Test: Canon EOS 60D

Canon EOS 60D (foto: Tek.no)
Canon EOS 60D (foto: Tek.no)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du vokst fra ditt første speilreflekskamera, er Canon EOS 60D noe du bør se nærmere på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Da Canon EOS 60D ble lansert var det mange som ble skuffet. Det fikk samme brikke som man hadde sett tidligere i Canon EOS 550D og Canon EOS 7D, manglet mikrojusteringsmuligheten av autofokusen som mange mener er essensiell men kun de færreste faktisk bruker, var laget i plast og ikke metall, og hadde i tillegg ikke like høy opptakshastighet som 50D. Surmulingen nådde i en periode store høyder.

Men hva var egentlig problemet? Canon har lenge manglet en naturlig modell over sin tresifrede serie, 450D/500D/550D. 50D lå litt for høyt til helt å passe inn. Det var liksom halvannet trinn på stigen før neste kamera, og det visste Canon, så etter å ha lansert 7D falt det dem naturlig å nedjustere etterfølgeren til 50D en tanke, for å gjøre mellomrommet mindre.

Egentlig er dette ganske smart, og som sagt så gjort, da 60D kom hadde det en del forbedringer i forhold til forgjengeren, men var samtidig på papiret litt mindre imponerende på enkelte områder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men alt er som kjent relativt, og i forhold til Canons tresifrede modeller har 60D ganske mye å by på. Nøyaktig hva skal vi se nøyere på i denne testen.

Testens øvrige sider finner du her:

Spesifikasjoner og priser på Canon EOS 60D finner du i produktguiden.

Oppsummering og konklusjon

Canon er kjent for å lage gode kameraer generelt, og speilreflekser spesielt. Vi kan ikke huske sist vi så et direkte dårlig speilrefleks fra Canon, men det gjelder også mange andre produsenter, så hva skiller Canon EOS 60D fra mengden?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

60Ds forgjenger var et svært godt kamera, og å etterfølge det er litt som å hoppe etter Wirkola, men med 60D har Canon elegant unngått hele problemet. Selv om 60D på mange vis er en forbedring over 50D, er det ikke i samme nisje, men henvender seg heller til de litt mindre avanserte brukerne. Det er fremdeles ikke noe nybegynnerkamera som sådan, men det er heller ikke et like avansert entusiastkamera som forgjengeren var.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Byggekvalitet og ergonomi
60D ligger godt i hånden og har en behagelig baalanse som gjør det lett å holde kameraet stille mens man fotograferer. Det er ikke like solid bygget som forgjengeren, men bør likevel tåle nok juling til å gi mye fotoglede i årene som kommer for en person som tar normalt godt vare på tingene sine. Norske forhold bør ikke være noe problem, selv i Bergen, for Canon har ikke spart på pakningene som skal beskytte kameraet mot fukt og støv. På dette området er 60D på høyde med kameraer som koster tre ganger så mye. I tillegg kan skjermen snus inntil kamerahuset slik at den ligger beskyttet til, dersom man skulle ha behov for å ta noen ekstra forholdsregler.

På grunn av måten skjermen er festet på har Canon vært nødt til å flytte en del knapper over til kameraets høyre side, noe som igjen fører til at det blir litt kamp om plassen der. Det betyr at ikke alle knapper og brytere er optimalt plassert, og man kan bli nødt til å skifte grep for å gjøre enkelte justeringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjerm og søker
Søkeren er helt grei, men skiller seg ikke ut fra mengden på noe vis, verken positivt eller negativt. Det gjør derimot skjermen. Ikke bare er den like stor som de fleste andre er, den har i tillegg litt høyere oppløsning enn det som er vanlig, og sist men ikke minst er den hengslet i kameraets venstre kant. Skjermen kan vippes ut opp til 175 grader og roteres 270 grader, noe som er praktisk når man skal fotografere fra uortodokse synsvinkler.

Hastighet, autofokus og batterilevetid
I forhold til forgjengeren har Canon med 60D spart litt på turboen, men det er likevel godt med trøkk i motoren til 60D. Hva autofokusen angår så er den temmelig lik som før, og mer enn bra nok for de fleste. Det vil si, den vanlige autofokusen. Komponerer man bildet på skjermen i stedet for søkeren kan man velge å bruke en kontrastbasert autofokus, på samme måte som de fleste kompaktkameraer har, og denne er både treg og ustabil. Dette er ikke unikt for Canon, for det samme er tilfelle for nesten alle andre kameraer med tilsvarende funksjon, men det bør likevel påpekes at denne ikke er bra under videoopptak. Den bråker som et treskeverk på opptaket, leter frem og tilbake selv om bildet egentlig allerede ER i fokus, og bruker lang tid på å finne fokus. Vi anbefaler manuell fokus og/eller ekstern mikrofon dersom du kjøper 60D med videoopptak i tankene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Batterilevetiden på 60D imponerer imidlertid stort! Hele 1100 bilder per batterilading skal det klare, dersom man tar halvparten av bildene med blits. I praksis vil de aller fleste ta færre blitsbilder enn dette, og de fleste av oss vil dermed kunne forvente langt flere bilder på ett enkelt batteri. Skal du på langtur til primitive strøk vil nok et ekstrabatteri likevel komme godt med, men med denne batteriytelsen er det langt fra noe skrikende behov.

Bildekvalitet
Lenge etter at kameraet er kastet og knust eller glemt på loftet, skal du fremdeles ha glede av bildene du tok med det, og det viktigste ved kameraet er dermed bildekvaliteten. 60D har omtrent samme bildebrikke som kameraene under og over seg i rekken, det vil si henholdsvis Canon EOS 550D og Canon EOS 7D, så de helt store forskjellene i bildekvalitet er det ikke i forhold til disse kameraene. Gjengivelsen av detaljer er god, noe som ikke er direkte uvanlig i dagens produkter, men 60D får ikke like stor uttelling for sine megapiksler som verken forgjengeren 50D eller konkurrerende kameraer fra andre produsenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det som derimot er 60Ds styrke på bildekvaliteten er dets svært gode fargegjengivelse. Det varierer selvsagt noe fra farge til farge, men i det store og hele er både fargegjengivelse og autohvitbalanse noe 60D virkelig kan!

Karakterer

Kamerahus:

Mindre og lettere enn forgjengeren, men heller ikke like solid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Batteri:

Fantastisk god batteriytelse, det beste vi hittil har sett med denne typen batteri!

Skjerm og søker:

En svært god skjerm, som i tillegg er hengslet og justerbar, og som mer enn veier opp for en heller ordinær søker.

Funksjoner:

Litt tynt på funksjonsfronten, men har det det skal ha.

Autofokus:

Helt grei autofokus som gjør det den skal.

Raskt nok for de fleste i målgruppen, men småtregt i forhold til forgjengeren.

Hurtighet:

Raskt nok for de fleste i målgruppen, men småtregt i forhold til forgjengeren.

Betjening/brukervennlighet:

En god del småkeitete løsninger i betjeningen, men godt menysystem veier litt opp.

Bildekvalitet:

Svært bra bildekvalitet, men ikke klasseledende. Alene er ikke bildekvaliteten noen grunn til å oppgradere fra 50D eller 550D.