Sikkerhetstjenesten frifunnet for overvåking

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStatsadvokaten vil henlegge saken mot Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) etter mistankte om at de ulovlig leste e-poster ved Slottet og Justisdepartementet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsadvokat Petter Mandt kunngjorde fredag at han innstiller på å henlegge FOST-saken.

- Etterforskningen har hatt som formål å avdekke hvilke faktiske muligheter Forsvarets sikkerhetstjeneste har hatt til å skaffe seg adgang til data som overføres ved elektroniske hjelpemidler. Etter en konkret vurdering besluttet Det nasjonale statsadvokatembetet å henlegge saken idet intet straffbart forhold ble ansett bevist, skriver Mandt i kunngjørelsen.

Forsvarssjef Harald Sunde er tilfreds og sier at henleggelsen underbygger tilliten til Forsvarets sikkerhetsorganisasjon.

- Våre mannskaper har i den siste perioden vært igjennom en vanskelig prosess. Det er mitt mål og bygge opp tilliten til organisasjonen slik at den igjen fremstår med det bildet den fortjener. Statsadvokatens utvetydige konklusjon er således et skritt i den retning og ikke minst en oppreisning for vårt personell, sier Sunde i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bekymringsmelding

Det var etter en bekymringsmelding fra tilsynsorganet Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i januar 2008 at Forsvarsdepartementet (FD) ble alarmert om FOST metoder.

FD frikjente tjenesten, men senere uttrykte også Stortingets kontrollorgan, det såkalte EOS-utvalget, bekymring for FOSTs metodebruk etter en egen kontroll av NSMs bekymringsmelding.

- Vi kommenterer ikke bekymringsmeldingen vår. Og resten er gradert, sier NSMs pressekontakt, Kjetil Berg Veire, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det som skal ha utløst anmeldelsen til Kripos var at mens departementet undersøkte en sak, fikk de i april også mistanke om en mulig uhjemlet overvåkning av internettforbindelsen til Slottet. Det er disse to forholdene som Kripos har vurdert.

- Vi synes at det er bra at saken nå er ferdig. NSM er et tilsynsorgan og Forsvaret en svær virksomhet. Vi er avhengig av et samarbeid med alle, sier Veire.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er lettet

Departementsråd Erik Lund-Isaksen i FD, sier seg også glad for henleggelsen.

- Vi er lettet over at statsadvokaten har konkludert med at verken FOST eller de ansatte har gjort noe ulovlig. FOST er svært viktig for sikkerheten til Forsvarets personell, informasjon og infrastruktur. FOST er derfor avhengig av tillit og troverdighet både internt i Forsvaret og samfunnet for øvrig, sier departementsråden på departementets hjemmesider.

Les også: Visste ikke hvem de overvåket

Kripos tok i juni ut siktelse mot Forsvarets sikkerhetstjeneste for brudd på straffelovens paragraf om ulovlig overvåking. Det er perioden fra juli 2008 til juni 2009 som er etterforsket.

Departementet anmeldte

Bakgrunnen var en anmeldelse fra Forsvarsdepartmentet etter mistanke om at FOST altså ulovlig kunne ha overvåket norske toppolitikere og embetsfolk, deriblant e-poster til og fra Slottet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FOST har ansvaret for å forebygge sikkerhetstrusler mot Forsvaret. De skal kun operere innen Forsvaret og har ikke hjemmel til å bruke inngripende metoder, som overvåking, avlytting og ransaking. Kripos gjorde beslag på avdelingen på Jørstadmoen da saken ble kjent i vår.

Les også: En av fem må gå i FOST

FOST-sjef Geir Gade uttalte denne uken at han ikke visste at Slottet og Justisdepartementets nettverk sto under deres overvåking. I et fordrag i Oslo militære samfunn ga han mandag også uttrykk for at noen hadde iverksatt en kampanje mot FOST.

FD har i dag funnet det nødvendig å legge ut en lengre redegjørelse på sine hjemmesider om de ulike sidene ved FOST-saken.