WTO-MINISTERMØTE- For sent med klima i denne omgang

Ikke i denne WTO-runden: - Vi må se til å få en avtale i WTO. Så kan vi deretter ta opp klima og anstendige arbeidsforhold, sier Jonas Gahr Støre. Foto: Thomas Vemes
Ikke i denne WTO-runden: - Vi må se til å få en avtale i WTO. Så kan vi deretter ta opp klima og anstendige arbeidsforhold, sier Jonas Gahr Støre. Foto: Thomas Vemes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Den pågående forhandlingsrunden i WTO har ikke med klimahensyn. Vi må avslutte den fortest mulig så vi kan ta fatt på klima og krav til anstendig arbeidsliv. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
WTOs DOHA-RUNDE

Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

Forhandlingene har vært fastslåste. I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk).

Men også dette mini-ministermøtet mislyktes.

Les mer på Utenriksdepartementets WTO-sider.

GENÈVE (ABC Nyheter): Det sa utenriksminister Jonas Gahr Støre til ABC Nyheter umiddelbart etter at han hadde avlevert sitt innlegg i den pågående ministerkonferansen i Verdens handelsorganisasjon WTO.

Støre understreket i innlegget at Norge har et sterkt ønske om å få den pågående forhandlingsrunden, Doha-runden, i havn snarest mulig. De 153 WTO-medlemslandene har på åtte år ikke klart å bli enig om en omfattende pakke liberalisering av handel.

Klimaet uteblir nå

Kort før København-toppmøtet om klima løftet Støre også opp det spørsmålet i sitt innlegg:

- Vi må se til at det internasjonale handelsregimet og klimapolitikken gjensidig styrker hverandre.

Han manet også til samordning mellom WTO og FNs arbeidslivsorganisasjon ILO for å få til et anstendig arbeidsliv.

- Mener du at det forhandlingsopplegget WTO driver i Doha-runden, tar hensyn til klima og arbeidsliv, da? spurte ABC Nyheter idet Støre forlot konferansesalen og hastet til et møte med den sveitsiske ministeren Doris Leuthard.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det foreliggende mandatet gjør ikke det. Men vi kan ikke gjenåpne fundamentet for disse forhandlingene som har pågått siden 2001, nå, svarer Støre.

Rask avslutning og ny omgang

- Det er en viktig grunn til at vi må bli fortest mulig ferdig med Doha-runden. For da kan vi begynne å ta opp nye spørsmål som klima og arbeidsliv, framholder utenriksministeren.

Som så mange andre ministre, slo Støre fast at WTO-landene må klare om å bli enige om en WTO-avtale i 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gjorde han etter en frisk start på dagen: Sammen med WTOs generaldirektør Pascal Lamy og noen få andre spreke ministre, tok han en joggetur langs Genfersjøen i morges klokka 6.

Tvetydig om landbruk

- Det er vårt fremste mål. Norge står klar til å ta sin del. For oss er det vanskeligste punktet beskyttelsen av sensitive landbruksprodukter, sa Støre i plenumssalen.

- Vi er villig til å gå det siste stykket, la han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og den sveitsiske minister Leuthard sa derimot at Norge og de netto matimporterende G10-landene ikke har mer å gå på i landbruksforhandlingene.

På hver sin side: Brasils minister Celso Amorim angriper norske landbruksinteresser. Japans Masayuki Naoshima støtter.På hver sin side: Brasils minister Celso Amorim angriper norske landbruksinteresser. Japans Masayuki Naoshima støtter.

- Betyr det du sa at du mener Norge har mer å gi på sensitive produkter, Støre?

- Det jeg sa, er ikke noe signal i den ene eller andre retning. Vi var klare til å inngå en avtale i 2008. Det var ikke oss det sto på da. Og vi er klare til å inngå en avtale nå, er svaret utenriksministeren gir på det.

Brekk understreket matsuverenitet

På et lukket, såkalt arbeidsmøte blant WTO-ministrene i dag, presiserte landbruks- og matminister Brekk på sin side at hovedvirkemiddelet for å sikre mat til alle, er nasjonal matproduksjon.

- Med andre ord må vi oppnå en rimelig balanse mellom liberalisering av landbruksmarkedene og behovet for å sikre medlemmenes spesifikke innenlandske situasjon og utfordringer, sa Brekk.