- Fagbevegelsen er blitt ren protestbevegelse i Europa

Jens Stoltenberg kom onsdag med kraftig kritikk av europeisk fagbevegelse. Foto: NTB scanpix.
Jens Stoltenberg kom onsdag med kraftig kritikk av europeisk fagbevegelse. Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jens Stoltenberg kom onsdag med kraftig kritikk av europeisk fagbevegelse. - I Europa ser vi fagbevegelser som er blitt rene kamp- og protestorganisasjoner, sier statsministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det fagligpolitiske samarbeidet er noe særegent for norsk fagbevegelse. Vi har det ikke fordi vi er enige i alle saker. Men fordi vi deler noen grunnleggende verdier om rettferdighet og fellesskap, sa Stoltenberg onsdag formiddag da han talte til et ekstraordinært representantskapsmøte i Fellesforbundet.

- Ser vi oss rundt i Europa, ser vi fagbevegelser som ikke er med i sånt samarbeid, ikke er med på å ta ansvar, men er blitt rene kamp- og protestorganisasjoner, gikk den norske statsministeren så ut med.

- Kjennetegnet er at de demonstrerer utenfor parlamentene og demonstrerer i gatene, men de har liten innflytelse inne i parlamentene.

Oslo-delegaten Adolf Larsen reagerte på dette utspillet:

- Stoltenberg var bekymra for fagbevegelsen i Europa. Hvis jeg var med i den rødgrønne regjeringa, ville jeg vært mer bekymra for signalene fra EU, enn at fagbevegelsen demonstrerer. EU vil ha slutt på trepartssamarbeidet og få til lavere lønn, sa Larsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Stor kake og like kakestykker

- Det er bedre å ha innflytelse og ta ansvar, enn ikke å ta ansvar og ikke ha innflytelse, sa Jens Stoltenberg.

- Når vi ser hvor massive angrepene er fra høyresiden på det fagligpolitiske samarbeidet, ser vi hvor god grunn det er til å ha det, fortsatte han.

Stoltenberg la fram en oversikt over ulikhetene i ulike land, der Norge har liten ulikhet og høy inntekt. Chile og Mexico har høyest ulikhet og lavest inntekt, mens Norge ligger best an.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har stor kake og like store kakestykker, sa en forkjølet Stoltenberg, som sa den sterkeste siden ved den norske modellen er evnen til både å skape og fordele.

- Det er ingen politisk selvfølge. Høyresiden mener større forskjeller er nødvendig for å lykkes i konkurransen. Vi forsvarer sterke fagforeninger, høyt skattenivå – og vi lykkes, sa Stoltenberg da han gjorde sitt for å biffe opp valgkampstemningen blant de tillitsvalgte på møtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Muligheten til å oppnå den amerikanske drømmen er større i Norge enn i USA, fordi det betyr mindre hvilken inntekt foreldrene dine har.

- Nå faller den jaggu igjen!

- Vi har de siste dagene fått nye illevarslende nyheter. Både EU og OECD har nedjustert sine anslag for den økonomiske veksten. Fredag justerte EU veksten ned og arbeidsledigheten opp. Først falt økonomien i 2008-2009, så begynte den å vokse – men nå faller den jaggu meg igjen! sa Stoltenberg.

- Nå må vi være forberedt på at det også vil merkes i vår eksport. Finanskrisen er ikke over når aksjekursene går opp. Den er først over når arbeidsløsheten begynner å falle, framholder Stoltenberg og konkluderte:

- Stor usikkerhet ute gjør det enda viktigere å holde orden på økonomien hjemme så vi får erstattet de arbeidsplassene som måtte forsvinne.

Svært så høyt i Sverige

Onsdag lanserte Wegard Harsvik og tenketanken Res Publica en bok som sammenlikner Høyre i Norge og Moderaterna i Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: - Høyre har vært på politisk Harry-handel

Også Stoltenberg tok en sammenlikning:

- Høyresiden varsler nå store beløp i skattelettelser. Høyres lettelse av formueskatten gjør at de aller rikeste menneskene får 3 millioner hver i skattelettelse, og det koster 12 milliarder kroner.

- I Sverige har de ikke formueskatt, men 30 prosent arbeidsgiveravgift! I Norge ligger arbeidsgiveravgiften mellom 1 og 14 prosent. 1 prosent på arbeidsgiveravgift er 11 milliarder kroner! sier Jens Stoltenberg.