WTO-MINISTERMØTE- Nok prat i WTO

Stiller opp: - Fra norsk side stiller vi gjerne til mini-ministermøte i mars hvis WTO-runden kan komme i gang igjen, sier Jonas Gahr Støre ved avslutningen av WTO-ministermøtet. Foto: Thomas Vermes
Stiller opp: - Fra norsk side stiller vi gjerne til mini-ministermøte i mars hvis WTO-runden kan komme i gang igjen, sier Jonas Gahr Støre ved avslutningen av WTO-ministermøtet. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Masse nyttige samtaler og viljeserklæringer om å komme i mål med en avtale. Men det er lite poeng hvis man ikke gjør noe i praksis, sier Johans Gahr Støre.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
WTOs DOHA-RUNDE

Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

Forhandlingene har vært fastslåste. I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk).

Men også dette mini-ministermøtet mislyktes.

Les mer på Utenriksdepartementets WTO-sider.

Genève (ABC Nyheter): Verdens handelsorganisasjon WTO avsluttet onsdag ettermiddag sitt sjuende ministermøte - etter to dager med utallige tre-minutters innlegg som alle sa:

- La oss avslutte Doha-utviklingsrunden og komme fram til en avtale i 2010.

Mange advarte om at WTO kan miste sin legitimitet om organisasjonens medlemmer ikke snart klarer å bli enige om den nye liberaliserings-avtalen som er oppkalt etter Qatars hovedstad Doha.

- Eklæringer ikke nok

Møteleder onsdag ettermiddag var Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre, som etterlyser mer vilje til å bevege seg:

- Vi har fått bekreftet rollen WTO har spilt i krisetider, slik at vi har unngått proteksjonisme. Og igjen har vi fått bekreftet vilje til å få til en Doha-avtale, sier Støre til ABC Nyheter, og legger til:

- Men det har jeg hørt mange ganger før. Det er lite poeng i viljeserklæringer hvis man ikke gjør noe i praksis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulig mini-ministermøte

Selve Doha-runden skulle ikke forhandles her, selv om over 110 ministre av de i alt 153 medlemsland var til stede. Men det ble snakket mye, to og to, i små grupper og i lukkede arbeidssesjoner om forhandlingsprosessen.

Skal det bli en avtale, må det skje en forhandlingsprosess som fjerner så mange uenigheter at WTO kan innkalle den politiske ledelsen fra medlemslandene for å sluttføre en avtale. Skal målet alle snakket om, en avtale i 2010, bli mulig, regner mange med at noen ministre må møtes senest i mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi kom ikke fram til noen frist for et mini-ministermøte kunne imidlertid WTOs generaldirektør Pascal Lamy konstatere i sin oppsummering.

- Fra norsk side har jeg sagt fra at vi stiller. Men det forutsetter at det har foregått forhandlinger som gjør det meningsfullt, sier Støre til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjarm-offensiv fra USA

Sjarmoffensiv: USAs Ron Kirk blidgjør lederen for industriforhandlingene, sveitsiske Luzius Wasescha. Foto: Thomas VermesSjarmoffensiv: USAs Ron Kirk blidgjør lederen for industriforhandlingene, sveitsiske Luzius Wasescha. Foto: Thomas Vermes

Støre vil ikke være med på det, men mange land pekte her på USA som den største skurken i forhold til å bevege forhandlingene. Blant annet opprettholder staten der en formidabel statsstøtte til sine bomullsbønder, noe som kjører lutfattige bomullsdyrkere i Vest-Afrika ut i enda verre fattigdom.

President Obama har nylig utnevnt sin handelsutsening, en tidligere borgermester fra Dallas, Ronald Kirk. Han opprettholdt USAs knallharde posisjoner innpakket i en blid og jovial stil.

Akkrediterte aktivister: - Doharunden bør dø! Foto: Thomas VermesAkkrediterte aktivister: - Doharunden bør dø! Foto: Thomas Vermes

- Både president Obama og jeg mener at vi ikke trenger en hvilken som helst avtale, men en avtale som åpner markedene i hele verden og gir arbeidsplasser i USA, sa Kirk på en pressekonferanse etter møteslutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Retter fingeren mot u-land

Kirk pekte på at det nå må være de nye, framvoksende store utviklingslandene som må ta nye skritt.

- Hvilke konsesjoner vil USA inngå på landbruk? ville en afrikansk journalist vite.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det skaper et dårlig forhandlingsmiljø når alle peker på ett land og ett produkt. Jeg kan ærlig talt ikke forstå motstanden mot å snakke om å lette eksporten også av industriprodukter og tjenester, ikke bare landbruk, svarte Kirk.

Begravde WTO

Umiddelbart før sluttseremonien markerte en gruppe folkelige organisasjoner fra hele verden, inkludert Norge, seg mot hele grunnlaget for liberalisering i Doha-runden.

I en symbolsk begravelse av Doha-runden fikk WTO beskjed om å forandre seg, eller forsvinne. WTO-ministermøtet ble fulgt av 450 representanter fra frivillige organisasjoner, som var akkreditert og fikk være til stede.

- WTOs legitimitetskrise er åpenbar. Trass en forverret mat-, finans- og klimakrise som WTO selv har bidratt betydelig til, forblir organisasjonens dagsorden for deregulering og liberalisering som den var i 2001, skriver det globale nettverket Our World is not for Sale (Vår verden er ikke til salgs) i en sluttkommentar.

Lyst til å se eller høre hva de ulike ministrene egentlig sa på WTO-møtet?

Se her.