Sommermat:Chili- og urtemajones
Hjemmelaget majones er godt. Majones med en eller annen form for smakstilsetning kan være enda bedre. Chili- og urtemajones er fint følge til både kjøtt og fisk.
Lag majonesen selv, det er enklere enn man tror. I tillegg smaker det veldig mye bedre enn den man kjøper. Test gjerne ut andre smaker enn chili og timian og server til fiskesuppe og nybakt focaccia.
Les også: Grillede nektariner med sitronkrem
Dette trenger du:
3 eggeplommer
3 dl solsikkeolje
1 ts Dijonsennep
Saft fra 1/2-1 sitron
1-2 fedd hvitløk
1 chili
1-2 spiseskjeer fersk hakket timian
Les også: Melon og nudelsalat med asiatiske smaker
Slik gjør du:
Det er viktig at eggeplommene og oljen er romtempererte for å unngå at det skiller seg. Begynn med å piske eggeplommene med en ballongvisp. Tilsett sennepen. Pisk til eggeplommene er stive. Hell oljen dråpevis eller i en tynn, tynn stråle i eggeplommene under pisking. Det skal etterhvert bli til en stiv masse, og når halvparten av oljen er tilsatt kan man øke mengden noe.
Press tilslutt en halv sitron og pisk saften inn i majonesen. Tilsett revet hvitløk, finhakket chili uten frø og finhakket timian. Bruk gjerne morter for å få mest mulig smak ut av timianen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Potet- og purresuppe
Ina Shelby (40) er jurist, matblogger og opptatt av at maten familien spiser skal være laget med kniv og ikke med saks. Har fokus på gode råvarer - gjerne kortreiste, sesongbaserte og økologiske - dyrevelferd og gleden ved å lage maten selv. Kjøkkentjeneste handler om en families vei fra halvfabrikata til mest mulig hjemmelaget og ren mat. Mye om nysgjerrighet, entusiasme og glede over å lære nye ting, mindre om kokkefaget. Ina deler husholdning med mann, tre gutter i alderen åtte, ti og tolv år, to hunder og en liten hønseflokk.
Les Inas blogg Kjøkkentjeneste