Fantasi ute av kontroll

Fantasi ute av kontroll
Fantasi ute av kontroll
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFantasien løper herlig løpsk i «The imaginarium of Doctor Parnassus», filmen Heath Ledger bare rakk å spille halvvferdig før han døde. Bare synd at hele filmen kollapser på grunn av en syltynn historie.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I det moderne London møter vi den tusen år gamle Dr. Parnassus som driver et heller mislykket reisende teater med sin datter Valentina og to medhjelpere. Ingen lar seg lokke av Parnassus' underlige speil, som viser deg dine villeste fantasier om du går gjennom det. Det er først når teatertruppen tilfeldigvis redder en mann kalt Tony (spilt av Heath Ledger) fra henging, og han blir med dem videre, at businessen begynner å ta seg opp. Samtidig spiller Dr. Parnassus et farlig spill om hans datter med djevelen (spilt av Tom Waits).

Helsprøtt fra Monty Python-gjengen

Manusforfatterne er Terry Gilliam og Charles McKeown, den samme duoen som står bak Monty Pythons «Life of Brian». Terry Gilliam har også regien. Deres herlige, ville og absurde fantasi får virkelig utløp i «The imaginarium of Doctor Parnassus». Inne i Dr. Parnassus imaginarium er alt uventet og lekent, og gir fantasien en real dose vitamininnsprøytning. Dette er en villskap som sjeldent når kinolerretet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Roter seg bort

Tom Waits som djevelen. Foto: FilmwebTom Waits som djevelen. Foto: Filmweb

«The imaginarium of Doctor Parnassus» hele begynner bra, med mystikk og hemmeligheter, som gir håp om en perle av en film helt utenom det vanlige. Dessverre klarer ikke filmen å innfri forventningene, og skylda for det må historien ta. Gilliam har gått seg vill i sin underfundige verdenen og har i samme slengen rotet bort den røde tråden. Hadde det nå enda vært meningen at historien ikke skulle henge på greip. Men i Gilliams univers vender man stadig tilbake til en slags historie, som i seg selv er altfor tynn og banal til å matche filmens ellers så fantasifulle utforming. Hendelser og reaksjoner er ofte umotiverte, og fortellingens framdrift virker tilfeldig og lite planlagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre erstattere

Mer ødeleggende for en filmskaper kan det vel knapt bli å miste en av sine hovedrolleinnehavere i det filmen bare er halvveis innspilt. Men måten dette er løst på i «The imaginarium of Doctor Parnassus», er en av filmens sterkeste sider. Litt flaks oppi tragedien ved å miste Heath Ledger har nok regissør Terry Gilliam hatt. Tilsynelatende fikk Ledger fullført mesteparten av scenene som foregår i «den virkelige verden». Det som gjenstod var hendelsene inne i den absurde verdenen som er Dr. Parnassus imaginarium. Her har Johnny Depp, Jude Law og Colin Farrell kunnet steppe inn som Ledgers karakter, og få det til å virke som om det hele tiden var meningen. Det som skjer her inne er så sprøtt at det minst merkelige er om karakterene endrer utseende.

«The imaginarium of Doctor Parnassus» er verdt å se kun i egenskap av filmens fyrverkeri av en fantasi. Men om du i løpet av kinovisningen venter på at filmens historie skal få en retning, eller uventet tvist, venter du forgjeves.

Les flere anmeldelser av julefilmene her.