Europarådet, EU og USA kritisk til grunnlovsendringer i Ungarn:Thorbjørn Jagland roper alarm om Ungarn igjen

Thorbjørn Jagland roper alarm om Ungarn igjen
Thorbjørn Jagland roper alarm om Ungarn igjen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Grunnloven den ungarske regjeringen ønsker å vedta mandag, truer uavhengigheten til institusjonene og fryser makten til ett parti.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland til ABC Nyheter.

Han og Europarådet oppfordrer innstendig Viktor Orbáns høyre-regjering til å utsette omfattende endringer i den ungarske grunnloven. Regjeringen planlegger å banke gjennom vedtakene i parlamentet mandag.

- Jeg snakket for en time siden med EU-kommisjonens presiden Barroso som også er bekymret. EU har startet en kritisk gjennomgang av forslaget til ny grunnlov i Ungar. Også det amerikanske utenriksdepartementet er urolige, forteller Jagland til ABC Nyheter fredag ettermiddag.

- EU har startet en undersøkelse for å sjekke om de detaljerte bestemmelsene kan være i strid med EU-loven, legger han til.

- Urovekkende detaljer

Som Europarådets generalsekretær appellerer Jagland til Orbán-regimet om å utsette behandlingen i parlamentet. Europarådet vil ha en utsettelse til dets Venice-kommisjon har fått vurdert om grunnlovsforslaget er i overensstemmelse med de internasjonale avtalene Ungarn har inngått.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi reagerer på at man rusher gjennom så omfattende grunnlovsendringer på kort tid. I Norge må ethvert forslag til endring i Grunnloven fremmes i én stortingsperiode og kan ikke behandles før i neste, sier Jagland.

- Det er også urovekkende at endringene som kommer nå, er veldig detaljerte. Det er spørsmål om hvor langt man skal gå i å fastlegge ting som senere bare kan endres med to tredels flertall, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Med dette får Ungarn en grunnlov som er så detaljert at man fryser fast makten til ett parti, sier Jagland.

Som eksempel trekker han fram at studentenes betaling på universiteter blir grunnlovsfestet.

Til det svarer den ungarske regjeringen at den bare vil opprette balanse mellom rettigheter og plikter. Studenter skal ifølge grunnloven få stipend, mot at de forplikter seg til å arbeide i Ungarn en viss periode etter at utdanningen er ferdig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Jagland godkjenner medielov og rettsvesen i Ungarn

Hektisk aktivitet fra Budapest

Den ungarske regjeringen protesterer på anklagene om brudd på internasjonale avtaler, og hevder de bygger på misforståelser.

Utenriksminister János Martonyi har blant annet sendt brev til sine kolleger i EU for å berolige om at Ungarn slett ikke er på kollisjonskurs med Europarådet.

Brevet kan du lese her (engelsk).

Ifølge regjeringen dreide forfatningsdomstolens innsigelser at det var grunnlovsstridig å ha alle bestemmelsene regjeringen ønsker å få inn mandag, som midlertidige i grunnloven som har virket til nå.

Nå vil regjeringen gjøre bestemmelsene permanente i grunnloven og regner saken som ute av verden. Samtidig forsikrer den at bestemmelser om religion og kirke fullt ut vil opprettholde religionsfriheten.

Et annet uromoment i Europa har vært anklager om at regjeringen vil kriminalisere de bostedsløse i grunnlovs form.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her dreier det seg ifølge den ungarske regjeringen rett og slett om en problemstilling som likner debatten i Oslo om romfolk skal få overnatte i parker og i marka. Ungarerne vil grunnlovsfeste en rett til å forby overnatting på offentlig grunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har falt fra 68 til 26 prosent

- Grunnlovsendringene vi advarer mot å gjennomføre, fastsetter ting som normalt bør være opp til velgerne å avgjøre gjennom valg, sier generalsekretæren.

- Endringene reiser også tvil om regjeringspartiet benytter sitt to tredels flertall til å så tvil om respekten for den ungarske forfatningsdomstolen og institusjoner som skal være uavhengige og sikre maktbalanse i et demorkati, sier Thorbjørn Jagland.

Orbáns parti Fidesz oppnådde over to tredels flertall ved forrige parlamentsvalg. Oppslutningen har rast til så lavt som 18 prosent i fjor, men er steget til 26 prosent ifølge februar-målingen fra Tárki-instituttet.

Les også: Utlovet belønning for jøder - ble frikjent

Les Europarådets pressemelding om Ungarn og grunnlovsendringene her

Les grunnlovsendringene i Ungarn på engelsk her

Les bloggen til regjeringstalsmannen Ferenc Kumin her