Meteorsverm lyste opp Lucia-natta

Bjørnar G. Hansen tok dette utrolig flotte bildet fra Kvaløya i natt. Denne ildkulen ble fotografert sammen med flott nordlys.
Bjørnar G. Hansen tok dette utrolig flotte bildet fra Kvaløya i natt. Denne ildkulen ble fotografert sammen med flott nordlys.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pÅrets flotteste meteorsverm – Geminidene – nådde sitt maksimum natt til mandag. Det skulle komme 140 stjerneskudd i timen, det vil si 2-3 per minutt, så det var om å gjøre å ha ønskene klare.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aller flest stjerneskudd var ventet rundt klokka 6 mandag morgen.

- Årsaken er støvkorn fra en utdødd komet som kommer inn i atmosfæren med en fart på 160.000 km/t. Der brenner den opp på grunn av luftmotstanden, forklarer astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Svermen skal kunne sees over hele landet, og fravær av månelys gjør forholdene ideelle. Værforholdene gjør det lettest å observere fenomenet fra Østlandet og store deler av Nord-Norge.

Bjørnar G. Hansen var ute for å ta meteorbilder ta han tok blinkskuddet på toppen.

- Det var rundt klokka 23.00 at denne spektakulære meteoren kom, sier han til ABC Nyheter.

- Et skikkelig fyrverkeri

Han sier det var mange meteorer.

- Men jeg så bare en skikkelig stor en. Det var til gjengled et skikkelig fyrverkeri. Denne meteoren delte seg i tre deler på slutten før den brant opp, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det var jo også fint at det var nordlys denne kvelden. Jeg stod på isen ved et vann som heter Kattfjordvannet. Det var en helt magisk stemning med mye lyd fra isen også.

Fikk du ikke med deg stjerneskuddene? Da kan du kose deg med disse bildene av Perseidene:

Stor partikler gir store stjerneskudd

Geminide-svermen rundt Lucia-dagen 13. desember er årviss, men de siste årene har aktiviteten gradvis tiltatt. Geminidene har fått sitt navn fordi stjerneskuddene ser ut til å strømme ut fra et punkt i stjernebildet Tvillingene (Gemini). Svermen inneholder enkelte større partikler som kan gi virkelig kraftige og oppsiktsvekkende stjerneskudd, ifølge Ødegaard, som søndag kveld allerede hadde fått inn mange meldinger om stjerneskudd.

Les også:

Hva lukter verdensrommet? | ABC Nyheter

Ferie i verdensrommet | ABC Nyheter

Oppdag verdensrommet | ABC Nyheter

Blinkskudd av stjerneskudd | ABC Nyheter

Se opp for meteorsverm i kveld | ABC Nyh eter