Tyskland vurderer Sør-Afghanistan

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNato-landene har lovd mer enn 5.000 nye soldater til Afghanistan, og Tyskland kan reise til fronten i sør.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

BRUSSEL (ABC Nyheter): Barack Obamas nye Afghanistan-strategi har satt fart i Nato-hovedkvarteret i Brussel, men også rundt om i parlamentene over hele Europa.

Torsdag annonserte Italia at de vil sende 1.000 nye soldater til Afghanistan i 2010. Bare for noen måneder siden ville an av koalisjonspartnerne til statsminister Silvio Berlusconi, Lega Nord, trekke tilbake alle soldatene fra Afghanistan.

Natos talsmann, James Appathurai, sier torsdag at mer enn 20 land har kommet med sterke løfter om flere ferske soldater til den afghanske slagmarken.

- Jeg kan med stor glede si, at vi med stor sikkerhet kommer til å nå et høyere tall enn de 5.000 vi hadde satt som mål, sa Appathurai på en pressekonferanse i Brussel.

Flere land øker soldat-tallene

I Storbritannia har man bestemt seg for i første omgang å øke antallet soldater med 500, til totalt 9.500. Også Polen har sagt seg villig til å sende 600 flere. Det vil ta deres tall over 2.500 soldater på bakken i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen har også sagt klart nei. Frankrikes president Nicolas Sarkozy ble i en telefonsamtale med Barack Obama bedt om å stille 1.500 nye soldater. Det avslo han blankt. Tyskland er ikke like kategoriske, men utelukker at de vil vurdere å sende flere soldater før etter den store Afghanistan-konferansen som skal finne sted i London i slutten av januar.

- Før Afghanistan-konferansen og de strategiske diskusjonene som vil finne sted der, så vil en debatt på troppenivå verken være fornuftig eller passende, uttalte den tyske utenriksministeren Guido Westerwelle onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan flytte sørover

Det tyskerne derimot nå debatterer er om de skal kutte ut begrensingen i hvor de kan operere, melder AFP. Til nå har den tyske styrken utelukkende holdt seg i nord, det samme området der både nordmenn og svensker har sine baser.

Til tross for at Tyskland har den tredje største kontingenten med soldater, 4.500, har de gjennom alle år fått knallhard kritikk for at de ikke har villet ta de tunge takene sør i landet. Det er en kritikk som også Norge tidvis har fått, spesielt fra andre små land som Nederland og Danmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Risikabel strategi

Obamas tale til det amerikanske folket ble sett av mer enn 40 millioner mennesker, og budskapet kom gjennom. Samtidig stiller en rekke eksperter nå spørsmål ved om strategien er for risikabel, og om den kanskje er mer myntet på en vestlig virkelighet, enn den afghanske.

Kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen er sjef for mediegruppa ved Forsvarets stabsskole. Han mener den jevne afghaner vil få problemer med å velge side, når det kommer signaler om en snarlig tilbaketrekking av amerikanske styrker.

- Offentliggjøringen av strategien fyller to funksjoner. På den ene siden måtte Obama gi noe til krigskritikerne i USA, samtidig som han er nødt til å følge rådene fra sin øverste general på bakken i Afghanistan. I tillegg øver han press på Hamid Karzai, sier Bøe Hansen.

Kan forvirre

- Jeg ser to negative ting med strategien. Det ene er at det går signaler til lokalbefolkningen som gjør det vanskelig for dem å velge side. Skal de støtte Taliban, Karzai eller Nato. Hvem kommer til å vinne til slutt? Det gir også et signal til Taliban, som gjør at de kan velge flere aksjonsmåter. Enten kan de fortsette som nå, med mange nålestikk, eller så kan de roe helt ned, og vente, sier kommandørkapteinen.

Han advarer likevel mot å tro at man vil se en stor tilbaketrekking allerede i 2011.

- Jeg tror Taliban kan få se at ikke alle de amerikanske soldatene er borte om halvannet år. Dette kan nok ta litt tid, understreker han.