Eltefritt brød

Finn frem støpejernsgryten eller leirgryten og bak brød i sommer (Foto: Ine Shelby - Kjøkkentjeneste)
Finn frem støpejernsgryten eller leirgryten og bak brød i sommer (Foto: Ine Shelby - Kjøkkentjeneste)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eltefritt brød er enkelt, velsmakende og ser utrolig godt ut. Akkurat det man trenger når man er på ferie. Man behøver bare et par ingredienser, en bakebolle og en støpejerns- eller leirgryte. Lang hevetid sørger for den gode smaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eltefritt brød, eller no knead bread som er den opprinnelige betegnelsen, ble utviklet av den New York-baserte bakeren ved navn Jim Lahey på Sullivan Street Bakery.

Deigen skal kun røres raskt sammen og ikke eltes. Kombinasjonen lite gjær og lang hevetid gjør at brødet blir luftig og velsmakende. Med ørlite planlegging og lite innsats kan man derfor enkelt få ferskt brød hver dag i ferien.

Les også: Slik lager du en Pavlova

Dette trenger du:

500 gram hvetemel

1/4 ts tørrgjær

1 1/2 ts salt

4 dl vann

Les også: Lag løpstikkesuppe

Slik gjør du:

Bland sammen det tørre i en bolle og hell over væsken. Rør deigen raskt sammen med en slikkepott og sett bollen med lokk til heving på lunt sted i 12-20 timer. Dekk eventuelt til med plastfolie dersom man ikke har lokk.

Ha et forholdsvis stort stykke med bakepapir på kjøkkenbenken og dryss over et raust lag med mel. Hell deigen over på bakepapiret. Bruk en slikkepott eller eventuelt fingrene og brett deigen flere ganger over hverandre. Legg deigen til slutt med skjøten ned. Husk å ha rikelig med mel under deigen. Deretter skal deigen hvile i ytterligere to timer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sett ovnen på 250 grader når det gjenstår en halvtime av hviletiden, og la gryten eller formen varmes opp i ovnen. Når hevetiden er over skal deigen vippes over i formen - som da er varm. Brettekanten skal være opp. Det ser ikke spesielt fint ut, men det blir både fristende og godt når det er ferdigstekt. Sett formen inn i ovnen og la den stå med lokk på de første 30 minuttene. Ta av lokket og stek deretter brødet i ytterligere 15 minutter, med temperatur nedsatt til 220 grader. Avkjøl noe i formen, deretter på rist.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lag en salat med kikerter og hvite bønner


Ina Shelby (40) er jurist, matblogger og opptatt av at maten familien spiser skal være laget med kniv og ikke med saks. Har fokus på gode råvarer - gjerne kortreiste, sesongbaserte og økologiske - dyrevelferd og gleden ved å lage maten selv. Kjøkkentjeneste handler om en families vei fra halvfabrikata til mest mulig hjemmelaget og ren mat. Mye om nysgjerrighet, entusiasme og glede over å lære nye ting, mindre om kokkefaget. Ina deler husholdning med mann, tre gutter i alderen åtte, ti og tolv år, to hunder og en liten hønseflokk.

Les Inas blogg Kjøkkentjeneste


Les mer om Livet

Les flere nyheter fra ABC Nyheter