Stoltenberg vil ikke legge Norge under EUs finanstilsyn

Snakket om Norge og EUs finanstilsyn: Jens Stoltenberg og Herman Van Rompuy. Foto: Stian Mathisen, EU-delegasjonen.
Snakket om Norge og EUs finanstilsyn: Jens Stoltenberg og Herman Van Rompuy. Foto: Stian Mathisen, EU-delegasjonen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avviser at han lovet EU forrige uke å legge Norge under EUs finanstilsynsorganer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klassekampen skriver mandag at statsminister Jens Stoltenberg på sitt besøk i Brussel før helga lovet EU å delta i deres felles finanstilsyn.

- Det er ikke riktig at han har lovet norsk tilslutning til dem, sier statssekretær Hans Kristian Amundsen til ABC Nyheter.

Amundsen var med Stoltenberg på besøket til EU-hovedstaden, der statsministeren snakket med blant annet EU-president Herman Van Rompuy og EU-kommisjonens president José Manuel Barroso.

Bli med - eller ikke?

«Det er veldig viktig at vi får bedre tilsyn med bankene på tvers av landegrensene i Europa. Og Norge ønsker å være en del av det systemet.», sa Stoltenberg i Brussel ifølge Klassekampen.

Stortingsrepresentantene Geir-Ketil Hansen (SV) og Per Olaf Lundteigen (Sp) reagerer i Klassekampen på dette.

EU har siden 2010 hatt et finanstilsyn, European Banking Authority. Deltakelse i dette tilsynet innebærer så mye avgivelse av suverenitet, at regjeringen så langt ikke har funnet noen ordning med EU for å kunne bli med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sigbjørn Johnsen i grunnlovstrøbbel

Større grunnlovsproblem

I det siste har EU bygd opp nye tilsynsorganer som er enda mer overnasjonale enn det finanstilsynet EU har hatt og Norge ikke har kunne slutte seg til. Dermed kommer en norsk deltakelse i EUs tilsyn i enda større problemer med Grunnloven.

- Hva sa statsministeren i Brussel om norsk tilslutning til EUs finanstilsyn?

- Det statsministeren er opptatt av og sa under besøket, er at vi er for at Europa tar de initiativene de gjør. Vi syns det er fornuftig, bra og viktig at Europa tar initiativ til bedre tilsyn med bankene på tvers av grensene i Europa. Det gir trygghet også for norsk økonomi, svarer Amundsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er også fornuftig at Norge på ett eller annet vis har en tilknytning til et slikt system. På grunn av Grunnloven kan ikke det dreie seg om et medlemskap, understreker statssekretæren overfor ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om artikkelen i Klassekampen mener Amundsen at noen må ha misforstått statsministeren:

- Jeg regner med at det ikke blir noen sak når de får høre hva som virkelig blir sagt, sier han.

Vanskelig, lenge

I oktober 2010 meldte ABC Nyheter at Finansdepartementet hadde bedt Justisdepartementet utrede de konstitusjonelle spørsmålene ved EUs opprinnelige finanstilsyn - som nå altså er forsterket.

Les: Nytt EU-organ kan få overnasjonal makt i Norge.

Justisdepartementet konkluderer at det nye EU-tilsynet kan gi finansselskaper i de enkelte land, inkludert Norge, direkte ordre om tiltak i akutte krisesituasjoner.

Forskjellen er at EU-landene er med i ledelsen av finanstilsynet, Norge ikke.

Vi underlegges EU-domstolen

«De vedtakene som er nevnt...,vil innebære en overføring av forvaltningsmyndighet fra Norge til EBA (European Banking Authority, red.anm.). Vedtakene kan bringes inn for EU-domstolen og vil ikke kunne prøves for norske domstoler...», heter det i brevet fra Justisdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«En slik overføring reiser konstitusjonelle spørsmål.», konstaterer Justisdepartementet.

«...Grunnloven bygger på en forutsetning om at statsmaktenes kompetanse skal utøves av nasjonale utøvende, lovgivende og dømmende organer.», skriver Lovavdelingen i Justisdepartementet videre.

En bagatell?

Stortinget kan riktignok avgi norsk suverenitet til Brussel ved hjelp av Grunnlovens paragraf 93 , eller en grunnlovsendring etter paragraf 112. Men det krever et stort flertall i Stortinget.