Sommermat:Pavlova

Frisk frukt og bær på en seng av krem og marengs gjør selv regnværsdager sommerlige Foto: Ina Shelby (Kjøkkentjeneste)
Frisk frukt og bær på en seng av krem og marengs gjør selv regnværsdager sommerlige Foto: Ina Shelby (Kjøkkentjeneste)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne pavlovaen er en ypperlig måte å benytte sesongens frukter og bær på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Navnet pavlova kommer fra ballettdanserinnen Anna Pavlova. Når man bruker sprøytepose og lager en spiral av marengs på bakeplaten skal dette angivelig forestille ballettdanserinnens strutteskjørt. Når jeg smører massen utover bakepapiret er igrunn ballettdrakt det siste jeg tenker på, men godt smaker det.

Les også: Slik lager du tzatziki

Dette trenger du:

  • 4 eggehviter, romtempererte
  • 120 gram melis
  • 1/2 ts maisenna
  • 1/2 ts hvitvinseddik
  • 1/2 plate kokesjokolade
  • Krem
  • Frukt og bær etter humør og tilgjengelighet
  • Mynte eller sitronmelisse

Les også: Lag en couscoussalat

Slik gjør du:

Når man skal lage marengs, er det viktig at alle kjøkkenredskaper er helt rene. Eggehvitene må dessuten være fullstendig fri for eggeplomme. I motsatt fall vil ikke marengsen stivne.

Sett ovnen på 200 grader. Finn frem alle ingrediensene og en bakeplate med bakepapir. Hakk sjokoladen. Pisk eggehvitene med miksmaster eller i kjøkkenmaskin. Tilsett gradvis melisen idet massen begynner å skumme lett. Pisk til eggehvitene er helt stive, dette tar 3-5 minutter. Ha maisenna og eddik i marengsen og rør det forsiktig inn. Tilsett den hakkede sjokoladen og vend den inn med en slikkepott. Bre marengsen utover bakepapiret med en slikkepott eller en bred smørekniv i en sirkel med diameter på omtrent 24 cm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sett kaken inn i ovnen og skru ned temperaturen til 130 grader varmluft. La den stå i 90 minutter. La kaken deretter stå i ovnen for avkjøling med stekeovnsdøren på gløtt. Fjern papiret og legg marengsbunnen over på et fat, pynt med krem tilsatt enten honning eller vaniljefrø og litt sukker, vaniljekrem eller myk is og masse frukt eller bær. Pynt gjerne med noen blader sitronmelisse eller mynte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lag appelsin- og sitronsherbet


Ina Shelby (40) er jurist, matblogger og opptatt av at maten familien spiser skal være laget med kniv og ikke med saks. Har fokus på gode råvarer - gjerne kortreiste, sesongbaserte og økologiske - dyrevelferd og gleden ved å lage maten selv. Kjøkkentjeneste handler om en families vei fra halvfabrikata til mest mulig hjemmelaget og ren mat. Mye om nysgjerrighet, entusiasme og glede over å lære nye ting, mindre om kokkefaget. Ina deler husholdning med mann, tre gutter i alderen åtte, ti og tolv år, to hunder og en liten hønseflokk.

Les Inas blogg Kjøkkentjeneste


Finn flere matoppskrifter


Les flere nyheter