Elsker, elsker ikke

Skuespiller Rachel Bilson sammen med motspiller Andy Garcia.
Skuespiller Rachel Bilson sammen med motspiller Andy Garcia.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBedre med et hjerte på ermet og en flybillett til JFK.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
New York, I love you

Er en samling av 11 kortfilmer om kjærlighet i New York.

Inkluderer filmer av regissører som: Natalie Portman, Fatih Akin, Shekar Kapur og Mira Nair.

Blant skuespillerne: Blake Lively, Natalie Portman, Hayden Christensen, Andy Garcia, Julie Christie og Eli Wallace

For et par år siden kom et knippe originale og romantiske kortfilmer på kino under navnet «Paris Je t'aime». Det inspirerte så en ny gjeng filmskapere til å lage denne New York versjonen.

Gjennom tilfeldige, eventyrlige og romantiske møter med fremmede har «New York, I love you» blitt til en collage av kjærlighetshistorier som henger løst sammen. De forsøker å si noe om kjærlighet, kynisme og storbyen.

Skuespillerne er en blanding av kjente og ukjente. Her møter vi blant annet Christina Ricci, Andy Garcia, Natalie Portman og Julie Christie.

Kjærlighet i New York er et noe utslitt tema. Den eneste byen i verden som man vel kan si har et enda mer slitent forhold til kjærlighetstemaet må være Paris.

I «New York, I love you» fremstår New Yorkere likevel som mindre originale, mindre lidenskapelige og mindre fantasifulle enn pariserne var i «Paris, Je t'aime». Potensiale i en slik samling kortfilmer er skuffende dårlig realisert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Der «Paris, Je t'aime» klarte å legge ny mening inn i den romantiske ideen om byen Paris, har denne ikke klart å gjøre det samme. Istedet blir «New York, I love you» hengende fast i klisjeen og storfer vi har hørt bedre og klarere mange ganger før.

Man kan også spørre seg hvor de store New York regissørene har blitt av i denne filmen. «Paris, je`taime» hadde brødrene Cohen, Isabel Coixet, Tom Tykwer, Alfonso Cuaron og Wes Craven». Hvor er Woody Allen, Spike Lee, Sofia Coppola, Charlie Kaufman og Spike Jonze? Denne filmen når ikke deres skildringer av kjærlighet i New York til anklene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«New York, I love you» har blitt et tamt forsøk på å lage en bohem-aktig kunstnerisk hyllelse til New York. Byen hadde likevel fortjent bedre.

Det er en hyggelig film, til tider litt kjedelig, men ofte søt og varm på en underfundig måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kortfilmens lengde er både dens styrke og svakhet. Fordi den er så kort tillater formatet en lekenhet og rom for eksperimenter som i liten grad utnyttes. Når vi blir kjent med mennesker vi kunne tenkt oss et forhold til i et lengre tidsrom enn ti minutter får vi heller en ny historie.

Dette er verken et grensesprengende kunstnerisk prosjekt eller en klassisk kjærlighetsfilm. «New York, I love you» har sin sjarm, men en flørt i det store eplet er nok heller å anbefale.

Les mer om julefilmene her.