Kommersielt barnevern:Gir Wallenberg business i norsk barnevern

Gir Wallenberg omsetning i barnevernssektoren: Audun Lysbakken. Foto: Heiko Junge/ Scanpix.
Gir Wallenberg omsetning i barnevernssektoren: Audun Lysbakken. Foto: Heiko Junge/ Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Staten kjøper private barnevernstjenester for over 1,2 milliarder i året. Nå skal også den svenske Wallenberg-familien ha sin del av fortjenesten fra norsk barnevern.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): 2. juli tok den svenske Wallenberg-familien kontroll over Norges største kommersielle barneverns-firma.

Det skjedde da investeringsselskapet Investor AB , som er opprettet og kontrollert av Wallenberg, kjøpte helse- og omsorgskonsernet Aleris.

Datterselskapet Aleris Ungplan solgte barnevernstjenester for 340,5 millioner kroner til det offentlige i 2008.

Det går fram av regnskapene til Aleris Ungplan og deres tre datterselskaper, som ABC Nyheter har gjennomgått.

Kniver om statlig milliard

Mens striden raser om det skal være lov å tjene penger på private barnehager, strømmer store summer fritt til selskaper som leverer barnevernstjenester til staten.

I 2008 brukte staten 1.233,5 millioner kroner på private aktører innen barnevern. Dessuten kjøpte Oslo kommune privat barnevern for 217,5 millioner og Trondheim for 36 millioner. Det får ABC Nyheter oppgitt av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en betydelig jafs av statens samlede utgifter på 3,4 milliarder kroner til barnevern.

58 prosent av dette markedet ble tatt av kommersielle selskaper. Ideelle organisasjoner står for de resterende 42 prosent av det private barneverns-markedet.

Ingen fortjeneste?

Administrerende direktør Erik Sandøy i Aleris Ungplan hevder at selskapet ikke tar ut utbytte av barnevernsvirksomheten sin.

Av regnskapene går det imidlertid fram at Aleris Ungplan ga et konsernbidrag til morselskapet Aleris på 17,8 millioner kroner i 2007 og 13,2 i 2006.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Morselskaper til barneverns-firmaer kan dessuten ta seg betalt, i noen tilfeller godt betalt, for husleie og tjenester. Da vil fortjeneste ikke komme åpent til syne.

Les også: Millionene strømmer til Toten.

Aleris og Toten barneverns- og kompetansesenter er bare to av 1794 små og store selskaper som er registrert innenfor barneverns-bransjen i Foretaksregisteret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fagfolk bytter side

Mange private barneverns-selskaper får godt faglig skussmål og befolkes av dyktige fagfolk som flytter over fra offentlig virksomhet.

Men dagens fungerende avdelingsdirektør for barnevern i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Eivind Elgesem, har gått motsatt vei.

Inntil 2002 var han medeier og administrerende direktør i det private selskapet Ungplan, som senere ble kjøpt opp av Aleris.

- Avhengig av private

- Vi er avhengige av privat barnevern, sier Eivind Elgesem. Foto: Bufetat.- Vi er avhengige av privat barnevern, sier Eivind Elgesem. Foto: Bufetat.

- Ser du med din bakgrunn et paradoks i at barnevernspenger gir rom for stor privat fortjeneste?

- For å ha tilstrekkelig kapasitet, må vi kjøpe private plasser. Vår politiske føring er at vi skal prioritere ideelle framfor kommersielle aktører. Poenget er at det ikke alltid er enkelt i praksis. Det kommer an på hvem som har det tilbudet vi trenger, svarer Elgesem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aleris-konsernet prøvde imidlertid å få EFTAs overvåkingsorgan ESA til å forby statens prioritering av ideelle framfor kommersielle selskaper. De vant ikke fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les i ABC Nyheter: Får lov å prioritere ideelt barnevern.

Aleris ikke veldig skremt

Men signalene om å prioritere vekk kommersielle selskaper virker ikke overbevisende, skal vi tro årsmeldingen for Aleris Ungplan for 2008. De viser til signalene fra staten, men konkluderer med at omsetningen likevel holdes oppe og vel så det:

«Det er dog alltid en usikkerhet knyttet til vurderinger av fremtidige forhold, da Staten har en ambisjon om å drive mest mulig av barnevernet i egen regi. Tendensen ser ut til å være at kjøpet av tjenester fra privat sektor øker eller holder seg stabilt.»

Les også: Lysbakken avbryter ferien.

Kan drive billigere

- Vi har sentralisert anskaffelsense til direktoratet, og anskaffelsene er betydelig bedret, både økonomisk og faglig, forteller avdelingsdirektør Elgesem og slår fast:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har som mål å betale det tjenesten koster, og ikke mer. De private priser seg ikke dyrere enn våre egne offentlige plasser i gjennomsnitt.

- Kan private selskaper holde seg med billigere ansatte og dermed oppnå fortjeneste likevel?

- De private må forholde seg til Arbeidsmiljøloven, mens vi har et avtaleverk som er mer omfattende og gir bedre vilkår for de ansatte enn minimumskravene, svarer Elgesem.

- Flinke folk

- Men de kommersielle selskapene har vært veldig flinke til å tilpasse seg barnevernets skiftende behov. De tar store, vanskelige oppgaver og løser store problemer. Og det er mange flinke folk der, framholder Eivind Elgesem.

Oljefondet med på lasset

I og med Investor ABs overtakelse av Aleris er også det statlige norske Oljefondet med og spiser av barnevern-lasset. Fondet sitter på 1,01 prosent av aksjene i Investor.

Les også: Truer med å stenge private barnehager

Statsråd Audun Lysbakken er utilgjengjelig for kommentar. Statssekretær Henriette Westhrin (SV) var ikke i stand til å kommenere denne saken i går.