Minst 38 døde da NATO-helikopter styrtet

Et NATO-helikopter skyter her mot opprørere fra Taliban i Nanagarhar-provinsen i midten av juli. Foto: REUTERS / Parwiz / SCANPIX
Et NATO-helikopter skyter her mot opprørere fra Taliban i Nanagarhar-provinsen i midten av juli. Foto: REUTERS / Parwiz / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

25 av de omkomne tilhørte den amerikanske spesialstyrken Navy Seals.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 31 amerikanske NATO-soldater og 7 afghanere døde da et NATO-helikopter styrtet under en offensiv mot Taliban i Afghanistan fredag, melder den afghanske presidentens kontor.

Ifølge den amerikanske tvstasjonen ABC News er 25 av de omkomne i helikopterstyrken elitesoldater fra den amerikanske spesialstyrken US Navy Seals.

Det er den verste hendelsen av sitt slag i løpet av den ti år lange krigen i landet. Aldri før har NATO mistet så mange av sine soldater under et oppdrag i Afghanistan.

– Det amerikanske helikopteret som styrtet i går natt, ble skutt ned av Taliban da det var i ferd med å lette, forteller talsperson for myndighetene, Shahidullah Shahid.

Ifølge Shahid skjøt opprørerne en rakett mot helikopteret og knuste det fullstendig. Luftfartøyet skal ha blitt smadret til flere deler.

Pentagon ønsker ikke å kommentere årsaken til styrten eller antallet døde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Chinook-helikopter

Taliban bekrefter at det er deres soldater som står bak angrepet i provinsen Wardak, som ligger sørøst for hovedstaden Kabul.

Les også:

NATO-soldat drept på patrulje sør i Afghanistan

- Tre NATO-soldater drept av selvmordsbomber

President Karzais bror drept i Afghanistan

- Kidnappingsofre funnet halshogget i Afghanistan

- Nato drepte 13 sivile

Afghanere ser på et amerikansk helikopter i Panjshir-provinsen. Foto: Musadeq Sadeq - AP /Scanpix.Afghanere ser på et amerikansk helikopter i Panjshir-provinsen. Foto: Musadeq Sadeq - AP /Scanpix.

Ifølge Shahid ble også åtte opprørere drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Taliban-talsmann Zabiullah Mujahid bekrefter at åtte av hans menn omkom.

Han hevder i tillegg at det var et amerikansk Chinook-helikopter som ble skutt ned av opprørssoldatene. Slike helikoptre blir brukt til å transportere forsyninger og store antall soldater i krigssonene i Afghanistan.

Presidenten viser medfølelse

– Presidenten av Den islamske republikken Afghanistan, Hamid Karzai, sender sine kondolanser etter at et NATO-helikopter styrtet og 31 medlemmer av de amerikanske spesialstyrkene døde, står det i en uttalelse fra presidentens kontor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge det afghanske forsvarsdepartementet er de sju afghanerne som omkom, også spesialsoldater.

Talsmann for NATO, Justin Brockhoff, bekrefter at helikopteret styrtet, men vil ikke gi noen videre informasjon, verken om det var en ulykke eller om det var noen omkomne. Ifølge en talsmann for ISAF kommer de med en uttalelse ved et passende tidspunkt.

Så helikopteret lande

– Vi var hjemme da vi så helikoptre landet på taket på huset til en Taliban-leder. Da begynte skytingen, forteller øyenvitne Mohammad Saber.

– Helikopteret lettet igjen, men rett etterpå styrtet det og krasjet i bakken. Det var andre helikoptre i området i tillegg, forteller han.

Ifølge Saber hørte han helikoptrene rundt klokka 19.30 norsk tid, altså sent på kvelden i Afghanistan.

Les flere nyheter