Fotball-EM - et tilbakeblikkEM 1984 - da Platini var kul

HÆRFØRER: Med en fantastisk Michel Platini i spissen sørget et underholdende fransk lag for jubel på hjemmebane i 1984. (Foto: AP Photo)
HÆRFØRER: Med en fantastisk Michel Platini i spissen sørget et underholdende fransk lag for jubel på hjemmebane i 1984. (Foto: AP Photo)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Endelig litt enighet. Dette var året da samtlige av UEFAs medlemsnasjoner for første gang deltok i fotball-EM. Og herregud så god Platini var.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om 1984-EM

Dato: 12. - 27.juni

Vertsland: Frankrike

Mester: Frankrike

Andreplass: Spania

Toppscorer: Michel Platini (FRA) med ni mål

(Kilde: UEFA)

Etter nærmere 25 år med prøving og feiling begynte omsider EM-turneringen å finne et format det var komfortabelt med, ergo det var smått med forandringer fra forrige mesterskap.

En detalj må likevel nevnes; denne gangen gikk de to beste lagene fra de to sluttspillsgruppene til semifinaler, hvor gruppevinnerne møtte laget som kom på andreplass i den andre gruppa. Det skal ikke være lett å lage et mesterskap.

Vertsland var Frankrike, noe som igjen betydde at de var direkte kvalifisert. Det skulle vise seg å være en gyllen billett.

Hvorfor la du opp, Tom Lund?

Som vanlig foregikk kvalikken i form av syv grupper hvor vinnerene gikk til EM-sluttspillet. Våre danske venner overrasket stort da de vant sin gruppe foran blant annet England.

Hovmod stod tydeligvis for fall. En annen storhet som regelrett dummet seg ut i kvalikken var regjerende verdensmester Italia, som kom nest sist i sin gruppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så var det Norge da. For en gangs skyld var vi ikke totalt på bærtur. I hvert fall for en stakket stund. Seieren over Jugoslavia var et sterkt resultat, og ting så lenge lovende ut for nordmennene. Så la Lillestrøm-legende Tom Lund opp midt i kvalifiseringen. Norge kollapset uten ballkunstneren, og havnet som vanlig sist i sin gruppe.

Et annet storlag som ikke kom til EM var Nederland. Totalfotballens hjemland så og si var klare. Så tok spanjolene frem kuleramma, banket Malta sanseløse med 12-1 i siste kamp og gikk forbi nederlenderne på flere scorede mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* Fun fact: Etter at Vest-Tyskland røk ut allerede i gruppespillet, fikk Jupp Derwal sparken. Franz Beckenbauer overtok som ny landslagstrener.

Flere tilbakeblikk:

EM 1960 - en franskmann får viljen sin

EM 1964 - deltagelsen stiger

EM 1968 - et avgjørende myntkast

Artikkelen fortsetter under annonsen

EM 1972 - tyskerne fester grepet

EM 1976 - et straffespark for evigheten

EM 1980 - tid for reformer

Karismatiske spillere

Spør du 100 fotballinteresserte folk på nordkalotten om hva de minnes med 84-EM, vil 99 svare en av to; Michel Platini eller Danmark.

Ingen grunn til å holde på spenningen; Frankrike vant EM, og det i eksepsjonelt stor grad takket være Platini som noterte seg for intet mindre enn ni mål og magisk spill generelt. Synd han har blitt en sur og dørgende trasig UEFA-fyr. Lurer på hva Platini anno 1984 hadde tenkt om 2012-versjonen av seg selv?

Så var det danskene. Vi hadde Tom Lund, som altså la opp midt under en kvalifisering. Danmark hadde et kjederøykende dyr av en fotballspiller i Preben Elkjær, og et hinsides talent i Michael Laudrup.

Etter gruppespillet var det klart for to særs spennende semifinaler. Frankrike, anført av krølltoppen Platini, beseiret Portugal med 3-2 etter ekstraomganger der nevnte mann banket inn det avgjørende målet i det 119. minutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Våre danske venner måtte strekke våpen mot den spanske armaden i den andre semien, etter at straffespark måtte til for å avgjøre hvem som var best.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finalen ble en mindre spennende opplevelse, der Frankrike til slutt sanket EM-trofeet med en 2-0-seier over Spania. Platini scoret selvsagt et av målene.

Her kan du se Platini selv fortelle om minnene fra mesterskapet (ekstern lenke).

Med bronsje i bagasjen dro danskene tilbake til Tuborg og liberal hasj-lovgivning. Lite visste de at det kun skulle gå åtte år før landet skulle stå for et av de største sjokkene i EM-historien.

* Fun fact: Michel Platini sine ni mål i 84-EM er fortsatt rekord i EM-sammenheng.

Les også:

Italias EM-tropp rystes av kampfiksing

Fotballfeber i øst

Toppløs protest mot fotball-EM


Les alt om fotball-EM