regime skulle gjøre som Zimbabwe og fordrive de hvite. Den frykten viste seg raskt å være ubegrunnet. Da Mandela ble valgt som president, fortsatte de Klerk, mannen som løslot ham, som visepresident. Dette var bare en av tingene Mandela gjorde for å forsikre de hvite om at han også var deres president.

Flere skal ha det til at samarbeidet mellom de to var anstrengt, men utad beskrev Mandela samarbeidet som godt og lærerikt.

«Hvis du vil slutte fred med din fiende, må du jobbe med ham. Da blir han din partner.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 1993 vant de to Nobels fredspris for å ha fått slutt på apartheid i Sør-Afrika.

Mandela satt som president i to år før Thabo Mbeki overtok roret. Han var sliten, slet med helsen og ønsket mer tid med familien. Samtidig trengte han tid til å vie seg til kampen mot aids.

Etter at han gikk av som president deltok han forsatt i det offentlige liv, og ytret seg mot andre lands undertrykkelse. Mot slutten av livet var Nelson Mandela elsket av folket, både svarte og hvite, og mange så på Mandela som sin far.

Det sørafrikanske folket har i dag mistet sin store helt. Ingen andre vil kunne ta hans plass.

(Nekrologen er skrevet av Kathleen Buer, vaktsjef i ABC Nyheter. Hun har bodd i Sør-Afrika og studert sørafrikansk historie.)

Kilder: «Veien til frihet» og annen faglitteratur.

Se tidslinjen over Mandelas liv