Skapte Mengele brasiliansk tvillingby?

I den brasilianske landsbyen Candida Godoi ender en av fem graviditeter med tvillinger - de fleste blonde og med blå øyne. En populær teori har vært at landsbyen er et resultat av den tyske nazilegen Josef Mengeles eksperimenter. Dette tilbakevises nå av brasilianske forskere i en ny National Geographic-dokumentar. Foto: National Geographic.
I den brasilianske landsbyen Candida Godoi ender en av fem graviditeter med tvillinger - de fleste blonde og med blå øyne. En populær teori har vært at landsbyen er et resultat av den tyske nazilegen Josef Mengeles eksperimenter. Dette tilbakevises nå av brasilianske forskere i en ny National Geographic-dokumentar. Foto: National Geographic.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNei, mener brasilianske forskere som har undersøkt påstanden i en fersk TV-dokumentar.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Josef Mengele
Josef Mengele (1911 - 1979) ble berømt og beryktet for sine groteske ugjerninger i dødsleiren Auschwitz. Mengele sto bak en serie genetiske eksperimenter - og oppdraget var å øke frekvensen av såkalte «ariske fødsler». Særlig interessert var han i fysiske abnormiteter og tvillinger.

Eksperimentene inkluderte blant annet å forandre øyenfarve på barn med å sprøyte kjemikalier inn i øynene deres, amputasjoner og brutale operasjoner. I ett eksperiment prøvde han å få to tvillinger til å bli siamesiske tvillinger ved å sy hovedpulsåren deres sammen, men dette resulterte bare i alvorlige infeksjoner.

Nesten alle de overlevende fra Mengeles eksperimenter ble myrdet.

Få av Mengeles eksperimenter ga nyttig informasjon om menneskekroppen, men det lille av informasjon man fikk har ingen nytte i forhold til brutaliteten av forsøkene.

For eksempel stekte han jøder i en ovn for å finne ut når menneskekroppen fikk første, andre og tredjegrads forbrenninger, og prøvde å finne ut hvor mange kilos kraft en (levende) menneskelig skalle kunne tåle.

Etter krigen flyktet Josef Mengele til Sør-Amerika hvor han slo seg ned og levde godt. Han ble aldri straffet for sine handlinger.

Josef Mengele døde under en svømmetur i Brasil i 1979.

Kilde: Wikipedia.

(ABC Nyheter): I den vesle brasilianske landsbyen Candido Godoi ender en av fem graviditeter i tvillinger. Det er hele 1000 prosent høyere enn det globale gjennomsnittet.

Den tyske nazilegen Josef Mengele (1911 - 79) var kjent for sine grusomme eksperimenter, særlig på tvillinger. Foto: AP/Scanpix.Den tyske nazilegen Josef Mengele (1911 - 79) var kjent for sine grusomme eksperimenter, særlig på tvillinger. Foto: AP/Scanpix.

Den påfallende høye andelen blonde og blåøyde tvillinger har fått flere til å spørre seg om den ariske tvillingbyen med 7000 innbyggere kan ha vært nazilegen Josef Mengeles private laboratorium.

Under andre verdenskrig jobbet Mengele under Adolf Hitler for å øke den ariske fødselsraten og skape det som ble ansett for å være en overlegen arisk rase.

Særlig interesse hadde Mengele for tvillinger, og hans grusomme eksperimenter gav ham tilnavnet «Dødsengelen».

Fortsatte eksperimentene?

Etter krigen flyktet Josef Mengele til Sør-Amerika uten noen gang å bli dømt for sine ugjerninger. Men teorien er at den beryktede nazidoktoren fortsatte sine genetiske eksperimenter med tvillinger i Brasil utover femti og sekstitallet.

– Jeg tror Candido Godoi kan ha vært Mengeles laboratorium, der han endelig klarte å oppfylle drømmen sin om å skape en rase av blonde, blåøyde arier, uttalte den argentinske historikeren Jorge Camarasa til avisen Telegraph i januar i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En påfallende stor del av befolkningen i Candido Godoi er blonde og blåøyde. Foto: National Geographic.En påfallende stor del av befolkningen i Candido Godoi er blonde og blåøyde. Foto: National Geographic.

Camarasa er spesialist i nazistflukten til Sør-Amerika etter andre verdenskrig og har skrevet boken «Mengele: The Angel of Death in South America.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hormoncoctail

Ifølge historikeren var Mengele flere ganger i den brasilianske byen mot grensen til Paraguay. Her skal han først ha utgitt seg for å være veterinær og lege, før han deretter tilbød gravide kvinner i landsbyen medisinsk behandling gjennom en hormoncoctail.

Tvillingsøstrene Lia Huber (venstre) og Iudit Barnea overlevde Mengeles tvillingprogram i Auschwitz. Foto: AP/Scanpix.Tvillingsøstrene Lia Huber (venstre) og Iudit Barnea overlevde Mengeles tvillingprogram i Auschwitz. Foto: AP/Scanpix.

Camarasa siterer lokale kilder som skal ha innrømmet at de husker besøkene til en omstreifende tysk doktor som tilbød dem mystiske legemidler og medisiner.

– Innbyggerne husker ham med forskjellige navn, men alle intervjuobjektene hadde samme reaksjon da de så et bilde av Mengele. De sa at det var ham, forteller Camarasa til den britiske avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En myte

Nå hevder brasilianske forskere at Mengeles «ariske tvillingby» bare er en myte.

I en fersk TV-dokumentar vist på National Geographic har forskerne lett etter løsningen på det uvanlige genetiske fenomenet i den brasilianske landsbyen.

De har også prøvd å se om det virkelig er hold i teorien om at Josef Mengele står bak den høye fødselsraten av tvillinger med nordisk utseende, en teori innbyggerne selv ønsker å tilbakevise.

– Innbyggerne i Candido Godoi liker ikke ryktene om at Mengele var der. Derfor fikk vi flere forespørsler derfra om Universitetet kunne starte et prosjekt for å prøve å finne ut hva som er bakgrunnen til alle tvillingene, forteller genforsker Lavinia Schuler-Faccuni ved Universidade Federal do Rio Grande do Sul til National Geographic.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alltid vært høy

Forskerne tok blant annet utgangspunkt i landsbyens dåpsarkiv, som har nedtegnelser tilbake til 1927. Disse viste at den høye fødselsraten av tvillinger i landsbyen allerede var registrert på tyvetallet, altså lenge før Mengels påståtte besøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble heller ikke registert noen økning i andelen tvillingfødsler på sekstitallet, som var perioden der Mengele ifølge myten skal ha drevet eksperimenter på lokalbefolkningen.

Fortsatt er andelen tvillingsfødsler i Candido Godoi langt høyere enn det globale gjennomsnittet. Statistisk sett fødes det ett par tvillinger for hver 80. fødsel.

Dersom Mengele injiserte medikamenter for å alterere graviditetene i den brasilianske landsbyen ville tvillingraten gått kraftig ned i det de påståtte eksperimentene tok slutt, mener forskerne.

– Ikke en gang de genetiske kodene var kjent på denne tiden, ei heller evnen til å forandre genene som ville vært nødvendig for at et anlegg for tvillinger skal overføres til fremtidige generasjoner, forteller Gary Steinman, tvillingekspert ved Long Island Jewish Medical Center til National Geographic.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den brasilianske landsbyen Candido Godoi ligger på grensen mot Paraguay. Kart: Wikipedia.Den brasilianske landsbyen Candido Godoi ligger på grensen mot Paraguay. Kart: Wikipedia.

Steinman var ikke med på de innledende undersøkelsene til de brasilianske forskerne, men bidrar nå med å finne en genetisk forklaring på det spesielle fenomenet.

Innavl og genetisk betinging

Forskerne fant en særlig høy konsentrasjon av tvillinger i en grend 10 kilometer utenfor Candido Godoi. Blant Linha São Pedros 80 husstander var det hele 44 tvillingpar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prøver som ble tatt av tvillingene viste at flerfødsler gikk igjen i familier, og at det var et høyt innslag av innavl i området.

– Ved en tilfeldighet kan en eller to av familiemedlemmene som i sin tid grunnla Linha São Pedro ha vært mer genetisk disponert for å få tvillinger, tror genforsker Lavinia Schuler-Faccuni.

De nordiske trekkene i området forklares med at befolkningen i hovedsak består av etterkommere av tyske og polske innvandrere. En stor del av befolkningen kan spore familien sin til Hunsrück-regionen i Tyskland, en region hvor det allerede fødes flere tvillinger enn gjennomsnittet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også i Nigeria og Romania finnes det landsbyer hvor det er registrert langt flere tvillingfødsler enn det som er vanlig. Disse landsbyene har imidlertid ikke fått like mye oppmerksomhet, kanskje fordi media liker å spekulere i sensasjoner.

Ytre faktorer

Innbyggerne selv har spekulert i at forklaringen på alle tvillingene kan ligge i ytre faktorer som for eksempel miljø. Ifølge National Geographics dokumentar tror de pesticider (plantevernmiddel) i landsbyens vannforsyning, luft eller mat kan ha vært med på å øke fødselsraten for tvillinger.

Teorien utelukkes ikke av forskningsleder Lavinia Schuler-Faccuni.

– Vi vet at tvillingfødsler kan relateres til miljøforhold. Enkelte studier viser for eksempel at kvinner som drikker mer melk og meieriprodukter er mer genetisk betinget til å føde tvillinger, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Schuler-Faccuni er det ikke usannsynlig at den høye tvillingraten i Candido Godoi skyldes en kombinasjon av både genetiske og miljømessige faktorer.

Den argentinske historikeren og forfatteren Jorge Camarasa vil likevel ikke gi slipp på teorien om at Josef Mengele også hadde en finger med i spillet.

– Fortsatt finnes det ingen overbevisende vitenskapelige forklaringer på fenomenet. Det finnes bare hypoteser, og min er en av dem. Jeg tror fortsatt at Mengeles liv i eksil skjuler mange hemmeligheter.

Se mer i videoen under.