Fotball-EM - et tilbakeblikkEM 1980 - tid for reformer

LEDERTYPE: Karl-Heinz Rummenigge var del av en ny og talentfull generasjon med vest-tyske spillere som herjet i 1980-EM. (Skjermdump)

Europamesterskapet feiret inngangen til et nytt tiår, preget av absurd dårlig klestil, med å gjøre flere store og viktige forandringer på selve turneringen.

Fakta om 1980-EM

Dato: 11. - 22.juni

Vertsland: Italia

Mester: Vest-Tyskland

Andreplass: Belgia

Tredjeplass: Tsjekkoslovakia

Toppscorer: Klaus Allofs (GER) med tre mål.

(Kilde: UEFA)

For første gang i turneringens historie var vertsnasjonen utpekt på forhånd, og følgelig direkte kvalifisert. Ingen dum idé.

Selve sluttspillet ble også utvidet fra fire til åtte lag, med et innledende gruppespill der de to gruppevinnerne møttes i finalen mens gruppetoerne gjorde opp om bronsen. Dette var forøvrig også siste gang det ble spilt bronsefinale i et europamesterskap.

Gamle storheter for fall

Veien til EM var denne gang organisert i sju grupper, hvor vinnerne gikk til sluttspillet sammen med vertslandet som ved denne anledningen var Italia.

Den største overraskelsen var at tradisjonelt meritterte fotballnasjoner som Sovjetunionen og Ungarn måtte se mesterskapet fra sofaen, spesielt siden det var Hellas som vant kvalifiseringsgruppen foran dem begge.

Det er vondt, men det må nevnes; Norge kom sist i sin kvalifiseringsgruppe med ett fattig poeng på åtte kamper og trasige 5-20 i målforskjell.

* Fun fact: Kanskje ikke så morsomt, men dette var mesterskapet hvor hooligansmiljøet for alvor gjorde sitt inntog. I gruppespillskampen mellom England og Belgia ble 1. omgang stoppet i over fem minutter fordi politiet måtte bruke tåregass mot bråkmakerne på tribunen.

Belgia overgår seg selv

Så var EM i gang, og selve sluttspillet ble en meget tett affære. I den første gruppen stakk Vest-Tyskland av med finaleplassen, foran regjerende mester Tsjekkoslovakia som dermed fikk oppleve tidenes siste bronsefinale i et fotball-EM.

I gruppe to klarte Belgia utrolig nok å kapre finaleplassen foran Italia, England og Spania i nevnte rekkefølge. Det betydde bronsefinale for Italia etter en oppvisning i kjip fotball; tre kamper, en seier, to uavgjort, 1-0 i målforskjell.

Finalen vant tyskerne oppskriftsmessig etter to mål av mannen med det ekstremt tyske navnet Horst Hrubesch.

De som tok turen til bronsefinalen fikk på sin side oppleve den til nå lengste straffesparkkonkurransen i et internasjonalt mesterskap. Etter 1-1 ved full tid vant tsjekkoslovakene til slutt 9-8 på straffer over Italias beste ballsparkere.

* Fun fact: Dette mesterskapet er eneste gang i EM-historien at det ikke ble spilt kvart- eller semifinaler. De to beste i hver gruppe gikk til henholdsvis finale og bonsefinale.