Fotball-EM - et tilbakeblikkEM 1976 - et straffespark for evigheten

SJOKK: Verden hadde aldri sett en lignende straffe som den Panenka serverte under EM-finalen i 1976. Siden den gang har straffesparket blitt kopiert til det kjedsommelige. (Skjermdump)

Antonín Panenka skriver seg inn i historiebøkene med en legendarisk straffe som forbløffet en hel fotballverden.

(Kilde: UEFA)

Dette skulle bli siste gang fotball-EM ble spilt med formatet som hadde blitt brukt i de to foregående turneringene; altså at gruppevinnerne fra kvalifiseringen møttes til hjemme- og bortekamp i kvartfinalen før de fire beste ble samlet til det som ble definert som selve EM-sluttspillet.

De fire som denne gang stod igjen var Nederland, Vest-Tyskland, Tsjekkoslovakia og Jugoslavia. Sistnevnte ble valgt til vertsland.

Ekstremt jevnt

To ord som beskriver sluttspillet i 76-EM er jevnt og målrikt. I alle de fire kampene var det uavgjort etter 90 minutter, og det skulle for all del ikke stå på dramatikken.

Den første semifinalen mellom Tsjekkoslovakia og Nederland måtte gå til ekstraomganger etter 1-1 ved full tid. Tsjekkoslovakene vant til slutt vant 3-1, en enorm skuffelse for et nederlandsk mannskap som mønstret navn som Cruyff, Neeskens, Rensenbrink og Krol.

I den andre semien stod det 2-2 mellom Vest-Tyskland og Jugoslavia etter 90 spilte minutter, og dermed ekstraomganger også her. Der avgjorde tyskerne til sin fordel med to sene scoringer.

* Fun fact: Nederlands tropp i 76-EM var ganske så eksotisk for sin tid i form av at flere av spillerne var utenlandsproffer; fem i tallet.

Flere tilbakeblikk:

EM 1960 - en franskmann får viljen sin

EM 1964 - deltagelsen stiger

EM 1968 - et avgjørende myntkast

EM 1972 - tyskerne fester grepet

Enorm straffe

Akkurat som flausen med myntkast står igjen som en påle fra EM i 1968, var det én enkelt hendelse fra europamesterskapet i 1976 som sikret seg en plass i evigheten.

I finalen mellom Tsjekkoslovakia og Vest-Tyskland stod det 2-2 etter 90 minutter, etter at tyskernes Bernd Hölzenbein hadde utlignet ett lite minutt før.

Ekstraomgangene ble målløse, og dermed skulle EM for første gang bli avgjort med en straffesparkkonkurranse.

De drøyt 30.000 tilskuerne på Crvena Zvezda i Beograd ble vitne til at begge lagenes tre første straffer gikk i mål. Tsjekkerne satte også sin fjerde. Det ble for mye for den tyske stjernen Uli Hoeness, som bukket under for presset og blåste sin straffe elegant over.

Det betydde igjen at hvis, til da, forholdsvis ukjente Antonín Panenka satte sin straffe var Tsjekkoslovakia europamestere. Mannen med det deilige navnet slet overhodet ikke med nervene, og med en ellevilt arrogant chip midt i mål rundlurte han tyskernes keeper.

For en spiller, for en straffe, for et navn.

Her kan du se den fantastiske straffen (ekstern lenke).

* Fun fact: Når EM-finalen dette året måtte avgjøres med straffespark, var dette noe som hadde gått de tsjekkoslovkiske spillerne hus forbi. Årsaken var at avgjørelsen om å benytte straffesparkkonkurranse ble tatt dagen før finalen.