Sommermat:Selleri- og gulrotsuppe
Suppe av selleri og gulrot smaksatt med estragon og sitron er en overraskende god kombinasjon. Snart bugner butikken over av nye norske grønnsaker, det smaker ekstra godt.
Med ferskt brød er suppe absolutt et måltid i seg selv, eller iallfall en kraftig forrett dersom man har litt knapt med middag.
Denne suppen ble til etter litt eksperimentering med norske rotgrønnsaker, sitron og ferske urter. Den blir aller best med hjemmelaget kyllingkraft, men det går også fint an å bruke fond eller buljong. Velg i så fall en av god kvalitet.
Les også: Prøv denne silkemyke hjemmelagede sjokoladeisen
Dette trenger du:
1 stor sellerirot
2 gulrøtter
1 løk
1 fedd hvitløk
Ca. 1 liter hønsekraft eller buljong
Litt fløte eller crème fraiche
Friske urter, gjerne estragon
Saft av sitron
Salt og pepper
Crème fraiche til servering
Les også: Lag saltkokte poteter
Slik gjør du:
Grovhakk løk og hvitløk og fres det gyllent i litt smør og olje i en stor gryte. Rens og skjær selleriroten og gulrøttene i biter og ha det i gryten sammen med løken. Hell over litt av buljongen og la det koke til grønnsaksbitene er møre.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenKjør det glatt med en stavmikser eller i en blender, og spe eventuelt på med mer buljong. Rør i litt fløte eller crème fraiche og smak til med sitronsaft, salt, nykvernet pepper og finhakket estragon.
Serveres gjerne med nybakt brød, en klatt crème fraiche og en kvist estragon på toppen.
Les også: Prøv kyllinglår i eplemost
Ina Shelby (40) er jurist, matblogger og opptatt av at maten familien spiser skal være laget med kniv og ikke med saks. Har fokus på gode råvarer - gjerne kortreiste, sesongbaserte og økologiske - dyrevelferd og gleden ved å lage maten selv. Kjøkkentjeneste handler om en families vei fra halvfabrikata til mest mulig hjemmelaget og ren mat. Mye om nysgjerrighet, entusiasme og glede over å lære nye ting, mindre om kokkefaget. Ina deler husholdning med mann, tre gutter i alderen åtte, ti og tolv år, to hunder og en liten hønseflokk.
Les Inas blogg Kjøkkentjeneste