Over 120 hvaler døde

STRANDET: Minst 20 grindhval omkom på Nordøya etter å ha strandet søndag morgen.  (Foto: EPA/URSULA WALSH)
STRANDET: Minst 20 grindhval omkom på Nordøya etter å ha strandet søndag morgen.  (Foto: EPA/URSULA WALSH)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pOver 120 grindhvaler har dødd ved to forskjellige strender på New Zealand. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn 100 langfinnede grindhval døde etter å ha strandet på en avsidesliggende strand på Sørøya lørdag, mens 20 andre vil bli begravet av en Maori-stamme etter at de strandet på østkysten av Nordøya søndag morgen, melder The Times.

Det er ikke uvanlig at hval dør på denne måten, men det er uvanlig at de strander to forskjellige steder så nært hverandre i tid. Eksperter tror at en urolig, gravid hunn kan ha ført til strandingen ved Coromandel Peninsula på Nordøya.

Reddet

Hunnen var blant 63 hval som strandet i Colville Bay i nærheten av Coromandel søndag morgen.

Om lag to tredjedeler av hvalene ble reddet av lokalbefolkningen og turister som holdt dem våte frem til de kunne bringes tilbake til sjøen på ettermiddagen.

- Majoriteten av strandede hval er grindhval. De er svært sosiale dyr og hvis en av dem havner i trøbbel, er de andre motvillige til å forlate den. Hvis et sykt dyr beveger seg mot land, vil de andre følge etter. Når de først er på grunt vann, vil ikke sonarene deres virke da sanden bryter lydbølgene og gjør dem forvirret, sier Mike Donaghue, leder for direktoratet for naturforvaltning på New Zealand, til The Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fødte like etter

Han tror at nettopp dette kan ha skjedd i tilfellet på Nordøya. Den gravide hunnen fødte nemlig umiddelbart etter å ha blitt ført ut fra land.

- Jeg har aldri sett en flokk som har vært så motvillige til å returnere til havet. I de fleste tilfeller tar det bare et par minutter å få dem ut i havet igjen, men denne gangen pep og skrek de. Et øyeblikk der trodde jeg at de hadde tenkt til å strande på nytt, men det kan være at de bare hadde ventet på at mammaen skulle føde, sier Donaghue videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et mysterium

Hvalstranding skjer stadig oftere, men man vet ikke med sikkerhet hvorfor.

Teoriene er omtrent like mange som det har vært strandede hvaler. Den mest kontroversielle er at forandringer i jordens magnetiske felt rett før jordskjelv, og i områder som ofte er utsatt for jorskjelv, er årsaken. Dette skal igjen påvirke forskjellige sjødyrs evne til å navigere riktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sonarer får skylden

En annen teori er at hvalene blir jaget på land, eksempelvis av jaktende spekkhoggere.

I den senere tid har forskere rettet fokus mot akustisk forurensing. Flere hvalstrandinger har skjedd i samband med militær testing av sonarer, skriver Science News. Man har sett eksempler på at nebbhval har blitt skylt inn mot stranden, noen ganger med blod i ører og øyne, men uten noen åpenbar forklaring for deres død.

Blodpropp?

De fleste forskere er i dag enige om at sonarer under spesielle omstendigheter kan føre til at hval strander. Men ingen vet egentlig hvorfor. Noen tror det skader ørene deres, andre tror at lyden skaper bobler i vevet som fører til blodpropp.

En annen teori er at sonarene stresser og gjør dyrene desorientert, som fører til hvalene kommer for fort opp til overflaten og deretter får det som blant dykkere kalles dykkersyken. Det skyldes dannelse av nitrogengass-bobler i blodomløpet og i kroppens vev. Boblene oppstår hvis man forflytter seg raskt fra dypet og opp til havoverflaten, hvor trykket er lavere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre forskere har foreslått at sonarene kan høres ut som spekkhoggere, og som fører til at hvalene søker til grunnere, tryggere farvann.

400 strandet i New Zealand

De fleste hvaler som strander er arter som holder til på dypt vann. Det er dette som har ført til at de fleste forskere har landet på feilnavigering som den eneste plausible forklaringen - påvirket på enten den ene eller andre måten.

Den mest omfattende massestrandingen man kjenner til i nyere tid skjedde på New Zealand i 1985. Da strandet omkring 400 grindhvaler der. Også i 2005 strandet det 129 grindhvaler på New Zealand, men den gangen greide myndighetene å redde 108 av dem.