Se Potter-fansen

Harry Potter har i over ti år mobilisert en fanbølge verden ikke har sett maken til. (Foto: Scanpix)
Harry Potter har i over ti år mobilisert en fanbølge verden ikke har sett maken til. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Galskap over hele verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helt siden J.K. Rowling gav ut sin første bok om trollmannen Harry Potter i 1997 har fans over hele verden omfavnet fenomenet med entusiasme, kjærlighet og ikke heller så lite hysteri.

Da siste bok i serien om Harry Potter «Harry Potter og dødstalismanene» ble gitt ut i 2007 ble det den raskest solgte boken i historien med 11 millioner solgte eksemplarer i løpet av de 24 første timene etter utgivelse.

Bildespesial: Harry Potter gjennom 9 år

Til sammen er bøkene solgt i over 400 millioner eksemplarer i hele verden.

Forfatter J.K. Rowling er den første forfatteren i verden som har blitt dollarmilliardær.

Fire av filmene om Harry Potter ligger på topp 15-lista over historiens mest inntjenende filmer.

Se også: - En helt annen film

Suksessen til Harry Potter har også gitt barnebøker større prestisje. I 2000, rett før den fjerde Potter-boka kom ut begynte New York Times å føre sin egen separate bestselgerliste for barnebøker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se traileren til «Harry Potter og Dødstalismanene» her

Bøkene har også fått en rekke priser. I oktober var J.K Rowling den første forfatteren som fikk den danske H.C. Andersens Litteraturpris.

Her er bildene som beviser hvordan trollmannen Harry Potter frelste «gompeverdenenen».

Les også: Klart for Potter-galskap

Britiske Harry Potter-fans hyler av glede over å ha sikret seg hver sin førsteutgave av «Harry Potter og Halvblodsprinsen» i London. (Foto: Scanpix)Britiske Harry Potter-fans hyler av glede over å ha sikret seg hver sin førsteutgave av «Harry Potter og Halvblodsprinsen» i London. (Foto: Scanpix)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre parisiske jenter har kledd seg ut som trollmenn i anledning utgivelsen av den siste Harry Potter-boken på fransk. (Foto: Scanpix) Tre parisiske jenter har kledd seg ut som trollmenn i anledning utgivelsen av den siste Harry Potter-boken på fransk. (Foto: Scanpix)

Harry Potter-skuespiller Daniel Radcliffe møter fans under åpningen av Universals Harry Potter temapark i Orlando. (Foto: Scanpix)Harry Potter-skuespiller Daniel Radcliffe møter fans under åpningen av Universals Harry Potter temapark i Orlando. (Foto: Scanpix)

Utenfor Colosseum kino i Oslo venter fans på å få et glimt av Potter-stjerner som kommer på førpremiere. (Foto: Scanpix)Utenfor Colosseum kino i Oslo venter fans på å få et glimt av Potter-stjerner som kommer på førpremiere. (Foto: Scanpix)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barn og voksne leser Harry Potter utenfor en bokhandel i Hong Kong. (Foto: Scanpix)Barn og voksne leser Harry Potter utenfor en bokhandel i Hong Kong. (Foto: Scanpix)

I Bangalore i India lar to gutter seg oppsluke av de nye Harry Potter-bøkene sine. (Foto: Scanpix)I Bangalore i India lar to gutter seg oppsluke av de nye Harry Potter-bøkene sine. (Foto: Scanpix)

Ei Isralesk jente har sikret seg en Harry Potter-bok i Tel Aviv. (Foto: Scanpix)Ei Isralesk jente har sikret seg en Harry Potter-bok i Tel Aviv. (Foto: Scanpix)

Harry Potter-jenter i Tokyo. (Foto:Scanpix)Harry Potter-jenter i Tokyo. (Foto:Scanpix)

Japanske Potter-fans har kledd seg for å gå på trollmannskole. (Foto: Scanpix)Japanske Potter-fans har kledd seg for å gå på trollmannskole. (Foto: Scanpix)

På Leichester Square i London blir et par Harry Potter-jenter klissvåte mens de venter på at stjernene skal komme på Potter-premiere. (Foto:Scanpix)På Leichester Square i London blir et par Harry Potter-jenter klissvåte mens de venter på at stjernene skal komme på Potter-premiere. (Foto:Scanpix)

I Mexico har en ivrig fan kledd seg ut som Voldemort før filmpremiere. (Foto:Scanpix)I Mexico har en ivrig fan kledd seg ut som Voldemort før filmpremiere. (Foto:Scanpix)

Thailandske fans står i kø for å kjøpe «Harry Potter og dødstalismanene» i Bangkok. (Foto:Scanpix)Thailandske fans står i kø for å kjøpe «Harry Potter og dødstalismanene» i Bangkok. (Foto:Scanpix)

Opprømte russiske fans har sikret seg siste bok om Harry Potter i en bokhandel i Moskva.(Foto:Scanpix)Opprømte russiske fans har sikret seg siste bok om Harry Potter i en bokhandel i Moskva.(Foto:Scanpix)