Alltinget vedtar omstridt Icesave-avtale

Icesave-striden: Protesterende islendinger til tross: Neste uke vedtar Alltinget omsider den omstridte Icesaveavtalen. Foto: Thomas Vermes
Icesave-striden: Protesterende islendinger til tross: Neste uke vedtar Alltinget omsider den omstridte Icesaveavtalen. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pOmsider vil det islandske Alltinget i romjula vedta en gjeldsavtale med Nederland og Storbritannia, som det islandske folk protesterer mot. Vedtaket kan bli stoppet av en folkeavstemning. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
ICESAVE-SKANDALEN

Den islandske banken Landsbankinn opprettet en nettsparebank for utlendinger, særlig nederlendere og briter, kalt Icesave.

De tilbød gunstig rente og fikk flere utenlandske innskytere enn innbyggere på Island.

Da bankvesenet på Island gikk overende, forlangte Nederland og Storbritannia at den islandske staten skal betale alle utenlandske innskyteres tap.

Den islandske regjeringen ble tvunget til å inngå en avtale om å låne 3,88 milliarder euro - nettopp fra Nederland og Storbritiannia - for å kunne betale Icesave-innskyterne tilbake.

Avtalen ble i første omgang forkastet av Alltinget, som i august krevde endringer i den.

17. oktober meldte den islandske avisa Morgunbladid at forhandere fra Nederland, Storbritannia og Island var kommet fram til et nytt utkast.

Denne avtalen kommer på toppen av den økonomiske krisen Island gjennomlever. Island fikk tilsagn om kriselån fra Det internasjonale valutafondet IMF, Norden og Polen. Men de ble knyttet til et ultimatum om at Island først underskriver en Icesave-avtale.

I november fikk Island så utbetalt et IMF-lån trass i at det islandske Alltinget ennå ikke har godkjent et utkast til Icesave-avtale.

Etter måneders dragkamper i det islandske parlamentet, Alltinget, vil den omstridte Icesave-avtalen som forgjelder den islandske staten, etter alt å dømme bli vedtatt i romjula.

Da kommer regjeringens lovforslag om statens økonomiske ansvar overfor britiske og nederlandske kunder av den konkursrammede Icesave-nettbanken, opp for tredje og siste gangs behandling.

Avhoppere på begge sider

Regjeringspartiene, Sosialdemokratene og De venstregrønne, går inn for avtalen. Opposisjonen, med unntak av en avhopper fra borgerbevegelsen, sier plent nei.

Men også to av De venstregrønnes alltingsrepresentanter har holdt fast på sin motstand og stemte imot ved annen gangs behandling: Lilja Mósesdóttir og Ögmundur Jónasson.

Sistnevnte var helseminister, men trakk seg fra regjeringen i protest mot aksepten av Icesave.

Kan bli folkeavstemning

Men over 34.000 islendinger har skrevet under på et opprop om at president Ólafur Ragnar Grímsson skal nedlegge veto mot vedtaket og skrive ut folkeavstemning i saka.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er det anledning til etter grunnloven.

At 34.000 av et samlet innbyggertall på 304.000 krever det, tilsvarer 510.000 underskrifter i Norge.

- Drøyd på grunn av motstand

- Hvorfor har det tatt så lang tid å få vedtatt avtalen?

- Fordi det har vært så mye motstand mot den, svarer eks-minister Ögmundur Jónasson.

- Opposisjonen har forlangt nye utredninger både om juridiske og økonomiske sider av saka. Men i romjula blir den ganske sikkert vedtatt, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Alltinget har regjeringspartiene 34 av de 63 representantene.

Påvirker EU-søknaden

All tvil om Icesave-avtalen forsurer forholdet mellom Nederland og Storbritannia - og Island.

Det er ikke gunstig for statsminister Jóhanna Sigurdardóttir og hennes parti sosialdemokratene, som er svært ivrige på å bli EU-medlemmer.

Motpartene i Icesave-striden har sagt fra at de vil blokkere Islands EU-søknad om det blir noe krøll.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sosialdemokratenes regjeringspartnere, SVs søsterparti De venstregrønne, er like sterke motstandere av EU-medlemskap.

Men de har bundet seg til masta og går med unntak av sine to avhoppere inn for Icesave-avtalen som befolkningen er sterkt imot.

Meningsmåling sier nei

Hele 69 prosent av befolkningen er imot at Alltinget skal gå til dette skrittet. Det går fram av en meningsmåling gjort for nettstedet Eyjan, rapporterer Morgunbladid 19. desember.

En borgerbevegelse protesterte og demonstrerte sist vinter kraftig mot at staten skulle ta oppvasken etter finansakrobatene som kjørte Island på dunken. De stilte til valg og fikk inn fire representanter.

En av dem var Thráinn Bertelsson, som brøt ut av Bevegelsen, som de nå kaller seg, og vil stemme for Icesave-avtalen.

Bitter på Norge

- Ble du ikke valgt inn på et program mot hele Icesave-saka?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nei, ikke noe i Bevegelsens program omtaler Icesave, svarer Bertelsson, som stemte mot den opprinnelige avtalen.

- Etter endringen og andre behandling i Alltinget, stemte jeg med regjeringen fordi jeg mente muligheten for Island til å si nei til denne avtalen, var borte, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er en veldig, veldig vanskelig posisjon fordi andre land, Norge inklduert, har vist veldig begrenset forståelse for Islands synspunkt. Polen og Færøyene har behandlet oss på vennlig og sivilisert vis. Men våre nære venner ellers har vist null støtte for oss, sier Bertelsson til ABC Nyheter.

Les: Norden stilte Island overfor Icesave-ultimatum.

Vil stemme for

- Derfor er det veldig sannsynlig når vi skal avgjøre, trolig i romjula, at jeg vil støtte regjeringen. Ikke fordi det er en god avtale, men fordi vi ikke er i posisjon til å forhandle om en bedre avtale, sier Bertelsson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vil du heller lytte til press fra utlandet enn meningene til det islandske folk?

- Jeg ble ikke valgt for å følge meningsmålinger, men for å følge sunn fornuft og egen samvittighet, svarer Thráinn Bertelsson.

Les også hos Morgunbladid: Britisk advokatkontor mener Icesave-renta Island må betale, er urimelig høy.


Les Alltingets dokumenter om Icesave her.

Les om Icesave-striden i ABC Nyheter.

Innbyggertallet i Island er korrigert fra den opprinnelige versjonen av artikkelen.