Barn med angst får ikke hjelp

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSeks av ti barn som sliter med angst får ikke hjelp, viser norsk undersøkelse. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Angst er en av de vanligste psykiske lidelsene, og den rammer både barn og voksne.

I studien «Barn i Bergen» er 5073 barn fra 5. til 7. klase undersøkt – og resultatene viser at 60 prosent av barna som lider av angst, ikke får behandling. Dette bekymrer psykolog Bellinda Ekornås, som er doktorgradstipendiat ved Unifob Helse:

- Det er viktig at disse barna får et tilbud om behandling. Vi vet at angst er en stor årsaksfaktor til uføretrygd i voksen alder. Mange voksne med angst har hatt lidelsen helt fra de var unge. Disse barna får ikke den samme livsutfoldelsen som andre barn, sier hun til NRK.

Angst er en redsel som, i motsetning til frykt, ikke er knyttet til en konkret ytre trussel, og angsten påvirkes både av arv, skremmende opplevelser, foreldre og andre.

Separasjonsangst, fobier, sosial angst, tvangshandlinger og tvangstanker er noen måter angsten kan arte seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ha kontroll

- Angst handler om å forsøke å kontrollere ting vi ikke har kontroll over, som det å miste noen, om folk liker oss eller ikke. Det gjør angst til et umulig prosjekt, sier Ekornås

Det er vanlig at alle barn engster seg i blant, men når angsten hemmer barnet over tid, bør foreldrene be om hjelp, mener psykologen.

- Foreldre skal søke hjelp for barnet når de ser at angsten går ut over den daglige fungeringen. Enten det er på skolen, hjemme, blant venner eller på fritidsaktiviteter, sier Ekornås.

Hun råder foreldrene til å ta kontakt med lærere, skolen og skolehelsetjenesten, for å finne ut hvor de kan få hjelp.

Ekornås mener det kan være vanskelig for foreldre å finne ut av, og etterlyser derfor et lavterskeltilbud i kommunene, der foreldre kan henvende seg med små og store bekymringer for barnas psykiske helse, uten å måtte henvises gjennom fastlege inn i den psykiatriske spesialisthelsetjenesten.

Les også: - Psykisk syke barn får ikke hjelp