Enkel moro med mesterdetektiven

Enkel moro med mesterdetektiven
Enkel moro med mesterdetektiven
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSherlock Holmes bruker mer en sin berømte tankekraft når Guy Richie lager actionfilm med den den berømte detektiven.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Guy Richies utgave av mesterdetektiven Sherlock Holmes er ikke den man kjenner fra Arthur Conan Doyles detektivromaner. Både Watson, Baker Street og fela er på plass, men jeg kan virkelig ikke huske at Holmes var så god til å slåss. Vi snakker altså her mer om en actionfilm, enn en klassisk detektivhistorie. Men det betyr ikke nødvendigvis at dette er en dårlig film.

Umiskjennelig Richie

Guy Richie har altså tatt steget bort fra nåtidens engelske smågangstere, til det viktorianske Englands mest kjente fiktive detektiv. Samtidig tar han seg også store friheter med kildematerialet samtidig med at dette er umiskjennelig Richie. Dialogen er rask og smart og tempoet veksler ofte og brått. Han har til og med fått med noen av sine karakteristiske intensive klippesekvenser og overraskende nok virker de ikke malplassert i denne sammenhengen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

London fremstilles tidsriktig regntungt og industrialisert og generelt fungerer det fint, men enkelt scener skjemmes noe av opplagt datagenererte bakgrunner. Dette er sjeldent noe stort problem for filmen, men det er med på å trekke helhetsinntrykket noe ned.

Robert Downey Jr. leverer virkelig i rollen som mesterdetektiven selv. Det virket i utgangspunktet farlig å la en amerikaner innta rollen som en erkebritisk karakter, men aksenten fungerer fint og Downey Jr. gir karakteren et nonchalant og komisk tilsnitt, få andre kunne gitt ham. Jude Law leverer også fint som den noe mer fornuftige men likevel eventyrlystne Watson. Spillet mellom Holmes og Watson gir i tillegg filmen et element av "bromance", noe som jo er så moderne nå om dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mystiske hendelser må etterforskes

Plottet spiller på kjente og kjære mystiske temaer som frimurerlosjen og tilsynelatende overnaturlige hendelser. En lord med tilhørighet til en hemmelig losje avsløres som mannen bak en rekke rituelle mord, dømmes for ugjerningene og blir hengt. Snart viser det seg at han kanskje ikke er like død som man antok og Holmes og Watson er på saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hele høres kanskje ordinært ut, men filmen inneholder nok overraskelser, finurlige vendinger og smarte avsløringer til at man holdes interessert helt til slutten. Dette er ikke nødvendigvis stor filmkunst og realismen er satt til side til fordel for underholdningsverdi. Likevel er dette en flott julekinoopplevelse og det er samtidig spennende å se Guy Richie gjøre noe som skiller seg så klart fra hans tidligere produksjon.

Les mer om årets julefilmer her