Staten filmer jenters underliv

Illustrasjonene er hentet fra pdf-presentasjon hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Montasje ABC Nyheter
Illustrasjonene er hentet fra pdf-presentasjon hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Montasje ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBarn kan tvinges til å få underlivet filmet i forbindelse med kontroller som skal avdekke omskjæring. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hittil i år er kjønnsorganene til minst ti jenter undersøkt og videofilmet på Barneklinikken ved Ullevål universitetssykehus.

I et brev fra Helsedirektoratet fra den 12. juni i år heter det at «dokumentasjon av anatomiske forhold ved video skal sikre at sammenligningen mellom funn på ulikt tidspunkt kan foretas med høy sikkerhet», ifølge Ny Tid.

Av 31 undersøkte jenter siden 2007, har seks fått påvist kjønnslemlestelse. Disse barna har blitt tvangsundersøkt, etter mistanke fra Barnevernet. Det sier barnelege Torkild Aas ved Ullevål universitetssykehus ifølge Ny Tid.

Men det var ikke mulig å dokumentere at noen av jentene hadde blitt omskåret etter de kom til Norge, noe som ville vært straffbart.

ABC Nyheter har vært i kontakt med Torkild Aas, og han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Politiet har i Norge lov til å beordre en undersøkelse av et barn, uten å kontakte foreldrene først. Barnevernet kan be politiet gjennomføre dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ifølge Helsetilsynet bare tvungne undersøkelser som skal filmes.

- En undersøkelse begjært av barnevernet kommer etter mistanke om kjønnslemlestelse, og skal dokumenteres på film. Frivillige undersøkelser er noe helt annet, og skal kun virke forebyggende. Jenter som deltar på en frivillig undersøkelse skal ikke filmes, sier Moe til Ny Tid.

Foreldre som ikke benytter seg av den frivillige undersøkelsen, kan imidlertid bli meldt til Barnevernet, som igjen kan påtvinge en undersøkelse som blir filmet, ifølge magasinet.

Torkild Aas sier videodokumentasjon er vanlig praksis.

– Det er helt normalt å dokumentere undersøkelser på film. Funnene lagres i rettsmedisinske dokumenter, og kun to personer hos oss har tilgang på filmene, sier Aas.

Filmingen har ført til sterke protester, blant annet fra overlege Sverre Sand ved Kvinneklinikken.

– Jeg er svært skeptisk til både underlivskontrollen og at funnene skal dokumenteres på film. Jeg har flere ganger kritisert myndighetene for denne praksisen, uten at det har nådd fram, sier han til Ny Tid.